ΕΚΤ: Με υψηλότερους ρυθμούς οι αγορές ομολόγων – Έρχεται επιτάχυνση της ανάπτυξης

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανανέωσε τη δέσμευσή της να διατηρήσει ταχύτερη την αγορά ομολόγων έκτακτης ανάγκης (PEPP) για να διατηρήσει την ανάκαμψη της Ευρωζώνης μετά από περισσότερο από ένα χρόνο εξουθενωτικής οικονομικής κρίσης.

«Το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει ότι οι καθαρές αγορές στο πλαίσιο του προγράμματος έκτακτης ανάγκης για την πανδημία κατά το επόμενο τρίμηνο θα συνεχίσουν να διεξάγονται με σημαντικά υψηλότερο ρυθμό από ό, τι κατά τους πρώτους μήνες του έτους», δήλωσε η Πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ και οι συνεργάτες της σε ανακοίνωση νωρίτερα σήμερα Πέμπτη. Άφησαν τα επιτόκια, τα μακροπρόθεσμα δάνεια σε τράπεζες και ένα παλαιότερο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων αμετάβλητα.

Ο Λαγκάρντ πραγματοποίησε συνέντευξη τύπου στις 2:30 μ.μ. ώρα της Φρανκφούρτης για να εξηγήσει πλήρως την ανακοίνωση, όπου και παρουσίασε τις τελευταίες μακροοικονομικές προβλέψεις του ιδρύματος. Εκεί ανέφερε ότι αναμένει περαιτέρω βελτίωση της ευρωπαϊκής οικονομίας τους επόμενους μήνες, με επιτάχυνση της ανάπτυξης το δεύτερο μισό του έτους καθώς αίρονται τα περιοριστικά μέτρα για την ανάσχεση της πανδημίας, δίνοντας ώθηση στην οικονομική δραστηριότητα.

Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει ότι η Ευρωζώνη έχει διαφύγει τον κίνδυνο, καθώς, όπως προειδοποίησε η Λαγκάρντ, οι προοπτικές εξακολουθούν να σκιάζονται από την αβεβαιότητα σχετικά με την πορεία της πανδημίας και το πώς οι οικονομίες θα αντιδράσουν μετά την άρση των μέτρων.

Σημείωσε επίσης ότι ταυτόχρονα με την ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας, ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε τους τελευταίους μήνες και αναμένεται να συνεχίσει να ενισχύεται το επόμενο διάστημα πριν υποχωρήσει και πάλι.

Για την άνοδο του πληθωρισμού, η Λαγκάρντ επικαλέστηκε τεχνικούς λόγους (base effect) και προσωρινούς παράγοντες καθώς και την αύξηση των τιμών της ενέργειας. Σημείωσε εξάλλου ότι κάποιες διαταραχές στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες λόγω της πανδημίας, επίσης συμβάλουν στην άνοδο των τιμών σε κάποιες περιπτώσεις.

Ωστόσο, όπως επισήμανε, ο πληθωρισμός αναμένεται να υποχωρήσει από την αρχή του 2022 καθώς οι προσωρινοί παράγοντες θα αρχίσουν να ξεθωριάζουν. Συνολικά, ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει κάτω από τον στόχο μας για τον ορίζοντα προβολής, ανέφερε.