Συγκρατημένη αισιοδοξία μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

Συγκρατημένη αισιοδοξία, εν αναμονή απτών αποτελεσμάτων, εκφράζει η ελληνική πλευρά μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρ.Τ. Ερντογάν. Το κλίμα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «ήταν θετικό και ίσως καλύτερο από αυτό που θα περιμέναμε». Η ελληνική κυβέρνηση αναμένει αποτελέσματα όσον αφορά τη στάση της Τουρκίας απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία, εννοώντας την παραβατικότητα που έχει επιδείξει στην κυπριακή ΑΟΖ, τις δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων και τις επισκέψεις στην Αμμόχωστο που τορπιλίζουν τις συζητήσεις των δύο κοινοτήτων. Συνολικά, η ελληνική πλευρά αναμένει να μετριαστούν οι προσκλήσεις σε θάλασσα και κυπριακή ΑΟΖ.

Η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί πρόοδο στο θέμα του προσφυγικού και στη συνάντηση έγινε συζήτηση για την αύξηση των μεταναστευτικών ροών το τελευταίο διάστημα, καθώς οι ροές έχουν φτάσει σε επίπεδο 600-700 άτομα την ημέρα. Ο πρωθυπουργός είπε ξεκάθαρα ότι θα επιθυμούσαμε να δούμε μείωση ροών στα επίπεδα τα περσινά, καθώς θεωρεί ότι είναι στο χέρι της τουρκικής πλευράς να το πετύχει εφαρμόζοντας την κοινή δήλωση ΕΕ – Τουρκίας. Η Τουρκία μπορεί να έχει πιο αυστηρή επιτήρηση των ροών αυτών και στην ενδοχώρα και τις ακτές και τη θάλασσα.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν και οι διμερείς εμπορικές και οικονομικές σχέσεις. Οι Τούρκοι είναι περισσότερο πεπεισμένοι από εμάς για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, έλεγε συνεργάτης του πρωθυπουργού και πρόσθετε ότι επιδιώκουν να δώσουν ώθηση και στην τουρκική οικονομία, μέσα από την αύξηση των συναλλαγών. Στο πλαίσιο αυτό συζητήθηκε ο υπερδιπλασιασμός των εμπορικών σχέσεων μέσα στα επόμενα 1-2 χρόνια. Η Ελλάδα θα κάνει κάποια προσπάθεια περιλαμβανομένων και των διευκολύνσεων εισόδων και εξόδων από τα τελωνεία.

Η τουρκική πλευρά έθεσε το θέμα της μειονότητας στη Δυτική Θράκη και τη λειτουργία των δύο τζαμιών στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη και η ελληνική πλευρά έδωσε έμφαση στην επαναλειτουργία της Χάλκης. Συζητήθηκε το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, για το οποίο θα γίνει η προεργασία από Δένδια και Τσαβούσογλου για να έχουμε τη δυνατότητα περαιτέρω σύγκλισης. Το Συμβούλιο θα γίνει στην Θεσσαλονίκη.

Χθες ο πρωθυπουργός συμμετείχε στο Φόρουμ του Μπλούμπεργκ και παραχώρησε συνέντευξη δίνοντας έμφαση στην οικονομία και στις μεταναστευτικές ροές. Στο περιθώριο του Μπλούμπεργκ είχε συνάντηση με Ευρωπαίο επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί, τον οποίο περιμένει στην Αθήνα.

Ακολούθησε το γεύμα με τον Ουίλμπορ Ρος και αρκετά διευρυμένη αντιπροσωπεία. Στο τραπέζι ήταν ισχυροί επιχειρηματίες και επενδυτές που έχουν ενδιαφέρον για τομείς όπως τα ενεργειακά, οι τράπεζες στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του τραπεζικού συστήματος και της καλύτερης εικόνας του ισολογισμού τους μετά την εφαρμογή του asset protection skim, τα χρηματοπιστωτικά, οι αποκρατικοποιήσεις σε ΔΕΠΑ, ΔΕΔΗΕ. Υπάρχει πάντα και το χειροπιαστό αποτέλεσμα το ενδιαφέρον της Blackstone για τα ξενοδοχεία. «Μπορεί να γίνουν διάφορα, είναι ανοιχτή και η απόκτηση μεριδίου των τραπεζών, μπορεί να ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν π.χ. στην ΔΕΗ», ανέφερε κυβερνητική πηγή.

