Συνάντηση Μητσοτάκη – Πούτιν. Αναθέρμανση των ελληνορωσικών σχέσεων

Επιδίωξη της ελληνικής πλευράς μετά και την παρέλευση της περιπέτειας της Covid είναι σύμφωνα με πληροφορίες η διερεύνηση μιας αυτοτελούς οικονομικής σχέσης Ελλάδος-Ρωσίας, κυρίως μέσω της δραστηριοποίησης των ελληνικών επιχειρήσεων, αλλά και της αύξησης των ρωσικών επενδύσεων στην Ελλάδα, όπως προκύπτει μετά την τρίωρη συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλάντιμιρ Πούτιν, όπου σύμφωνα με την ανάγνωση της Αθήνας ανοίγει ένα νέο, ελπιδοφόρο κεφάλαιο στις διμερείς μας σχέσεις.

Ιδιαίτερη έμφαση δίδεται στο ζήτημα του τουρισμού, όπου κατά πληροφορίες οι δύο ηγέτες δεσμεύθηκαν πως εν όψει του καλοκαιριού του 2022 μπορούν να επαναρχίσουν οι πτήσεις τσάρτερ. Μάλιστα, στη ρωσική πλευρά υπάρχει ικανοποίηση και για το γεγονός πως η Ελλάδα ενέκρινε το ρωσικό εμβόλιο Sputnik.

Κυρίαρχη εκτίμηση στην Αθήνα είναι πως οι ελληνορωσικές σχέσεις, των οποίων η γκάμα είναι ευρεία, δεν επηρεάζονται από τη συμμετοχή της Ελλάδος στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ και πως η Ελλάδα διατηρεί μια έντιμη σχέση με τη Ρωσία με το μότο να παραμένει «ξέρουμε που ανήκουμε – προστατεύουμε τη σχέση με τη Ρωσία».

Στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών, η Αθήνα επαναβεβαιώνει στο φόντο της συνάντησης Μητσοτάκη-Πούτιν πως η Τουρκία δεν εμπλέκεται στο συγκεκριμένο ζήτημα, κάνοντας λόγο για προσεκτική ουδετερότητα της Ρωσίας. Σε κάθε περίπτωση η πραγματικότητα σε ό,τι αφορά στην ελληνική πλευρά είναι πως ούτε ζητάμε παρέμβαση της Μόσχας στα ελληνοτουρκικά, ούτε όμως και αυτή προσφέρει μία τέτοια προοπτική.

Ωστόσο, στην ελληνική κυβέρνηση αναγνωρίζουν πως η στάση της Ρωσίας στο Κυπριακό, όπου τάσσεται υπέρ μίας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στη βάση της διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας, και στη Λιβύη, όπου προκρίνει την διενέργεια των εκλογών εντός του προκαθορισμένου χρονοδιαγράμματος βρίσκεται κοντά στην προσέγγιση της Αθήνας.

Στον απόηχο της δίωρης τηλεδιάσκεψης Μπάιντεν-Πούτιν την Τρίτη, στην κυβέρνηση θεωρούν πολύ σημαντική τη σημερινή μακροσκελή επαφή των δύο ηγετών, η οποία, όπως αφήνεται να εννοηθεί δεν αφορούσαν μόνο στα διμερή ζητήματα. Σύμφωνα με την αντίληψη της ελληνικής πλευράς, η Μόσχα γνωρίζει πως ΕΕ και ΝΑΤΟ δεν επιθυμούν κλιμάκωση της έντασης στο μέτωπο της Ουκρανίας, καθώς αντιλαμβάνονται πως μία τέτοια εξέλιξη θα οδηγούσε σε κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας.

Οι δύο άνδρες συζήτησαν και για την πορεία της πανδημίας. Η ελληνική πλευρά εμφανίζεται, κατά πληροφορίες, δικαιωμένη από τις εξελίξεις και δεν προτίθεται να μεταβάλλει τους βασικούς πυλώνες αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού. Συγκεκριμένα, στον απόηχο των συμπερασμάτων της εταιρείας Pfizer για τη μετάλλαξη ”Όμικρον”, στην κυβέρνηση θεωρούν πως κεντρικές τους επιλογές, όπως η έγκαιρη πρόσβαση στην αναμνηστική δόση, καθώς και η μείωση της απόστασης από την δεύτερη στην τρίτη δόση στους τρεις από τους 6 μήνες, είναι παρεμβάσεις προς τη σωστή κατεύθυνση.

Κατά την υποδοχή του από τον Βλάντιμιρ Πούτιν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε πως «υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης των σχέσεων Ελλάδος- Ρωσίας στην οικονομία, το διμερές εμπόριο και τον τουρισμό». Ο Έλληνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε το έτος Ιστορίας Ελλάδος- Ρωσίας, το 2021, έναυσμα για στενότερη συνεργασία σε όλα τα επίπεδα εκπέμποντας ταυτόχρονα το μήνυμα ότι η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς, καθώς η πανδημία φθάνει στο τέλος της, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά. Ο κ. Μητσοτάκης δεν παρέλειψε, μάλιστα, να επικαλεστεί τον βαρύνοντα, όπως τον χαρακτήρισε, ρόλο της Ρωσίας στις περιφερειακές εξελίξεις υπό την ιδιότητα της ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας για να τονίσει πως θα έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις και για ζητήματα περιφερειακής ασφάλειας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ξέχασε να εξάρει τη συμβολή της Ρωσίας στην ευόδωση των στόχων της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 επ’ αφορμή της συμπλήρωσης 200 ετών από την έναρξη της, ενώ δήλωσε περιχαρής, που επισκέπτεται το Σότσι, κατοικία, όπως είπε, πολλών Ρώσων ελληνικής καταγωγής. Μάλιστα, ο Έλληνας πρωθυπουργός θύμισε στον κ. Πούτιν ότι για πρώτη φορά επισκέφθη το Σότσι πριν από 30 χρόνια, όταν συνόδευε τον αείμνηστο πατέρα του και τότε πρωθυπουργό, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.

Ο Ρώσος Πρόεδρος, από την πλευρά του, έδωσε έμφαση στους ιδιαίτερους δεσμούς και σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες, επισημαίνοντας ότι το έτος Ιστορίας Ρωσίας Ελλάδος συνέπεσε με την επέτειο των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, κατά την οποία, όπως είπε, η Ρωσία συνέβαλε στην εκπλήρωση των επιδιώξεων του ελληνικού λαού.

Ο Βλάντιμιρ Πούτιν δήλωσε ικανοποιημένος από τον ρυθμό ανάπτυξης των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων υπογραμμίζοντας ότι εφέτος καταγράφεται σημαντική αύξηση του όγκου των εμπορικών συναλλαγών, φθάνοντας τα επίπεδα προ πανδημίας, ήτοι του 2019.

Καταλήγοντας, ο κ. Πούτιν τόνισε ότι η συζήτηση ανάμεσα στους δύο ηγέτες θα καλύψει και ένα ευρύτερο φάσμα θεμάτων.

Κυρ. Μητσοτάκης: Η σημερινή συνάντηση, ευκαιρία για την περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων Eλλάδας-Ρωσίας

Οι σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας είναι μία διαρκής διαδρομή και έχουν μέλλον, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στις κοινές δηλώσεις, που ακολούθησαν την κατ’ ιδίαν συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Ρωσίας, Βλάντιμιρ Πούτιν, στο Σότσι της Ρωσίας.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη σημερινή συνάντηση «μία ευκαιρία και μία γέφυρα για την περαιτέρω ενίσχυση των διμερών μας σχέσεων, πάντα στη βάση του σεβασμού και του αμοιβαίου συμφέροντος», ενώ επσήμανε «τον θετικό ρόλο της Ρωσίας στην Ελληνική Επανάσταση του 1821».«Στο πλαίσιο αυτό νοούνται και πρωτοβουλίες όπως η Μεικτή Διυπουργική Επιτροπή Συνεργασίας. Με τον κ. Πρόεδρο υιοθετήσαμε και το κοινό πρόγραμμα δράσεων 2022-4 που προσδιορίζει τους κοινούς τομείς ενδιαφέροντος. Μπορούμε να συγκλίνουμε και σε άλλους τομείς. Οι πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού έφεραν δραματικά το ζήτημα της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής» προσέθεσε ο κ. Μητσοτάκης και σε αυτό το σημείο ευχαρίστησε προσωπικά τον κ. Πούτιν που απέστειλε δυνάμεις πυρόσβεσης την ώρα που και η Ρωσία δοκιμάζονταν από μεγάλες πυρκαγιές.

