Κοινή Διακήρυξη Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου για τις εξελίξεις στην περιοχή

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες της 9ης Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου. Κυριάκος Μητσοτάκης, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι και Νίκος Αναστασιάδης συναντώνται για να συζητήσουν σημαντικές περιφερειακές εξελίξεις και ζητήματα, όπως οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, το Κυπριακό, οι εξελίξεις στη Λιβύη ενόψει των εκλογών της 24ης Δεκεμβρίου, τη Συρία και τον Λίβανο. Οι τρεις ηγέτες αναμένεται ακόμη να υιοθετήσουν Κοινή Διακήρυξη που θα σηματοδοτεί τις κοινές τους αντιλήψεις για τις εξελίξεις στην περιοχή και το ευρύ φάσμα συνεργασίας των τριών χωρών, ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας και του περιβάλλοντος.

Παρουσία των τριών ηγετών αναμένεται ακόμη να υπογραφεί από τους αρμόδιους υπουργούς Ενέργειας Μνημόνιο Συνεργασίας για τη διασύνδεση των ηλεκτρικών δικτύων των τριών χωρών, καθώς και για τη συνεργασία σε θέματα Αποδήμων. Μάλιστα η υπογραφή αυτού του Μνημονίου Συνεργασίας έρχεται σε μια περίοδο που η συζήτηση για την εφοδιαστική αλυσίδα και την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης βρίσκεται στην κορυφή του προβληματισμού στις Βρυξέλλες, ενώ το θέμα θα απασχολήσει και την επικείμενη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ούτως ή άλλως, όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, η 9η Τριμερής Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου σηματοδοτεί την επαναβεβαίωση της στρατηγικής σημασίας που αποδίδει ο πρωθυπουργός στο πλέγμα περιφερειακών σχημάτων συνεργασίας, τα οποία βασίζονται σε κοινές αντιλήψεις για σειρά κρίσιμων ζητημάτων, καθώς και τη δυναμική συνεργασίας σε σειρά από τομείς με βασικό τον τομέα της ενέργειας.

Παράλληλα με τις εργασίες της τριμερούς Συνόδου Κορυφής, πραγματοποιείται επιχειρηματικό Φόρουμ με τη συμμετοχή επιχειρηματιών από τους τομείς της ενέργειας και της ναυτιλίας, με στόχο να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη συνεργασιών στους συγκεκριμένους κλάδους των οικονομιών των τριών χωρών.

Στις 13:00, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης και ο Πρόεδρος της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, θα προχωρήσουν σε δηλώσεις στον Τύπο. Στη συνέχεια οι ηγέτες θα παρακαθίσουν σε γεύμα εργασίας.

Τέλος, στις 19:00, ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

Ενέργεια, άμυνα και οι εξελίξεις σε Μεσόγειο και ευρύτερη περιοχή στη συνάντηση Μητσοτάκη-αλ Σίσι

Οι εξελίξεις στη Μεσόγειο και στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και η περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας Ελλάδος και Αιγύπτου, ιδίως στους τομείς της ενέργειας και της άμυνας τέθηκαν επί τάπητος στη συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και του προέδρου της της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι νωρίτερα το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου στο περιθώριο της 9ης Τριμερής Συνόδου Ελλάδος – Κύπρου – Αιγύπτου.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, οι δύο ηγέτες είχαν την ευκαιρία να επιβεβαιώσουν το άριστο επίπεδο των διμερών σχέσεων, ενώ, όπως προαναφέρθηκε έμφαση δόθηκε στους τομείς της ενέργειας και της άμυνας. Επισημάνθηκε δε πως οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή επιβάλλουν την ανάπτυξη της στρατηγικής σχέσης ΕΕ – Αιγύπτου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε τον Αιγύπτιο πρόεδρο για τις πρόσφατες προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας τονίζοντας τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της στην ευρύτερη περιοχή. Σε κάθε περίπτωση, επανέλαβε την ετοιμότητα για διάλογο και επαναπροσέγγιση υπό την προϋπόθεση του σεβασμού της διεθνούς νομιμότητας, της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας και της αποχής από προκλητικές ενέργειες.