Ο πρωθυπουργός μετέφερε στις συναντήσεις του με τους επενδυτές ότι έχουμε ένα μεταρρυθμιστικό σχέδιο ξεκάθαρο, προχωρούμε τις μεταρρυθμίσεις είτε στις αγορές προϊόντων είτε εργασίας, προχωρούμε τις αποκρατικοποιήσεις, και στα δημοσιονομικά με μείωση φόρων. Βλέπουμε ότι η οικονομία ανταποκρίνεται. Έως τώρα οι ξένοι επενδυτές ανησυχούσαν μήπως κάτι πάει στραβά με τους θεσμούς. Τώρα θέλουν να αφήσουν σε δεύτερη μοίρα τι λένε οι θεσμοί και να ακούσουμε τις αγορές. Θέλουμε να κρατήσουμε την συνεργασία με τους εταίρους μας στην Ευρώπη. Όποιον χώρο δημοσιονομικό έχουμε θα τον διαθέσουμε για μείωση φόρων, στήριξη της οικογένειας και τα ευάλωτα στρώματα του πληθυσμού. Οι επενδυτές πάντως δεν ανησυχούν για γεωπολιτικά θέματα.

Πέτσας: Θέλουμε να χτίσουμε μια θετική ατζέντα με την Τουρκία

«Ήταν μια συνάντηση σε καλό κλίμα, το οποίο δείχνει ότι μπορεί να υπάρξει ειλικρινής και στενότερη συνεργασία το επόμενο χρονικό διάστημα ώστε να μην υπάρχουν προκλήσεις και να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε μια θετική ατζέντα προς όφελος και των δύο λαών και της σταθερότητας της περιοχής» είπε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ1, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας για τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σημείωσε ότι θα υπάρξουν πρωτοβουλίες το επόμενο διάστημα, όπως η σύγκληση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών. «Στόχος είναι να συγκληθεί στη Θεσσαλονίκη και να συζητηθούν τα θέματα που έχουν να κάνουν με την πρόοδο της οικονομικής συνεργασίας και με τη αντιμετώπιση θρησκευτικών συμβόλων όπως είναι για την Ελλάδα η επαναλειτουργία της θεολογικής σχολής της Χάλκης, καθώς επίσης το προσφυγικό» είπε.

Στη συνάντηση όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συζητήθηκε το προσφυγικό, το Κυπριακό, θέματα οικονομικής συνεργασίας και η αντιμετώπιση θρησκευτικών συμβόλων. «Θέλουμε να χτίσουμε μια θετική ατζέντα και θα δούμε πως θα εξελιχθεί το επόμενο διάστημα» τόνισε.

Επισήμανε ότι η ελληνική πλευρά ζήτησε την εφαρμογή της κοινής δήλωσης της ΕΕ-Τουρκίας που είναι, όπως τόνισε, προς το συμφέρον και των δύο χωρών. «Για να γίνει αυτό χρειάζεται καλύτερος έλεγχος στο εσωτερικό της Τουρκίας των προσφυγικών – μεταναστευτικών ροών», υπογράμμισε. Ανακοίνωσε ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξει συνάντηση του Γιώργου Κουμουτσάκου με τον Τούρκο υπουργό Σουλεϊμάν Σοϊλού για να υπάρξουν συγκεκριμένα μέτρα για τη μείωση των ροών προς τη χώρα μας.

