Συναντήσεις Μητσοτάκη – Δένδια με την ΥπΕξ Γερμανίας, Μπέρμποκ

Συνάντηση με την υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Annalena Baerbock (Ανναλένα Μπέρμποκ), πραγματοποιεί αυτή την ώρα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Η κυρία Μπέρμποκ βρίσκεται από χθες στην Αθήνα, στην πρώτη επίσκεψη της στη χώρα μας, μετά από την ανάληψη των καθηκόντων της.

Μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση, θα λάβουν χώρα οι διευρυμένες συνομιλίες, ενώ εν συνεχεία, οι δύο υπουργοί θα προβούν σε κοινές δηλώσεις στον Τύπο. Θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών.

Νωρίτερα, η Γερμανίδα ΥΠΕΞ είχε εφ’όλης της ύλης συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα διμερούς, περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος, όπως το ενεργειακό, οι εξελίξεις στον πόλεμο στην Ουκρανία, η τουρκική προκλητικότητα και το μεταναστευτικό.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε τις θέσεις της χώρας μας για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και για την ανάγκη λήψης λήψη μέτρων ώστε οι αγορές της ενέργειας να επανέλθουν σε ομαλή λειτουργία, ενώ ανταλλάγησαν απόψεις και για την πρόσφατη πρόταση του για τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού μηχανισμού μείωσης της κατανάλωσης στη βιομηχανία έναντι αποζημίωσης.

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η κρίση στις τιμές της ενέργειας είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα που απαιτεί ευρωπαϊκή λύση. Επιπλέον, παρουσίασε τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η κυβέρνηση προκειμένου να καταστεί πύλη της Ε.Ε. για τη μεταφορά ενέργειας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ανταλλάγησαν απόψεις για τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τον συντονισμό των ευρωπαϊκών ενεργειών για την στήριξη του Κιέβου.

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε την υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας για τις τελευταίες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Επανέλαβε την πάγια θέση της χώρας μας ότι η Ελλάδα επιθυμεί ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας. Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι οι τουρκικές προκλήσεις και αμφισβητήσεις κυριαρχίας αποτελούν απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα και δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές ούτε από την Ελλάδα, ούτε από την Ε.Ε.

Σε ότι αφορά το μεταναστευτικό, ένα ζήτημα που αφορά όλη την Ευρώπη, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα φυλάσσει τα σύνορα της που είναι και ευρωπαϊκά σύνορα με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Στη συνάντηση συμμετείχαν από την ελληνική πλευρά ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΞ, πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης, η πρέσβης της Ελλάδας στη Γερμανία ,Μάρα Μαρινάκη, η διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του πρωθυπουργού, πρέσβης ‘Αννα-Μαρία Μπούρα και η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.

ΥΠΕΞ Γερμανίας στο μνημείο του Ολοκαυτώματος: Η διατήρηση της μνήμης προϋπόθεση για ένα καλό κοινό μέλλον στην ενωμένη Ευρώπη

Με την ξανάγησή της στους υπόγειους χώρους κράτησης της Κομαντατούρ κατά τη διάρχκεια της Κατοχής, στην οδό Κοραή, ξεκίνησε η διήμερη επίσκεψη της υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ στην Ελλάδα, της πρώτης μετά την ανάληψη των καθηκόντων της.

«Πολλοί Γερμανοί γνωρίζουν πολύ καλά την Ελλάδα ως τουριστικό προορισμό, ωστόσο οι λιγότεροι γνωρίζουν το μέγεθος της ιστορικής ευθύνης που επωμίστηκε η Γερμανία από τις φρικαλεότητες που διέπραξαν εκεί οι Γερμανοί κατά την ναζιστική κατοχή της χώρας στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο» δήλωσε από το Βερολίνο, πριν από την αναχώρησή της, η Αναλένα Μπέρμποκ. Στιγμιότυπα από την επίσκεψη της υπουργού Εξωτερικών στο Χώρο Ιστορικής Μνήμης 1941-1944, Κοραή 4, ανάρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η γερμανική πρεσβεία στην Ελλάδα.

Εν συνεχεία, η Αναλένα Μπέρμποκ μετέβη στο μνημείο του Ολοκαυτώματος στην Αθήνα, όπου κατέθεσε ένα μπουκέτο από λευκούς κρίνους. «Η διατήρηση της μνήμης είναι σημαντική για εμένα, γιατί αποτελεί την προϋπόθεση για ένα καλό κοινό μέλλον στην ενωμένη Ευρώπη» τόνισε η Αναλένα Μπέρμποκ, όπως αναφέρεται σε ανάρτηση της γερμανικής πρεσβείας στην Ελλάδα.

Κατόπιν, επισκέφτηκε τη δομή φιλοξενίας του Σχιστού, όπου την υποδέχθηκε κα την ξενάγησε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης. Κατά την παραμονή της στη δομή, η Γερμανίδα υπουργός συζήτησε με πρόσφυγες που φιλοξενούνται στη δομή.

Η πρώτη ημέρα του ταξιδιού της στην Ελλάδα, ολοκληρώθηκε με την επίσκεψή της στα γραφεία της Frontex στον Πειραιά και σε ΜΚΟ.

Η δεύτερη ημέρα της επίσκεψης της υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας ξεκίνησε το πρωί της Παρασκευής με τη συνάντησή της, στις 10:30, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στη δήλωσή της από το Βερολίνο, η Αναλένα Μπέρμποκ περιγράφει την Ελλάδα ως «έναν από τους πιο στενούς εταίρους» της Γερμανίας στην Ευρώπη και κάνει λόγο για «τεράστιο έργο» της χώρα μας στη διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και την υποδοχή προσφύγων, τονίζοντας ότι αυτό το έργο «αξίζει όλη μας την αλληλεγγύη». Σε ό,τι αφορά την επίσκεψή της στην Τουρκία, που θα ακολουθήσει ευθύς αμέσως με την ολοκλήρωση των συναντήσεων της στην Ελλάδα, η υπουργός Εξωτερικών είπε πως το μήνυμά της στην Άγκυρα είναι ότι «τα προβλήματα πρέπει να επιλύονται με συνομιλίες, όχι με κλιμάκωση της έντασης».

Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανία θα αναχωρήσει το απόγευμα για την Τουρκία.