Σχετικά με τις ενεργειακές σχέσεις των δύο χωρών σημείωσε: «Η Ρωσία έχει διαχρονικά αποδειχθεί αξιόπιστος προμηθευτής φυσικού αερίου καθώς και ότι η Ελλάδα έχει αποδειχτεί αξιόπιστος εταίρος. Είναι σημαντικό οι όποιες μεταβολές να μην παρεκκλίνουν των όρων της συμφωνίας».

Προσέθεσε ότι οι δυο ηγέτες συζήτησαν για επενδύσεις και τουρισμό, «έχουμε καταλήξει σε ένα κοινό πρόγραμμα δράσης» είπε.

Σε ό,τι αφορά τις περιφερειακές εξελίξεις δήλωσε πως στη συζήτηση με τον Ρώσο Πρόεδρος «ήμουν σαφής ότι η Τουρκία όχι μόνο κάνει εμπρηστική ρητορική, αλλά ασκεί και επιθετικότητα, που προκαλεί αποσταθεροποίηση. Η Ελλάδα ήταν πάντα υπέρ του διαλόγου επί τη βάσει του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας».

Για το Κυπριακό επανέλαβε τον στόχο για μία δίκαιη και βιώσιμη λύση στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφάλειας. «Οποιαδήποτε συζήτηση περί λύσης δύο κρατών θα πρέπει να απορρίπτεται αμέσως» τόνισε.

Για τις σχέσεις Ρωσίας-ΕΕ, είπε ότι πρέπει να μείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας. «Δεν έκρυψα την ανησυχία μου για την αναζωπύρωση της έντασης στην Ουκρανία. Δεν θα υπάρξει κανένας νικητής. Έχουμε μεγάλο ενδιαφέρον για την περιοχή του Ντονμπάς, γιατί υπάρχουν και πολλοί Έλληνες εκεί».

Για τη Λιβύη συμφώνησαν πως πρέπει να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα.

«Κλείνω λέγοντας πως οι σχέσεις μας ελπίζω να ενισχυθούν όπως γίνεται πολλά χρόνια τώρα. Η Ελλάδα είναι παρούσα στην Ρωσία. Πολλοί Έλληνες Πόντιοι διακρίνονται, ιδίως στη Νότιο Ρωσία. Οι σχέσεις μας είναι μία διαρκής διαδρομή και έχει μέλλον», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κυρ. Μητσοτάκης: Το ζήτημα της διευθέτησης, οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Α. Μεσόγειο μπορεί να λυθεί μόνο στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, του Δικαίου της θάλασσας

Οι διαφορές στις ελληνοτουρκικές σχέσεις θα λυθούν μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας σε ερώτηση για το ποιες εκφάνσεις της τουρκικής επιθετικότητας έθεσε στον κ. Πούτιν και «αν κάπου συμφωνήσατε».

Επισήμανε ότι το πλαίσιο που έχει προσδιορίσει η Ελλάδα «είναι πολύ σαφές και οι διαφορές μας, η σημαντικότερη διαφορά, το ζήτημα της διευθέτησης, οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο μπορεί να λυθεί μόνο στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, του Δικαίου της θάλασσας». Προσέθεσε πως «η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι έχει τη δυνατότητα να συνάπτει συμφωνίες οριοθέτησης» αναφέροντας τις συμφωνίες με την Ιταλία και την Αίγυπτο και προσέθεσε: «Η πρόσκλησή μας προς την Τουρκία παραμένει απολύτως ενεργή. Ταυτόχρονα η Ελλάδα με κάθε τρόπο θα υπερασπίζεται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα».

Περεταίρω, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «εκτιμώ ιδιαίτερα την πολύ καθαρή θέση της Ρωσίας στο ζήτημα του Κυπριακού, η οποία νομίζω ότι πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη και από την Τουρκία και η Ρωσία ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι εγγυητής της σταθερότητας, της εφαρμογής του Διεθνούς Δικαίου και πρώτα και πάνω απ’ όλα της εφαρμογής των ίδιων των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας οι οποίες στην περίπτωση της Κύπρου είναι απολύτως σαφείς και δεν επιδέχονται παρερμηνειών».

