Συνεχίζονται οι συνομιλίες ΗΠΑ-Κίνας στη Γενεύη για την αποκλιμάκωση της εμπορικής διαμάχης

Ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ και της Κίνας συναντήθηκαν ξανά την Κυριακή στη Γενεύη, δήλωσαν στο Reuters δύο πηγές που γνωρίζουν την κατάσταση, για να επαναλάβουν τις συνομιλίες του Σαββατοκύριακου με στόχο την αποκλιμάκωση του εμπορικού πολέμου που απειλεί να βλάψει σοβαρά την παγκόσμια οικονομία.

Ο Κινέζος αντιπρόεδρος Χε Λίφενγκ συναντήθηκε για περίπου οκτώ ώρες το Σάββατο με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Σκοτ ​​Μπέσεντ και τον εμπορικό εκπρόσωπο των ΗΠΑ Τζέιμισον Γκριρ, στην πρώτη τους πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση από τότε που οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου επέβαλαν δασμούς πολύ πάνω από 100% στα προϊόντα η μία της άλλης.

Καμία πλευρά δεν σχολίασε το Σάββατο την ουσία των συζητήσεων ούτε έδωσε κάποια συγκεκριμένη ένδειξη για τη μείωση των απότομων εμπορικών φραγμών, καθώς ολοκληρώθηκαν οι συναντήσεις στην κατοικία του πρέσβη της Ελβετίας στον ΟΗΕ.

Αργότερα, όμως, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έδωσε μια θετική ερμηνεία των συνομιλιών, λέγοντας ότι οι δύο πλευρές είχαν διαπραγματευτεί «μια πλήρη επαναφορά… με φιλικό, αλλά εποικοδομητικό, τρόπο».

«Μια πολύ καλή συνάντηση σήμερα με την Κίνα, στην Ελβετία. Πολλά πράγματα συζητήθηκαν, πολλά συμφωνήθηκαν», δημοσίευσε ο Τραμπ στην πλατφόρμα του Truth Social.

Ο Τραμπ πρόσθεσε: «Θέλουμε να δούμε, για το καλό τόσο της Κίνας όσο και των ΗΠΑ, ένα άνοιγμα της Κίνας στις αμερικανικές επιχειρήσεις. ΣΗΜΕΙΩΘΗΚΕ ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΟΔΟΣ!!!» Δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για την πρόοδο.

Οι διαπραγματευτικές ομάδες συναντώνται στην περιφραγμένη βίλα του πρέσβη του ΟΗΕ, η οποία διαθέτει το δικό της ιδιωτικό πάρκο με θέα στη λίμνη της Γενεύης στο καταπράσινο προάστιο Κολόνι.

Η Ελβετία επιλέχθηκε ως η τοποθεσία μετά από προσεγγίσεις Ελβετών πολιτικών σε πρόσφατες επισκέψεις στην Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το Πεκίνο δεν έχει ακόμη σχολιάσει άμεσα, αλλά το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων υιοθέτησε μια σκληρή προσέγγιση, λέγοντας ότι η Κίνα θα «απορρίψει σθεναρά οποιαδήποτε πρόταση που θέτει σε κίνδυνο βασικές αρχές ή υπονομεύει την ευρύτερη αιτία της παγκόσμιας ισότητας».

Ωστόσο, ο Τραμπ έγραψε την Κυριακή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι σημειώνεται «μεγάλη πρόοδος».

Δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες, και αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου έδωσαν επίσης λίγες πληροφορίες κατά τη διάρκεια και μετά την πρώτη ημέρα των συζητήσεων.

Δύο αξιωματούχοι που μίλησαν στο Associated Press υπό τον όρο της ανωνυμίας λόγω της ευαισθησίας του θέματος επιβεβαίωσαν ότι οι συνομιλίες είχαν ξαναρχίσει την Κυριακή το πρωί.

Οι συζητήσεις θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη σταθεροποίηση των παγκόσμιων αγορών που έχουν πληγεί από την αντιπαράθεση ΗΠΑ-Κίνας, η οποία έχει βάλει πλοία σε λιμάνια με προϊόντα από την Κίνα απρόθυμα να ξεφορτώσουν μέχρι να λάβουν την τελική τους απόφαση για τους δασμούς. Οι συζητήσεις έχουν περιβληθεί από μυστικότητα και καμία πλευρά δεν έκανε σχόλια σε δημοσιογράφους κατά την αναχώρησή τους το Σάββατο.

