Συναγερμός στην Ουάσινγκτον από ανεξέλεγκτη πτήση αεροσκάφους Cessna (upd)

Συναγερμός ξέσπασε χθες στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ, όταν ένα μικρό αεροσκάφος Cessna το οποίο ξεκίνησε από το Τενεσί για το Λόνγκ Άιλαντ της Νέας Υόρκης, έκανε στροφή 180 μοιρών και χωρίς να απαντά σε κλήσεις ασυρμάτου, κατευθυνόταν προς την Ουάσινγκτον με φόβους ότι τελικός στόχος θα ήταν το Καπιτώλιο ή ο Λευκός Οίκος. Αμέσως απογειώθηκαν μαχητικά αεροσκάφη τα οποία προσέγγισαν το Cessna και παρατήρησαν ότι ο πιλότος του ήταν αναίσθητος ενώ επέβαιναν ακόμη τρία άτομα. Τελικά το αεροσκάφος συνετρίβη σε ορεινή περιοχή της νοτιοδυτικής Βιρτζίνιας, όπως ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας.

Αμερικανικό μαχητικό αεροσκάφος πυροδότησε μια ηχητική έκρηξη που έπληξε την περιοχή της Ουάσιγκτον την Κυριακή καθώς κυνηγούσε ένα αεροσκάφος Cessna που δεν ανταποκρινόταν που είχε πετάξει πάνω από την περιοχή και στη συνέχεια συνετρίβη στη Βιρτζίνια.

Το αεροπλάνο, ένα Cessna 560 Citation V, δεν ανταποκρίθηκε όταν οι αρχές επικοινώνησαν μαζί του καθώς πετούσε πάνω από την Ουάσιγκτον και τη βόρεια Βιρτζίνια, ανέφερε σε δήλωση η Διοίκηση Αεροδιαστημικής Άμυνας της Βόρειας Αμερικής ή NORAD. Δεν βρέθηκαν επιζώντες όταν οι διασώστες έφτασαν στα συντρίμμια, ανέφερε το Associated Press.

Αεροσκάφη F-16 του NORAD που αναπτύχθηκαν για να ανταποκριθούν στο Cessna «είχαν εξουσιοδοτηθεί να ταξιδεύουν με υπερηχητικές ταχύτητες και μια ηχητική έκρηξη μπορεί να ακούστηκε από τους κατοίκους της περιοχής», σύμφωνα με δήλωση αξιωματούχου. Τα αεροσκάφη του NORAD χρησιμοποίησαν επίσης φωτοβολίδες, οι οποίες μπορεί να ήταν ορατές από το έδαφος, σε μια προσπάθεια να επιστήσουν την προσοχή του πιλότου, ανέφερε η υπηρεσία. Το συγκρότημα του Καπιτωλίου των ΗΠΑ τέθηκε για λίγο σε κατάσταση συναγερμού έως τη στιγμή που το αεροπλάνο έφυγε από την περιοχή, ανακοίνωσε η αστυνομία του Καπιτωλίου των ΗΠΑ. Ο εναέριος χώρος κοντά στην Ουάσιγκτον έχει περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στο Πεντάγωνο και στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου της Νέας Υόρκης.

Δεν υπάρχουν προς το παρόν περισσότερες πληροφορίες για το δυστύχημα αυτό. Τα αεροσκάφη αυτού του τύπου μπορούν να μεταφέρουν από 7 έως 12 επιβάτες, ανάλογα με το μοντέλο, σύμφωνα με τον ιστότοπο της εταιρείας.

Περίπου την ώρα της συντριβής ακούστηκε στην Ουάσινγκτον ένας υπερηχητικός κρότος που σύμφωνα με το Γραφείο Διαχείρισης Επειγόντων της Ανάπολις, στο Μέριλαντ, προκλήθηκε από μια εγκεκριμένη από το Πεντάγωνο πτήση των μαχητικών. Δεν έχει διευκρινιστεί αν τα δύο συμβάντα συνδέονται μεταξύ τους.

Κάτοικοι της ομοσπονδιακής πρωτεύουσας ανέφεραν ότι άκουσαν έναν δυνατό κρότο το απόγευμα. Η πυροσβεστική υπηρεσία και αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας είπαν ότι δεν είχαν καμία αναφορά για κάποιο συμβάν. «Δεν υπάρχει καμία απειλή αυτή τη στιγμή» ανακοίνωσε μέσω του Twitter το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας.

https://assets.bwbx.io/images/users/iqjWHBFdfxIU/i8L7vJBNPBt0/v1/696x-1.jpg

Σχέδιο πτήσης

Σύμφωνα με στοιχεία που παρέχονται από τον ιστότοπο παρακολούθησης Flightradar24, το Cessna πέταξε σε περίπου 34.000 πόδια (10.400 μέτρα), ένα κανονικό ύψος πτήσης για το μικρό τζετ, προς το αεροδρόμιο Long Island MacArthur στη Νέα Υόρκη.

Γύρισε και πέταξε απευθείας πάνω από το αεροδρόμιο περίπου στις 2:30 μ.μ. ET, αλλά αντί να κατέβει ή να προσγειωθεί προς τα νοτιοδυτικά – την κατεύθυνση που είχε στρίψει – συνέχισε σε ευθεία διαδρομή για περίπου τα επόμενα 50 λεπτά.

Το Τσέσνα πήγε απευθείας πάνω από την Ουάσιγκτον, συμπεριλαμβανομένου του εξαιρετικά ευαίσθητου Καπιτωλίου των ΗΠΑ και του Λευκού Οίκου, σύμφωνα με το Flightradar24.

Ταχεία Κάθοδος

Λίγο αφότου πέρασε το Charlottesville της Βιρτζίνια, το τζετ έκανε μια δεξιά στροφή και κατέβηκε γρήγορα, πηγαίνοντας από τα 34.000 πόδια στα 27.635 πόδια σε περίπου δύο λεπτά, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Flightradar24, Ian Petchenik. Λίγο πριν εξαφανιστεί από το σύστημα παρακολούθησης της εταιρείας, έπεφτε με περίπου 20.000 πόδια ανά λεπτό, είπε ο Petchenik.

Αν και δεν έχουν προκύψει λεπτομέρειες σχετικά με το τι προκάλεσε την κατάρριψη του Cessna, οι αυτόματοι πιλότοι αεροσκαφών σε προηγούμενες συντριβές με ανίκανους πιλότους συνέχισαν σε ευθεία πορεία πέρα από έναν προορισμό αεροδρομίου.

Τέτοιες ταχύτητες καθόδου είναι εξαιρετικά ασυνήθιστες και θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν ότι το αεροπλάνο έμεινε από καύσιμα ή ότι είχε κάποιο είδος δυσλειτουργίας στον αέρα ή σύγκρουση.

Το Γραφείο Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης της κομητείας Anne Arundel στο Μέριλαντ επιβεβαίωσε επίσης στο Twitter ότι ο δυνατός θόρυβος που άκουσαν οι άνθρωποι στην περιοχή ήταν αποτέλεσμα ηχητικής έκρηξης και είπε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος που να σχετίζεται με το περιστατικό.