Σε ερώτηση αν το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ μπορεί να επηρεάσει τις σχέσεις των δύο χωρών, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η Ελλάδα «προφανώς δεσμεύεται από τις συλλογικές αποφάσεις που λαμβάνονται στα δύο αυτά υπερεθνικά όργανα» ωστόσο επισήμανε ότι «αυτό δεν σημαίνει, ότι η Ελλάδα δεν έχει και δεν επιδιώκει να έχει καλές διμερείς σχέσεις με τη Ρωσία». «Είχαμε την ευκαιρία, νομίζω, να συζητήσουμε και να παρουσιάσουμε ένα εύρος θεμάτων στα οποία μπορούμε να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας τα οποία δεν άπτονται άμεσα των ευρύτερων ζητημάτων που αφορούν τις σχέσεις της Ρωσίας με το ΝΑΤΟ ή τις σχέσεις της Ρωσίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι η χθεσινή συζήτηση Πούτιν -Μπάιντεν «είχε αρκετή διάρκεια». Είπε πως εύχεται «να υπάρχει ένας οδικός χάρτης, ένας ορίζοντας αμοιβαίας αποκλιμάκωσης, διότι διαφορετικά θα οδηγηθούμε, πιστεύω, σε καταστάσεις που θα μας πάνε πολλές δεκαετίες πίσω» και προσέθεσε: «Και νομίζω ότι αυτό είναι κάτι το οποίο δεν το επιδιώκει και δεν το επιθυμεί κανείς, ειδικά σε κρίσιμες περιόδους, ειδικά σε εποχές όπου υπάρχουν μεγάλες δυσκολίες, διαφορετικές απόψεις, διαφορετικές θεωρήσεις, είναι ακόμα πιο επιβεβλημένο τα κανάλια επικοινωνίας να παραμένουν ανοιχτά και να συζητάμε με ειλικρίνεια. Όπου διαφωνούμε να διαφωνούμε και εκεί με ειλικρίνεια. Αλλά, κυρίως, να φροντίζουμε και να σπεύδουμε να ακούμε και να καταλαβαίνουμε ο ένας τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς του άλλου».

Βλ. Πούτιν: Οι ελληνορωσικές σχέσεις ενισχύονται σημαντικά

«Είναι χαρά να υποδεχόμαστε στη Ρωσία τον Έλληνα πρωθυπουργό. Είναι συμβολικό πως η επίσκεψη συμπίπτει με την 200η επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης. Θα θυμίσω πως η Ρωσία υποστήριξε εξ αρχής την ελληνική επανάσταση και πρώτη αναγνώρισε το ελληνικό κράτος» τόνισε ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν, στις κοινές δηλώσεις μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Σότσι της Ρωσίας.

Ο Βλάντιμιρ Πούτιν χαρακτήρισε τις συζητήσεις με τον Έλληνα πρωθυπουργό περιεκτικές και αποτελεσματικές και σημείωσε ότι υιοθέτησαν το πολυσύνθετο σχέδιο δράσης Ελλάδος-Ρωσίας για το 2022 -2024 και αυτό αντικατοπτρίζει τον χαρακτήρα των διμερών σχέσεων, όπως υπογράμμισε.

Περαιτέρω, ο Ρώσος Πρόεδρος ανέφερε πως οι ελληνορωσικές σχέσεις ενισχύονται σημαντικά. «Το πρώτο 9μηνο του τρέχοντος έτους το διμερές εμπόριο αυξήθηκε κατά 56%» ανέφερε ενδεικτικά. Οι ρωσικές εταιρείες έχουν ζωηρό ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα και αναμένουμε την ίδια ανταπόκριση και από τις αντίστοιχες ελληνικές, επισήμανε.

Επίσης, εξέφρασε την ελπίδα να στηρίξει η Ελλάδα την υποψηφιότητα της Ρωσίας για τη Διεθνή Έκθεση ΕΧPO 2030.

Εν συνεχεία, υποστήριξε ότι η Ρωσία εξασφαλίζει πάνω από το 40% των ενεργειακών αναγκών της Ελλάδος. «Η Ρωσία εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της προς την Ελλάδα και την ΕΕ και θα συνεχίσει την αδιάκοπη προμήθεια φυσικού αερίου» προσέθεσε.

Υπενθύμισε ότι η Ρωσία συνέλαβε το καλοκαίρι με την αποστολή πυροσβεστικών μέσων στην Ελλάδα για την κατάσβεση των μεγάλων πυρκαγιών.

Επιπροσθέτως, ο Βλάντιμιρ Πούτιν ενημέρωσε για την απόφαση της Ρωσίας «να παραδώσουμε στην Ελληνική Δημοκρατία τα αρχεία των εβραϊκών κοινοτήτων των Ναζί που είχαν βρεθεί στη Μόσχα».

Ακόμα, ανακοίνωσε ότι παρατείνεται έως τα μέσα του 2022 το έτος Ιστορίας Ελλάδος και Ρωσίας.

Σημείωσε πως με τον κ. Μητσοτάκη αναφέρθηκαν σε ζητήματα σχέσεων Ρωσίας – ΕΕ, στα Βαλκάνια, και στην Ανατολική Mεσόγειο.

Για το κυπριακό, ο Ρώσος Πρόεδρος διαμήνυσε πως «υποστηρίζουμε τη λύση διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας».

 

Σε μία εβδομάδα οι προτάσεις της Ρωσίας στις ΗΠΑ, ανακοίνωσε ο Ρώσος Πρόεδρος – Βλ. Πούτιν: «Μη αποδεκτή η επέκταση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς»

«Η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ και στο πολιτικό-οικονομικό μπλοκ που είναι η ΕΕ. Δεν είχαμε ποτέ τίποτε εναντίον αυτού» ανέφερε ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Από μια άποψη είναι και θετικό, λαμβάνοντας υπόψη τις «θετικές ρίζες» που ενώνουν την Ελλάδα και τη Ρωσία. Επισήμανε πως επί σειρά δεκαετιών η Ελλάδα ήταν πάντα, στο μέτρο του εφικτού, υπέρ μιας ισορροπημένης, λογικής σε ό,τι αφορά τη συνεργασία ΕΕ – Ρωσίας.

«Δυστυχώς το ΝΑΤΟ ακολουθεί συγκρουσιακή πολιτική έναντι της Ρωσίας. Απελάσεις Ρώσων διπλωματών οδήγησαν στο να κλείσουμε κι εμείς την εκπροσώπηση του ΝΑΤΟ στη Μόσχα. Αυτή είναι μη φιλική συμπεριφορά προς εμάς. Δηλώνουν τη Ρωσία εχθρό τους, ανταγωνιστή τους. Η Ρωσία δεν επιδιώκει σύγκρουση» προσέθεσε.

Ανέφερε πως πιστεύει πως η στάση της Ελλάδος θα διέπεται από εγκράτεια, σημείωσε και τόνισε πως ποτέ η συμμετοχή της Ελλάδας ούτε στο ένα ούτε στο άλλο μπλοκ δεν εμπόδιζε την ανάπτυξη των σχέσεων μας, εκφράζοντας την ελπίδα πως «στο μέλλον θα αξιοποιήσουμε τη στήριξη των Ελλήνων φίλων μας με στόχο, έτσι ώστε να παίξουν ένα θετικό ρόλο στις σχέσεις μας με αυτά τα δύο μπλοκ».

Ερωτηθείς για την επικοινωνία του με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Βλαντίμιρ Πούτιν είπε πως ενημέρωσε τον κ. Μητσοτάκη για τη συνομιλία μου με τον κ. Μπάιντεν. Ειδικότερα, αναφερθείς στη συζήτηση που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του, είπε: «Συζητήσαμε περιφερειακά ζητήματα, τη σύγκρουση στη Νοτιοανατολική Ουκρανία και άλλο ένα ευαίσθητο θέμα για μας, την επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα Ανατολάς, περιλαμβάνοντας την Ουκρανία. Αυτό για μας είναι σημαντικό. Για εμάς αυτό είναι απαράδεκτο. Βεβαίως, η κάθε χώρα δικαιούται να επιλέξει το βέλτιστο τρόπο διασφάλισης της ασφάλειας της, χωρίς όμως να υπονομεύει την ασφάλεια των άλλων και εν προκειμένω της Ρωσίας».

Γνωστοποίησε πως συμφώνησε με τον Τζο Μπάιντεν να συνεχίσουν αυτή τη συζήτηση και θα ανταλλάξουν τις ιδέες τους.