Επίσης ο κ. Πέτσας είπε ότι για το Κυπριακό έγινε ειλικρινής συζήτηση, ενώ για το ενδεχόμενο επανέναρξης των συνομιλιών τόνισε ότι «οι συζητήσεις του Κύπριου προέδρου με τον κ. Ακιντζί έχουν προχωρήσει σε αρκετά επίπεδα και δεν θέλουμε να υπάρχουν αντιδράσεις από την πλευρά της Τουρκίας που να τορπιλίζουν τις συζητήσεις των δύο κοινοτήτων, όπως επισκέψεις στην Αμμόχωστο ή δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων που προκαλούν προβλήματα». «Ελπίζουμε ότι αυτό θα το δούμε να ξετυλίγεται το επόμενο διάστημα με ειλικρινή διάθεση συνεργασίας» είπε.

Για την προσέλκυση ξένων επενδυτών ο κ. Πέτσας είπε ότι έγιναν συζητήσεις και με την JP Morgan και την Goldman Sachs και με οικονομικούς διευθυντές αμερικανικών εταιριών και φαίνεται να υπάρχει ενδιαφέρον και για τον τουρισμό και τον χρηματοπιστωτικό τομέα και σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με την πορεία των αποκρατικοποιήσεων.

Σε ερώτηση για τη συνεργασία με τους θεσμούς και την μείωση των πλεονασμάτων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε: «Στο παρελθόν κάθε διαφωνία της Ελλάδας με τους θεσμούς ήταν αρκετή να δημιουργήσει πρόβλημα στις αγορές. Εδώ διαπιστώνουμε το ενδιαφέρον επενδυτών που θέλουν να προχωρήσουμε πιο τολμηρά στο μεταρρυθμιστικό μας σχέδιο αλλά και στις μειώσεις φόρων που θα προσελκύσουν κεφάλαια. Θέλουμε να κερδίσουμε σε αξιοπιστία και μαζί με τους εταίρους μας θέλουμε να μειώσουμε τα πρωτογενή πλεονάσματα με μία συζήτηση που θα γίνει το 2020, ώστε να έχουμε μείωση των πλεονασμάτων από το 2021 και ο δημοσιονομικός χώρος που θα υπάρξει να χρησιμοποιηθεί για τη μείωση των φόρων και τη στήριξη της οικογένειας και των πιο αδύναμων.

Συνεχίζονται οι επαφές Μητσοτάκη στη Ν. Υόρκη-Σήμερα η συνάντηση με τον γγ του ΟΗΕ

Με τη συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες (09:40 το πρωί ώρα Νέας Υόρκης) ξεκινά το σημερινό πρόγραμμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο πλαίσιο της παρουσίας του στην 74η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Στη συνέχεια και μια ημέρα μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί -λίγο μετά τις 10 το πρωί- με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ της Τετάρτης, μιλώντας στην Αστόρια, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι στη συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν έθεσε το θέμα των παραβιάσεων της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ. «Θα είμαστε δίπλα στους Κύπριους αδερφούς μας στην υπεράσπιση των δικαίων τους» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης η διμερής συνάντηση του κ. Μητσοτάκη (στις 12.30 τοπική ώρα) με τον πρωθυπουργό της Ινδίας Narendra Μοdi. Η Ινδία ήταν φέτος η τιμώμενη χώρα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και ήδη προωθείται η περαιτέρω σύσφιξη των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών με την ανταλλαγή επιχειρηματικών αποστολών.

Επίσης, την Πέμπτη, στις 11.00 το πρωί (τοπική ώρα) είναι προγραμματισμένη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με εκπροσώπους Εβραϊκών οργανώσεων.

Συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής

Το μεσημέρι, στις 13:00 τοπική ώρα, ο κ. Μητσοτάκης θα παραστεί σε γεύμα με στελέχη της ομογένειας, ενώ στις 15:30 θα έχει συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο.

Το πρόγραμμα του κ. Μητσοτάκη σήμερα Πέμπτη θα αρχίσει νωρίς το πρωί, στις 07:45 τοπική ώρα, με την παρουσία του σε πρόγευμα εργασίας του Council on Foreign Relations.