Συνελήφθη ο ιδιοκτήτης των ενεχυροδανειστηρίων «Ριχάρδος» για λαθρεμπορία Χρυσού (upd)

Πενήντα εννέα άτομα έχουν συλληφθεί έως τώρα στο πλαίσιο μεγάλης αστυνομικής επιχείρησης, που βρίσκεται σε εξέλιξη από χθες, για την εξάρθρωση δύο πολυμελών εγκληματικών οργανώσεων που έκαναν συστηματικά λαθρεμπόριο χρυσού, τον οποίο διοχέτευαν στο εξωτερικό. Μεταξύ των συλληφθέντων βρίσκεται ο ιδιοκτήτης μεγάλης αλυσίδας ενεχυροδανειστηρίων «Ριχάρδος», με έντονη παρουσία στην τηλεόραση και όχι μόνο, ο οποίος μάλιστα εντοπίστηκε σε σπίτι που βρίσκεται πάνω από τα γραφεία της εταιρείας του στην Πατησίων καθώς και ένας αστυνομικός. Από τη Βουλή, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στη σημερινή εξάρθρωση δικτύου εγκληματικής οργάνωσης, στο οποίο φέρεται να συμμετείχαν τα ενεχειροδανειστήρια «Ριχάρδος», με 59 συλληφθέντες, εκ των οποίων και ο «εγκέφαλος».

Ως εγκέφαλος του κυκλώματος αναγνωρίζεται από τις αρχές ένας Τουρκοσύρος, ο οποίος συνελήφθη σε σπίτι στην Ακρόπολη.

Κατά τη διάρκεια έρευνας των αρχών διαπιστώθηκε ότι ένα μέρος των μελών του κυκλώματος πραγματοποιούσε κλοπές και διαρρήξεις με σκοπό την εξασφάλιση μεγάλων ποσοτήτων πολύτιμων μετάλλων, ενώ ένα δεύτερο κομμάτι του κυκλώματος έλιωνε σε χυτήρια τα μέταλλα και τα έστελνε με λεωφορεία των ΚΤΕΛ στην Κωνσταντινούπολη. Μάλιστα, στα πλαίσια της εξάρθρωσης της υπόθεσης, σημειώθηκε επιχείρηση έρευνας σε ΚΤΕΛ στην Αλεξανδρούπολη όπου και εντοπίστηκαν πλάκες χρυσού.

Σημειώνεται δε, ότι εκτός από τις 59 συλλήψεις, έχουν κατασχεθεί ποσότητες χρυσού και ασημιού, καθώς και όπλα, μεγάλα χρηματικά ποσά και πλήθος χρυσαφικών.

Η επιχείρηση πραγματοποιείται από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βορειοανατολικής Αττικής και του Τμήματος Ασφαλείας Αμαρουσίου με τη συνδρομή υπηρεσιών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, καθώς και της ΕΚΑΜ.

Για την υπόθεση εδώ και αρκετό καιρό το τμήμα Ασφαλείας Αμαρουσίου πραγματοποιούσε μια έρευνα για λαθρεμπόριο χρυσού με τη συμμετοχή ενεχυροδανειστηρίων και κοσμηματοπωλείων. Αφορμή φέρεται να είχε υπάρξει παλαιότερη έρευνα της ίδιας υπηρεσίας για σπείρα ρομα που έκανε διαρρήξεις σπιτιών και τα τιμαλφή (κοσμήματα, ρολόγια κοκ) πουλούσε σε συνεργαζόμενα ενεχυροδανειστήρια.

Μάλιστα, η συγκεκριμένη υπόθεση είχε απασχολήσει την επικαιρότητα καθώς είχαν συλληφθεί και κατηγορηθεί μεταξύ άλλων και άτομα από τον χώρο του θεάματος.

Ο 51χρονος Δημήτρης Ριχάρδος-Μυλωνάς, ιδιοκτήτης αλυσίδας ενεχυροδανειστηρίων σε Αθήνα, επαρχία και εξωτερικό, o οποίος είναι ανάμεσα στους συλληφθέντες, φέρεται να είναι σύμφωνα με τις αρχές και ο άνθρωπος που είχε κομβικό ρόλο στις δύο μεγάλες οργανώσεις που άρπαζαν κλεμμένα χρυσαφικά, τα έλιωναν σε χυτήριο και αφού τα μετέτρεπαν σε πλάκες χρυσού τα “έσπρωχναν” στην αγορά της Τουρκίας, αποκομίζοντας κέρδη εκατομμυρίων ευρώ, όπως αναφέρει το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ.

Τα στοιχεία συντείνουν ότι ο Ριχάρδος είναι το πρόσωπο στο οποίο έφθαναν μέσω παράνομων καναλιών τα κλοπιμαία της μαφίας των Ρομά, καθώς διέθετε 44 ενεχυροδανειστήρια σε όλη την Ελλάδα, ένα στην Πορτογαλία και ένα στην Ισπανία, ενώ οι πληροφορίες λένε ότι όσοι τελικά οδηγηθούν στον εισαγγελέα θα αντιμετωπίσουν τις κατηγορίες της ένταξης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση και της κακουργηματικής λαθρεμπορίας.

Για την εξάρθρωση του κυκλώματος λαθρεμπορίας χρυσού χρειάστηκε κινητοποίηση της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βορειοανατολικής Αττικής, αλλά και αρκετών υπηρεσιών της ΓΑΔΑ, μεταξύ των οποίων και ανδρών των ΕΚΑΜ και της ΟΠΚΕ με περισσότερους από 260 αστυνομικούς που πραγματοποίησαν ταυτόχρονες επιχειρήσεις εκτός από την Αθήνα και σε άλλες πόλεις της χώρας.

Η ιστορία άρχισε να ξετυλίγεται όταν οι αξιωματικοί της Ασφάλειας Αμαρουσίου ερευνούσαν τους κλεπταποδόχους της γιγαντιαίας συμμορίας των Ρομά που είχαν εξαρθρώσει πριν από δύο χρόνια και έπεσαν πάνω σε μέλη της συγκεκριμένης οργάνωσης. Στη συνέχεια με εντολή εισαγγελέα άρχισαν να παρακολουθούν τα τηλέφωνα και έτσι κατάφεραν να μάθουν λεπτομέρειες για την υπόθεση που η ακτινογραφία της θυμίζει Μέδουσα. Με ένα μεγάλο αφεντικό που έχει το γενικό πρόσταγμα και γύρω του δεκάδες άτομα του κοινού ποινικού δικαίου, χρυσοχόοι και ενεχυροδανειστές.

Δίπλα στον αρχηγό, κομβικό ρόλο έπαιζε ως δεξί του χέρι ένας Τουρκοαρμένιος ενώ ένας Σύρος φέρεται να είναι και ο σύνδεσμος που είχε αναλάβει να μαζεύει τις παρτίδες του χρυσού για να τις “σπρώχνει” στην Τουρκία, ενώ ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι και ένας αστυνομικός.