Ανακοίνωσε πως η Ρωσία θα έχει ετοιμάσει τις ιδέες της εντός μιας εβδομάδας και θα τις διαβιβάσει στην αμερικανική πλευρά προς εξέταση.

Επίσης, έκανε γνωστό πως θα συσταθεί μία επιτροπή που θα ασχοληθεί με αυτό, θα δει λεπτομερειακά το θέμα, θα κάνει τις προτάσεις. Μάλιστα, εκμυστηρεύτηκε πως ήταν μια ιδέα του Αμερικανού Προέδρου και ότι συμφώνησε και ο ίδιος.

Επιπλέον, ανέφερε πως συζήτησε με τον Αμερικανό Πρόεδρο για την κυβερνοασφάλεια και πως διαπίστωσαν μετά τη συνάντησή του στη Γενεύη ότι υπάρχει ανταλλαγή πληροφοριών, λειτουργεί ένας εποικοδομητικός διάλογος και φέρνει θετικά αποτελέσματα. Ανέφερε ακόμα πως συζήτησαν τα θέματα του Ιράν και είπε πως ευελπιστεί η πρόσκλησή του θα γίνει αποδεκτή από τον Πρόεδρο του Ιράν και στις αρχές του επόμενου χρόνου θα επισκεφτεί τη Ρωσία.

Συμπερασματικά για τη συνομιλία με τον Αμερικανό Πρόεδρο, ο Ρώσος Πρόεδρος είπε ήταν μια αναλυτική, μακροσκελής, πάνω από δύο ώρες συζήτηση και τόνισε πως ήταν ανοικτή και εποικοδομητική.

Ερωτηθείς αν η Ρωσία σχεδιάζει να επιτεθεί κατά της Ουκρανίας, ο Βλαντίμιρ Πούτιν, αφού είπε πως είναι μια προκλητική ερώτηση, υπογράμμισε πως η Ρωσία ακολουθεί μία φιλειρηνική πολιτική, αλλά δικαιούται να περιφρουρεί την ασφάλεια της. «Δεν μπορεί να μην μας ανησυχεί η προοπτική προσχώρησης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, γιατί ύστερα από αυτό θα ακολουθήσει η ανάπτυξη των βάσεων εκεί» προσέθεσε και σημείωσε: Βασιζόμαστε στο ότι οι ανησυχίες μας θα εισακουσθούν αυτή τη φορά, αν και τις προηγούμενες δεκαετίες εμείς πάντα και μόνιμα μιλούσαμε για τις ανησυχίες μας, παρόλα αυτά οι υποδομές του ΝΑΤΟ πλησίαζαν τα σύνορα μας και τώρα βλέπουμε τα (ΝΑΤΟϊκά) αντιπυραυλικά συστήματα στη Ρουμανία. Έχουμε σοβαρές υποψίες να περιμένουμε ότι το ίδιο θα συμβεί και στην Ουκρανία. Πώς μπορούμε να μην σκεφτούμε γι’ αυτό. Αυτό θα ήταν εγκληματική αδράνεια να παρακολουθούμε τι γίνεται.

Κυβερνητικές πηγές: Γόνιμη συζήτηση για το μέλλον και τις προοπτικές των ελληνορωσικών σχέσεων στη συνάντηση Μητσοτάκη-Πούτιν

Για γόνιμη συζήτηση για το μέλλον και τις προοπτικές των διμερών σχέσεων κάνουν λόγο κυβερνητικές πηγές αναφερόμενοι στη συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντμίρ Πούτιν, στο Σότσι της Ρωσίας.

Τα ίδια πρόσωπα σημειώνουν ότι κατά τη συνάντηση επιβεβαιώθηκαν οι στενοί και ιστορικοί δεσμοί των δύο χωρών και των δύο λαών, ενώ τονίστηκε η σημασία της επιτυχημένης κοινής πρωτοβουλίας Έτος Ιστορίας Ελλάδας – Ρωσίας 2021.

Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις για την περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων σε μια σειρά από τομείς, στη συνέχεια της διεξαγωγής της 13ης Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής και της υπογραφής σχετικού Πρωτοκόλλου και εξέφρασαν ικανοποίηση για την ενίσχυση του διμερούς συμβατικού πλαισίου, κατόπιν υπογραφής τεσσάρων συμφωνιών στο περιθώριο της Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής.