Στο κύριο άρθρο του, το Xinhua ανέφερε: «Οι συνομιλίες δεν πρέπει ποτέ να αποτελούν πρόσχημα για συνεχή καταναγκασμό ή εκβιασμό και η Κίνα θα απορρίψει σθεναρά οποιαδήποτε πρόταση που θέτει σε κίνδυνο βασικές αρχές ή υπονομεύει την ευρύτερη αιτία της παγκόσμιας ισότητας».

Αρκετές πομπές μαύρων οχημάτων έχουν θεαθεί να έρχονται και να φεύγουν από την κατοικία του Ελβετού πρέσβη στην αντιπροσωπεία του ΟΗΕ στη Γενεύη, η οποία φιλοξένησε τις συνομιλίες με στόχο την αποκλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.

Ο Τραμπ τον περασμένο μήνα αύξησε τους δασμούς των ΗΠΑ στην Κίνα στο συνολικό 145% και η Κίνα ανταπέδωσε επιβάλλοντας δασμό 125% στις αμερικανικές εισαγωγές. Τόσο υψηλοί δασμοί ουσιαστικά ισοδυναμούν με μποϊκοτάζ των προϊόντων των χωρών, διαταράσσοντας το εμπόριο που πέρυσι ξεπέρασε τα 660 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ακόμη και πριν ξεκινήσουν οι συνομιλίες, ο Τραμπ πρότεινε την Παρασκευή ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να μειώσουν τους δασμούς τους στην Κίνα, λέγοντας σε μια ανάρτηση στο Truth Social ότι «Ο δασμός 80% φαίνεται σωστός! Εξαρτάται από τον Σκοτ!» — αναφερόμενος στον επικεφαλής διαπραγματευτή και υπουργό Οικονομικών Σκοτ ​​Μπέσεντ.

Οι συνομιλίες σηματοδοτούν την πρώτη φορά που οι πλευρές συναντήθηκαν πρόσωπο με πρόσωπο για να συζητήσουν τα ζητήματα. Και παρόλο που οι προοπτικές για μια σημαντική πρόοδο είναι μικρές, ακόμη και μια μικρή μείωση των δασμών, ειδικά αν γίνει ταυτόχρονα, θα βοηθούσε στην αποκατάσταση κάποιας εμπιστοσύνης.

«Οι διαπραγματεύσεις για την έναρξη της αποκλιμάκωσης του αυξανόμενου εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας είναι απολύτως απαραίτητες και είναι ένα θετικό σημάδι ότι και οι δύο πλευρές μπόρεσαν να ξεπεράσουν με χάρη τους διαπληκτισμούς τους για το ποιος έπρεπε να τηλεφωνήσει πρώτος», δήλωσε σε ένα email ο Τζέικ Βέρνερ, διευθυντής του Προγράμματος Ανατολικής Ασίας στο Ινστιτούτο Quincy για Υπεύθυνη Πολιτική.

Η διαμάχη για τους δασμούς με την Κίνα ήταν η πιο έντονη. Οι δασμοί του Τραμπ στην Κίνα περιλαμβάνουν μια χρέωση 20% που αποσκοπεί στο να πιέσει το Πεκίνο να κάνει περισσότερα για να σταματήσει τη ροή του συνθετικού οπιοειδούς φαιντανύλης στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το υπόλοιπο 125% αφορά μια διαμάχη που χρονολογείται από την πρώτη θητεία του Τραμπ και έρχεται στο προσκήνιο των δασμών που επέβαλε στην Κίνα τότε, πράγμα που σημαίνει ότι το σύνολο των δασμών σε ορισμένα κινεζικά προϊόντα μπορεί να υπερβεί το 145%.

Το εμπορικό έλλειμμα της Κίνας, το οποίο έφτασε στο ρεκόρ των 263 δισεκατομμυρίων δολαρίων πέρυσι, υπήρξε επίσης ένας σημαντικός στόχος των παραπόνων του Τραμπ.