Επιπλέον, ενημέρωσε τον κ. Σίσι για τις πρόσφατες στρατηγικές κινήσεις της Ελλάδος στο διπλωματικό πεδίο, που, όπως ειπώθηκε, επιβεβαιώνουν και ενισχύουν τον ρόλο της ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή και ανοίγουν νέες προοπτικές στενότερης συνεργασίας με χώρες που έχουν τις ίδιες προτεραιότητες για την Ανατολική Μεσόγειο, όπως η φίλη Αίγυπτος.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και στον Λίβανο, μια χώρα με την οποία Ελλάδα, Κύπρος και Αίγυπτος διατηρούν άριστες σχέσεις και προς την οποία παρέχουν σταθερή υποστήριξη αλλά και οι εξελίξεις στη Λιβύη και οι προοπτικές για τη χώρα μετά τις εκλογές.

Από ελληνικής πλευράς στη διευρυμένη συνάντηση συμμετείχαν ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης, η διευθύντρια του Διπλωματικού γραφείου του Πρωθυπουργού, Πρέσβης Ελένη Σουρανή, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, Θάνος Ντόκος και η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.

Κυβερνητικές πηγές για την τριμερή σύνοδο Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου: Στρατηγικής σημασίας τα περιφερειακά σχήματα συνεργασίας

Την επαναβεβαίωση της στρατηγικής σημασίας που αποδίδει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλέγμα περιφερειακών σχημάτων συνεργασίας, τα οποία βασίζονται σε κοινές αντιλήψεις για σειρά κρίσιμων ζητημάτων, καθώς και τη δυναμική συνεργασίας σε σειρά από τομείς με βασικό τον τομέα της ενέργειας -όπως έδειξε ήδη το διμερές Μνημόνιο συνεργασίας Ελλάδας-Αιγύπτου για την ηλεκτρική διασύνδεση των δύο χωρών, έργο που θα διέρχεται από την οριοθετημένη ελληνο-αιγυπτιακή ΑΟΖ- αναμένεται να σηματοδοτήσει η 9η Τριμερής Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου που θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τρίτη, 19 Οκτωβρίου στο Χίλτον, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Σημειώνουν ότι Κυριάκος Μητσοτάκης, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι και Νίκος Αναστασιάδης αναμένεται να συζητήσουν για σημαντικές περιφερειακές εξελίξεις και ζητήματα, όπως οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, το Κυπριακό, οι εξελίξεις στη Λιβύη ενόψει των εκλογών της 24ης Δεκεμβρίου, στη Συρία και τον Λίβανο.

Οι τρεις ηγέτες αναμένεται ακόμη να υιοθετήσουν Κοινή Διακήρυξη που θα σηματοδοτεί τις κοινές τους αντιλήψεις για τις εξελίξεις στην περιοχή και το ευρύ φάσμα συνεργασίας των τριών χωρών, ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας και του περιβάλλοντος.

Παρουσία των τριών ηγετών αναμένεται ακόμη να υπογραφεί από τους αρμόδιους υπουργούς Ενέργειας Μνημόνιο Συνεργασίας για τη διασύνδεση των ηλεκτρικών δικτύων των τριών χωρών, καθώς και για τη συνεργασία σε θέματα αποδήμων.

Υπενθυμίζουν επίσης, ότι πριν από λίγες ημέρες ο ΥΠΕΝ Κώστας Σκρέκας και ο Αιγύπτιος ομόλογός του Mohamed Shaker υπέγραψαν Μνημόνιο για την ηλεκτρική διασύνδεση Αιγύπτου-Ελλάδας, μια συμφωνία με μεγάλη γεωπολιτική και ενεργειακή σημασία, η οποία επιβεβαιώνει την στρατηγική σχέση Αθήνας-Καΐρου. Πρόκειται για την πρώτη διασύνδεση της Ευρώπης με την Αφρική, για ένα έργο που θα διέρχεται από την οριοθετημένη ελληνο-αιγυπτιακή ΑΟΖ και μπορεί να μεταφέρει στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας φθηνή «πράσινη» ηλεκτρική ενέργεια, μετατρέποντας την Ελλάδα σε κόμβο «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας. Η υπογραφή του Μνημονίου συνεργασίας για την ηλεκτρική διασύνδεση, υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές, έρχεται σε μια περίοδο που η συζήτηση για την εφοδιαστική αλυσίδα και την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης βρίσκεται στην κορυφή του προβληματισμού στις Βρυξέλλες, ενώ το θέμα θα απασχολήσει και την επικείμενη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Παράλληλα με τις εργασίες της τριμερούς Συνόδου Κορυφής, θα πραγματοποιηθεί στο Χίλτον επιχειρηματικό Φόρουμ με τη συμμετοχή επιχειρηματιών από τους τομείς της ενέργειας και της ναυτιλίας, με στόχο να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη συνεργασιών στους συγκεκριμένους κλάδους των οικονομιών των τριών χωρών.