Επιπλέον, υιοθετήθηκε το Κοινό Πρόγραμμα Δράσεων για έτη 2022-2024 που θα προσδιορίσει βασικούς άξονες διμερούς συνεργασίας για τα επόμενα χρόνια.

Ο πρωθυπουργός έθεσε στον κ. Πούτιν την εκκρεμότητα της επιστροφής στην Ελλάδα των Αρχείων των Ισραηλιτικών Κοινοτήτων, με τον Πρόεδρο της Ρωσίας να αποδέχεται το πάγιο αίτημα της Ελλάδας.

Η συμφωνία, η οποία ανακοινώθηκε κατά τις δηλώσεις των δύο ηγετών, δρομολογεί τον επαναπατρισμό των Αρχείων, τα οποία κλάπηκαν από τις ναζιστικές δυνάμεις κατοχής κατά την υποχώρησή τους από την Ελλάδα και στη συνέχεια εντοπίστηκαν από τον σοβιετικό στρατό στο Βερολίνο, μετά την κατάληψη της πόλης.

Η επιστροφή των Αρχείων, τα οποία σήμερα φιλοξενούνται στη Μόσχα, στις εγκαταστάσεις όπου φυλάσσονται τα ρωσικά Στρατιωτικά Αρχεία, αποτελούσε σταθερή επιδίωξη της Ελλάδας εδώ και δεκαετίες.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν ακόμη οι εξελίξεις που αφορούν την πανδημία και τονίστηκε η σημασία της προώθησης της οικονομικής συνεργασίας στο πλαίσιο των προσπαθειών για τον μετριασμό των συνεπειών της πανδημίας.

Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι η Τουρκία με την επιθετική ρητορική της και τις προκλητικές ενέργειές της, επιμένει να συμπεριφέρεται με τρόπο που δυσχεραίνει την συνεννόηση μεταξύ των κρατών της περιοχής, αλλά και τις προσπάθειες για ειρηνική διευθέτηση των προβλημάτων. Επανέλαβε ότι η Ελλάδα παραμένει πρόθυμη για διάλογο υπό την απαραίτητη προϋπόθεση πλήρους σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την εκτίμησή του για την σαφή τοποθέτηση της ρωσικής πλευράς ως προς τη θεμελιώδη σημασία του Δικαίου της Θάλασσας για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σχετικά με το Κυπριακό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την εκτίμησή του για τη συνεπή και εποικοδομητική στάση της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Τόνισε ότι το Κυπριακό αποτελεί ζήτημα πρώτης προτεραιότητας για την Ελλάδα και επανέλαβε την προσήλωση στον στόχο αμοιβαία αποδεκτής λύσης, εντός του δεσμευτικού για όλους πλαισίου των σχετικών Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Υπογράμμισε ότι για την Ελλάδα δε νοείται λύση χωρίς την κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων και χωρίς την πλήρη απόσυρση των παράνομων τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων από το νησί. Για το ζήτημα των Βαρωσίων ξεκαθάρισε ότι εάν η Τουρκία προχωρήσει με την υλοποίηση των εξαγγελιών για εποικισμό της περίκλειστης πόλης, δεν μπορεί να υπάρξει αμοιβαία αποδεκτή λύση του Κυπριακού.

Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική με έμφαση στη Λιβύη. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τη σημασία τήρησης του χρονοδιαγράμματος των εκλογών της 24ης Δεκεμβρίου. Επανέλαβε την ανάγκη σεβασμού της Συμφωνίας Εκεχειρίας και των Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ 2570/2571 και κάλεσε για πλήρη αποχώρηση όλων των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων, μαχητών και μισθοφόρων, στη βάση των Συμπερασμάτων της πρόσφατης Διάσκεψης των Παρισίων για τη Λιβύη.

Στο κρίσιμο ζήτημα των σχέσεων ΕΕ-Ρωσίας, και ΝΑΤΟ-Ρωσίας και αναγνωρίζοντας τις υφιστάμενες προκλήσεις, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τη σημασία διατήρησης ανοικτών διαύλων επικοινωνίας προς το συμφέρον όλων και διαβεβαίωσε για την προσήλωση της Ελλάδας στο διάλογο ως μόνο μέσο για την εξεύρεση λύσεων. Επεσήμανε επίσης ότι η Ελλάδα παγίως θεωρεί τη Ρωσία αναπόσπαστο μέρος της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφαλείας.