Συνάντηση Μητσοτάκη με τους περιφερειάρχες

Στο μεταναστευτικό και στο νέο θεσμικό πλαίσιο που θα ενισχύει τις αρμοδιότητες των Περιφερειών αναφέρθηκε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τους 13 περιφερειάρχες της χώρας. Στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, συμμετείχαν και στελέχη της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εσωτερικών, ο κ. Θεοδωρικάκος ενημέρωσε για τις συνεχείς συσκέψεις που έχει με δημάρχους, ιδιαίτερα περιοχών που θα υποδεχθούν πρόσφυγες αλλά και μετανάστες με προσφυγικά χαρακτηριστικά, και τόνισε ότι απαιτείται συνεχής ενημέρωση, διάλογος, συνεννόηση και συναίνεση με τις τοπικές κοινωνίες.

Σχετικά με το νομοσχέδιο για το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων μεταξύ κεντρικής διοίκησης και αυτοδιοίκησης, ο κ. Θεοδωρικάκος παρουσίασε την κατάσταση των αρμοδιοτήτων στις αποκεντρωμένες διοικήσεις όπου εργάζονται περί τους 7.000 υπαλλήλους, 500 εκ των οποίων είναι μηχανικοί. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι ο υπουργός τόνισε πως στόχος της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση των αρμοδιοτήτων των αιρετών Περιφερειών, με έναν ρηξικέλευθο νόμο ο οποίος θα συνταχθεί ύστερα από διάλογο με την κοινωνία των πολιτών, την τοπική αυτοδιοίκηση και τις άλλες πολιτικές δυνάμεις.

Ο ίδιος χαρακτήρισε απαραίτητη τη συνεννόηση με τα άλλα κόμματα και σημείωσε ότι η διαδικασία συνεννόησης θα γίνει κατά τα πρότυπα του νομοσχεδίου για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, το οποίο κατατέθηκε αφού προηγουμένως βρέθηκε κοινά αποδεκτή λύση κατόπιν διακομματικού διαλόγου.

«Ο συντονισμός της Κυβέρνησης και της Αυτοδιοίκησης μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην εθνική ανάπτυξη», δήλωσε ο περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου.

Με αφορμή τη δεύτερη κατά σειρά συνάντηση του πρωθυπουργού με τους περιφερειάρχες, ο κ. Πατούλης παρατήρησε ότι αυτό αποδεικνύει έμπρακτα τη βαρύτητα που δίνει ο Κ. Μητσοτάκης στον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Χαρακτήρισε εποικοδομητική τη συζήτηση για το ζήτημα της απορρόφησης πόρων του ΕΣΠΑ, αλλά και το μεταναστευτικό – προσφυγικό ζήτημα.

Ανέφερε ότι ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε και στο ζήτημα της μετάβασης σε ένα επιτελικό κράτος «πιο αποτελεσματικό, πιο λειτουργικό και πιο αποδοτικό για τον πολίτη», σημειώνοντας ότι για την ανάπτυξη της Αττικής και τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών «αναγκαίο βήμα είναι να διαμορφωθεί νέο μοντέλο λειτουργίας επιτελικού κράτους, που θα προωθεί την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση».