Συλλαλητήριο στην Βουλή για την κοινωνική ασφάλιση

Με κεντρικό σύνθημα «Κάτω τα χέρια από την Κοινωνική Ασφάλιση» ολοκληρώθηκε το συλλαλητήριο εργαζομένων, αυτοαπασχολουμένων, συνταξιούχων στην Βουλή. Νωρίτερα η συγκέντρωση στα Προπύλαια άνοιξε με χαιρετισμό του Ολιβιέ Ματό, γγ του Εργατικού Κέντρου Μασσαλίας, ο οποίος εξέφρασε την ταξική αλληλεγγύη και τη στήριξη των εργαζομένων του νομού και της πόλης της Μασσαλίας.

Τόνισε ότι ο αγώνας των Ελλήνων εργαζομένων είναι και αγώνας των Γάλλων εργαζομένων καθώς και αυτοί δέχονται την ίδια επίθεση ενάντια στις κοινωνικές τους κατακτήσεις και τα ασφαλιστικά και κοινωνικά τους δικαιώματα.

Επισήμανε ότι όλοι οι εργαζόμενοι στην Γαλλία θα βγουν χαμένοι αν περάσει το συνταξιοδοτικό σύστημα «με πόντους» αφού αυτό θα ανοίξει τον δρόμο στην κεφαλαιοποίηση και επομένως στις ιδιωτικές ασφαλίσεις, ενώ το ίδιο επιδιώκεται και για την κοινωνική ασφάλιση προκειμένου να ιδιωτικοποιηθούν όλα.

Είπε ότι η 5η Δεκεμβρίου θα είναι η πρώτη μέρα απεργίας για να μην περάσουν αυτά τα σχέδια.

Στη συγκέντρωση συμμετείχε επίσης ο Ζαν Μαρί Ανζέλ γγ του Σωματείου Κοινωνικής Ασφάλισης Μασσαλίας.

Στη συνέχεια απηύθυνε χαιρετισμό ο Δημήτρης Βιτάλης, μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής, ο οποίος τόνισε ότι η πλειοψηφία των αυτοαπασχολουμένων που αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα θα υποχρεωθεί με δήθεν «ελεύθερη επιλογή» σε συντάξεις φιλοδωρήματα και πλημμελή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και θα αναγκαστούν να στραφούν «προς τα κοράκια των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών».

«Αυτή η κίνηση δείχνει ότι οι κυβερνήσεις έχουν συνέχεια. ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ νομοθέτησαν με ενιαίες κατευθύνσεις που στόχο είχαν την διάλυση του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης και την ιδιωτικοποίησή της» είπε.

Κατέστησε σαφές ότι «η ασφάλιση και η υγεία είναι ανέφικτο για την μεγάλη πλειοψηφία των αυτοαπασχολουμένων να υλοποιηθούν ατομικά».

Απαιτούμε να μπει φρένο στον νέο νόμο που ετοιμάζει η κυβέρνηση της ΝΔ, κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων. Πλήρη αποκατάσταση των απωλειών σε συντάξεις και παροχές, επιδόματα, επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης, κατώτερη σύνταξη στο 80% του βασικού μισθού που προτείνουμε, εγγυημένη στο σύνολό της από το κράτος, αυξήσεις στις συντάξεις, διπλασιασμός των σημερινών ποσοστών αναπλήρωσης. Αποσύνδεση της κατώτερης ασφαλιστικής εισφοράς από τον βασικό μισθό, κατάργηση της εισφοράς υγείας που είναι στο 6,95%. Διαγραφή τμήματος των χρεών για την προσωπική ασφάλιση των αυτοαπασχολουμένων, των τόκων και των προστίμων, του ποσού που αντιστοιχεί στην εισφορά υγείας κατέληξε.

Στον αγώνα του Συνδικάτου Επισιτισμού-Τουρισμού ώστε να δυναμώσει η αντίσταση για να μην ιδιωτικοποιηθεί η Κοινωνική Ασφάλιση, και στην υπεράσπιση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης για όλους αναφέρθηκε στον χαιρετισμό του, ο πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού-Τουρισμού Αττικής, Γιώργος Στεφανάκης.

Μίλησε για τις βαριές συνέπειες εις βάρος των εργαζομένων του κλάδου από την πολιτική όλων των κυβερνήσεων ενώ σε σχέση με το σχέδιο της κυβέρνησης τόνισε «κανένας εργαζόμενος δεν πρέπει να πιστέψει στη λεγόμενη «ευελιξία», στη ψεύτικη «ελευθερία επιλογής». Μας πλασάρουν ως «σύγχρονο» και «ελευθερία επιλογής» το γεγονός ότι αντί να έχουμε δημόσια και υποχρεωτική ασφάλιση για όλους, με διασφάλιση των γηρατειών, με ασφάλεια για τυχόν εργατικό ατύχημα, με πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους εργαζόμενους, θα μας δίνουν το δικαίωμα να επιλέξουμε εταιρεία που θα τζογάρει».

Υπογράμμισε ότι μπορεί να αποτραπεί η ψήφιση και η εφαρμογή όλων των αντιασφαλιστικών νόμων, καταλήγοντας «Είναι ώρα να διεκδικήσουμε αυτά που μας ανήκουν δυναμικά, μαζικά, αποφασιστικά μέσα στους χώρους δουλειάς, για την κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων των κυβερνήσεων και των τριών μνημονίων των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ».

Δίνουμε τις μάχες μαζί με τα παιδιά μας για να ανατρέψουμε τις βάρβαρες αντεργατικές πολιτικές, υπογράμμισε εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Συνταξιουχικών οργανώσεων, ο Δήμος Κουμπούρης.

«Τίποτα δεν κατακτήθηκε χωρίς αγώνα, γνωρίζουμε ότι στο εκμεταλλευτικό βάρβαρο σύστημα που ζούμε για να μπορούν να διατηρηθούν οι κατακτήσεις χρειάζεται συνεχής αγώνας για να αποκρούσουμε να έχουμε καινούργιες κατακτήσεις μέχρι που να φθάσει ο εργαζόμενος λαός να πάρει στα χέρια του τον πλούτο που παράγει. Αυτή πρέπει να είναι η προοπτική του κινήματος» υπογράμμισε.

Κάλεσε σε αποφασιστική ενίσχυση του αγώνα για την κοινωνική ασφάλιση και όλα τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις της εργατικής τάξης «που για εμάς είναι πηγή ζωής και γι αυτούς είναι κέρδος. Θέλουν να τσακίσο6ν τον κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης».

Ο Δ. Κουμπούρης είπε ότι στις 14 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί πανελλαδικό συλλαλητήριο συνταξιούχων με πορεία στο Μέγαρο Μαξίμου και θα απαιτήσουμε να μας δοθεί πίσω ότι μας έχει αφαιρεθεί «γιατί είναι δικά μας, είναι δουλεμένα, είναι πληρωμένα, δεν τα χρωστάμε σε κανένα δανειστή και θα τα διεκδικήσουμε μέχρι τέλους».