Συμπτώματα γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (στα αγγλικά GERD: Gastroesophageal Reflux Disease) είναι μια πάθηση που προκύπτει όταν ο σφιγκτήρας του οισοφάγου έχει χαλαρώσει και δεν λειτουργεί ομαλά, δηλαδή δεν κλείνει, οπότε το περιεχόμενο του στομάχου παλινδρομεί. Τα γαστρικά υγρά που είναι στο στομάχι, το οποίο έχει ειδική «επένδυση» ώστε να αντέχει το PH τους (των υγρών) ανεβαίνουν προς το στόμα (οισοφάγο). Ο οισοφάγος όμως δεν έχει την κατάλληλη «επένδυση» ώστε να αντέχει το ισχυρά όξινο PH των γαστρικών υγρών με αποτέλεσμα δημιουργείται καούρα και το «κάψιμο» στο στήθος και ειδικότερα στο στέρνο. Δημιουργεί το οπισθοστερνικό καύσος αίσθημα καψίματος – πόνος που αντανακλά πίσω στην πλάτη ή τα πλευρά. Πηγή:www.thereport.gr

Γαστρο-Οισοφαγική Παλινδρόμηηση (ΓΟΠ)

Συμπτώματα γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης

  • Καούρα (2-3 φορές την εβδομάδα)
  • Πνίξιμο στο φάρυγγα – Δυσκολεύομαι να καταπιώ – Δεν μπορώ να φάω ή να καταπιώ
  • Όξινη γεύση στο φάρυγγα
  • Πόνος στην κατάποση (Πονάω όταν τρώω)
  • Λαρυγγίτιδα και βραχνή φωνή
  • Έντονος πόνος στο στήθος που μπορεί να θεωρηθεί εσφαλμένα ως καρδιακή προσβολή
  • Επίμονος πονόλαιμος
  • Χρόνιος βήχας ειδικά τη νύχτα. Σαν να είμαι συναχωμένος και να θέλω να φτύσω αλλά τα υγρά (εκκρίματα) σαν σάλια που φτύνω είναι λευκά. Είναι γαστρικά υγρά και όχι βλέννες ή φλέγματα όπως στο κρυολόγημα
  • Άσθμα
  • Ζέστη – θερμότητα στο στομάχι μαζί με ποσότητα υγρού στο στόμα
  • Επιδείνωση παθήσεων στα δόντια
  • Χρόνια ιγμορίτιδα

Τι προκαλεί τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Ο χαλαρός σφικτήρας οισοφάγου μπορεί να είναι «κατασκευαστικό» λάθος. Με το πέρασμα των χρόνων, κάνει την εμφάνισή του, εκεί σε ηλικίες μετά τα 40-50 αλλά και σε νεότερες. Το άγχος (στρες), το κάπνισμα, καθώς χαλαρώνει τον σφικτήρα, οι διατροφικές συνήθειες και ειδικότερα ορισμένες τροφές (βλέπε αναλυτικά πιο κάτω) όπως τηγανητά, λιπαρά φαγητά, σοκολάτα, καφές, αλκοόλ, όξινοι χυμοί, μπορεί να προκαλέσουν τα συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Η παχυσαρκία αποτελεί έναν ακόμα παράγοντα κινδύνου, όπως και η χρόνια πίεση στην κοιλιά όπως συμβαίνει με το χρόνιο βήχα, τη δυσκοιλιότητα ή τη γυμναστική με βάρη μπορεί να επιτείνει την παλίνδρομη πορεία του περιεχομένου του στομάχου προς τον οισοφάγο ενώ μπορεί να προκαλέσει διαφραγματοκήλη (κήλη στο διάφραγμα). Το άγχος (στρες) επιτείνει τα συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, διότι ενισχύει την οξύτητα στις εκκρίσεις από το στομάχι.

Στο σημείο αυτό να σημειώσω ότι πολύ πριν το επεισόδιο με την κρίση ΓΟΠ, είχα παρατηρήσει όταν έσκυβα μετά από φαγητό (πάντα) αλλά και σε άλλες περιπτώσεις, μου ερχόταν στο στόμα κάτι σαν βλέννα – φλέγματα όπως όταν είμαστε κρυωμένοι ή όταν κάποιος είναι καπνιστής. Μόνο που εγώ είχα κόψει προ ετών το κάπνισμα και δεν ήμουν κρυωμένος, ενώ όταν έφτυνα αυτά τα φλέγματα ήταν άσπρα (λευκά).

Ο τρόπος ζωής, το άγχος, οι αλλαγές θερμοκρασίας (πολύ κρύο ή πολύ ζέστη) μπορεί να εντείνουν τα συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.

Γαστροσκόπηση

Η γαστροσκόπηση είναι η καλύτερη εξέταση για τη διερεύνηση συμπτωμάτων που μπορεί να οφείλονται σε κάποια πάθηση του οισοφάγου, πχ οισοφαγίτιδα (φλεγμονή του οισοφάγου), κακοήθεια στο στομάχι ή κάτι άλλο χειρότερο όπως ο οισοφάγος Barrett.

Η γαστροσκόπηση, μαζί με τη μέθη έχει κόστος από 110 – 130 ευρώ και συνταγογραφείται. Διαρκεί 5-10 λεπτά. Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος από την εξέταση (εκτός αν έχετε κάποια αλλεργία στο αναισθητικό). Πριν την γαστροσκόπηση ο ασθενής παραμένει νηστικός για περίπου 5-6 ώρες χωρίς να καταναλώσει στερεή τροφή. Μπορεί να πιει νερό ή διαυγή υγρά μέχρι 3 ώρες πριν την εξέταση. Η γαστροσκόπηση δεν πονάει καθώς συνήθως γίνεται μέθη (γίνεται ένεση αναισθητικού από αναισθησιολόγο με φλεβοκαθετήρα στο χέρι). Άτομα που έκαναν γαστροσκόπηση χωρίς μέθη δεν τι λένε και ευχάριστη εμπειρία. Με τη μέθη ο ασθενής κοιμάται και ξυπνά λίγα λεπτά μετά την εξέταση. Δεν καταλαβαίνει τίποτα. Γι΄αυτό καλό είναι να πηγαίνει κάποιος με συνοδό και όχι μόνος του καθώς δεν επιτρέπεται να οδηγήσει μετά την εξέταση. Πηγή:www.thereport.gr

Κίνδυνοι από  Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση

Όταν υπάρχει για  χρόνια η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση μπορεί να προκαλέσει:

  • Οισοφαγίτιδα
  • Έλκος οισοφάγου
  • Στένωση οισοφάγου
  • Αιμορραγία
  • Λαρυγγίτιδα
  • Οισοφάγο Barrett
  • Καρκίνο

Οισοφάγος Barrett

Ο οισοφάγος Barrett αποτελεί τη σοβαρότερη επιπλοκή της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Είναι μια προκαρκινωματώδης κατάσταση και μπορεί να εξελιχθεί σε καρκίνο του οισοφάγου. Ευτυχώς αυτό δε γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη.

Όταν έκανα την γαστροσκόπηση ο γιατρός πήρε δείγματα από το τοίχωμα των οργάνων για βιοψία, όπως και δείγμα για έλεγχο για ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού. Ευτυχώς δεν είχα οισοφαγίτιδα ή κάτι άλλο χειρότερο αλλά το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού. Επίσης είχα διαφραγματοκήλη ΙΙ.

Διαβάστε εδώ αναλυτικά: Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση‎ (ΓΟΠ) – Συμβουλές για καλύτερη ζωή