Σύγκρουση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης στη Βουλή για την ακρίβεια (upd)

Σε εξέλιξη είναι στην ολομέλεια της Βουλής η τελευταία κοινοβουλευτική αντιπαράθεση των αρχηγών των κομμάτων πριν τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου 2024. Θέμα της σημερινής προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης, που διεξάγεται με πρωτοβουλία του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σ. Φάμελλου, είναι «η αντιμετώπιση της ακρίβειας και η φορολόγηση υπερκερδών τα οποία σωρεύονται από ολιγοπώλια εις βάρος της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας».

Παρασκευή 24 Μαΐου 2024, 12:00 / Τελευταία Ενημέρωση: 15:55

Η συζήτηση ξεκίνησε με την αγόρευση του πρωθυπουργού, μετά την οποία ακολουθούν oι αγορεύσεις των προέδρων των κοινοβουλευτικών ομάδων, καθώς και ενός ή δύο υπουργών. Θα ακολουθήσει δεύτερος κύκλος αγορεύσεων των αρχηγών και η συζήτηση θα ολοκληρωθεί με τριτολογία του πρωθυπουργού.

Κυρ. Μητσοτάκης: Στόχος της κυβέρνησης η αντιμετώπιση της ακρίβειας

«Συμφώνησα αμέσως με τη διεξαγωγή της σημερινής συζήτησης καθώς το ζήτημα της ακρίβειας είναι πράγματι το πρώτο πρόβλημα το οποίο απασχολεί σήμερα όλα τα ελληνικά νοικοκυριά. Ο ελέφαντας στο δωμάτιο», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή, στην Προ Ημερησίας Διατάξεως Συζήτηση με πρωτοβουλία του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ  Σωκράτη Φάμελλου, «για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και τη φορολόγηση υπερκερδών τα οποία σωρεύονται από ολιγοπώλια εις βάρος της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας».

Σημείωσε ότι η σημερινή συζήτηση ίσως δώσει ευκαιρία για αντιπαράθεση βάσει στοιχείων και αριθμών ώστε οι πολίτες να μάθουν την αλήθεια, να αντιληφθούν τις ιδιαιτερότητες, να πληροφορηθούν για τα αναχώματα απέναντι στον πληθωρισμό και τις θέσεις όλων των κομμάτων.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι αρχικά η κυβέρνηση αναχαίτισε τις τιμές του ρεύματος και αυτές έχουν επανέλθει στα προ κρίσης επίπεδα και είπε πως το πρόβλημα επιμένει ειδικά στον πληθωρισμό των τροφίμων.

«Κανείς σήμερα δεν αρνείται ότι από τη μία οι υψηλές τιμές στα σούπερ μάρκετ και από την άλλη τα υψηλά ενοίκια ροκανίζουν το εισόδημα», συνέχισε.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η μόνη ριζική και μόνιμη απάντηση στις ανατιμήσεις είναι οι μόνιμες αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις και στα επιδόματα για τη στήριξη των πιο ευάλωτων.

«Δεν είμαι εδώ για να εξωραΐσω καμία κατάσταση», πρόσθεσε και έδειξε πίνακα με την πορεία του πληθωρισμού τα τελευταία τρία χρόνια που δείχνει ότι το 2022 ήταν υψηλότερος από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ακολούθησε περίοδος που ήταν αισθητά χαμηλότερος και ακολουθεί 3η φάση που είναι λίγο υψηλότερος από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Μετά έδειξε πίνακα με την πορεία του πληθωρισμού των τροφίμων όπου βλέπουμε αντίστροφη πορεία σε σχέση με τον γενικό πληθωρισμό. Είπε ότι υπήρχε εποχή στην αρχή της κρίσης που ο πληθωρισμός τροφίμων ήταν υψηλότερος από τον ευρωπαϊκό μέσο όσο, μετά χαμηλότερος και τώρα πάλι υψηλότερος.

«Δεν θα αναφερθώ στα στοιχεία της 5ετίας όπου η Ελλάδα είχε χαμηλότερο μέσο όρο από την ευρωζώνη. Πήγα επίτηδες στην 3ετία γιατί η 5ετία έχει και την περίοδο της πανδημίας. Το πρόβλημα της ακρίβειας έχει εθνικές ιδιαιτερότητες αλλά το αντιμετωπίζουν και τα υπόλοιπα μέλη της ευρωζώνης. Θα εξηγήσω γιατί είναι πιο επώδυνο στην πατρίδα μας και γι‘ αυτό με επιστολή στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ζήτησα παρέμβαση της ΕΕ διότι οι κολοσσοί του εμπορίου δεν μπορούν και δεν πρέπει να θέτουν γεωγραφικούς περιορισμούς ως προς τον εφοδιασμό του λιανεμπορίου και να κρατούν υψηλά τις τιμές σε χώρες με υψηλά μερίδια αγοράς. Δεν γίνεται το ίδιο προϊόν να διατίθεται με τόσο διαφορετικές τιμές. Είναι κερδοσκοπική τακτική και απαιτεί ευρωπαϊκή απάντηση», υπογράμμισε.

Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε ότι χθες η αρμόδια αντιπρόεδρος για θέματα ανταγωνισμού επέβαλλε πρόστιμο μαμούθ σε αμερικανική εταιρεία για τέτοιες πρακτικές.

«Δεν είναι κάτι που ζητά μόνο η Ελλάδα αλλά τουλάχιστον επτά ακόμα χώρες», σημείωσε και ανέφερε ότι «τώρα αναδείχθηκε σε όλη του την ένταση το πρόβλημα και πως και η ίδια η Ευρώπη αιφνιδιάστηκε από την πρωτόγνωρη αύξηση τιμών».

«Αντιδρούμε επίσης τώρα γιατί θεωρούμε ότι αυτός ο πληθωρισμός της απληστίας πρέπει να αντιμετωπιστεί ριζικά και έχουμε ευρωεκλογές και πρέπει να καταγραφεί ως ευρωπαϊκή προτεραιότητα», συμπλήρωσε. «Μια ελληνική εισήγηση τίθεται στο επίκεντρο των προβληματισμών των Βρυξελλών», συνέχισε και ρώτησε αν υπήρξε κάποιο κόμμα που εισηγήθηκε νωρίτερα κάτι αντίστοιχο.

«Αυτό που ακούω από την αντιπολίτευση είναι μια κριτική σκληρή αλλά ακούω και πολλές ακοστολόγητες προτάσεις», πρόσθεσε.

 «Μεταξύ 2015 και 2019, όταν στην Ευρώπη έβρεχε λεφτά κάποιοι κρατούσαν ομπρέλα και λόγω του τρίτου μνημονίου έφεραν την Ελλάδα στο χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης της Ευρωζώνης»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στη βουλή αναφέρθηκε σε πέντε μύθους για την ακρίβεια με πρώτο ότι η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια. «Σας απέδειξα ότι δεν είναι πρωταθλήτρια και μία μόνο ματιά στο χάρτη αρκεί για να διαπιστώσει κανείς ότι είναι φαινόμενο που αντιμετωπίζουν όλες οι οικονομίες και οδήγησε τις κεντρικές τράπεζες να αυξήσουν τα επιτόκια μετά την πανδημία», σημείωσε.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι «το να μιλάμε για ακρίβεια Μητσοτάκη» είναι επιεικώς παραπλανητικό και «σας διαψεύδει η ίδια η πραγματικότητα».

Για τον πληθωρισμό των τροφίμων είπε ότι έχει την ιδιαιτερότητα ότι το ποσοστό του ελαιόλαδου είναι πολύ υψηλό στην Ελλάδα. «Χωρίς τη συμμετοχή του ελαιολάδου ο πληθωρισμός των τροφίμων θα ήταν στο 2,8% και είναι χρηματιστηριακό προϊόν. Αυτό που δεν μπορείτε να αμφισβητήσετε είναι πως η πολιτική μας για αυξήσεις μισθών και συντάξεων υλοποιείται με συνέπεια», υπογράμμισε και αναφέρθηκε στις αυξήσεις στον κατώτατο μισθό και στο μέσο μισθό. «Όλα αυτά μαζί με ένα ρεκόρ επενδύσεων και 450.000 νέες θέσεις εργασίας που δημιούργησε αυτή η κυβέρνηση, συγκροτούν ένα ανάχωμα», ανέφερε.

Ο Πρωθυπουργός είπε ότι ο δεύτερος μύθος είναι πως έχουμε τιμές Σουηδίας και μισθούς Βουλγαρίας. «Ούτε η Σουηδία, ούτε η Βουλγαρία πτώχευσαν όπως η Ελλάδα. Αυτή είναι η ιστορία της ελληνικής οικονομίας που κινείτο περίπου στον ευρωπαϊκό μέσο όρο και πέρασε μια δεκαετία πρωτοφανούς κρίσης. Να θυμίσω ότι μεταξύ 2015 και 2019, όταν στην Ευρώπη έβρεχε λεφτά κάποιοι κρατούσαν ομπρέλα και λόγω του τρίτου μνημονίου έφεραν την Ελλάδα στο χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης της Ευρωζώνης. Και επειδή ο νέος αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ θέλει να αναστήσει την πολιτική συμμαχία με τον κ. Βαρουφάκη και την κα Κωνσταντοπούλου να του θυμίσουμε ποιοι ήταν οι πραγματικοί υπαίτιοι αυτής της μεγάλης καταστροφής. Δεν αρκεί να βλέπουμε μόνο που είμαστε σήμερα αλλά και από πού ξεκινήσαμε», τόνισε.

Αυτά που εισηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ συνεπάγονται χρεοκοπία χωρίς επιστροφή. Το βάρος της ψήφου της 9ης Ιουνίου θα είναι μεγάλο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ακόμη ότι το 2027 θα διαπιστώσουμε αν η κυβέρνηση έκανε πράξη τη δέσμευσή της για κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ και μέσο στα 1500 ευρώ.

«Συντάξεις ε; 4000 ευρώ σε όλους. 13ος 14ος μισθός… Ας το αντιληφθούμε ότι με τα ίδια προβλήματα παλεύουμε όλοι και μπορούμε να επιμείνουμε μόνο σε ρεαλιστικές λύσεις. Λέτε ότι τα μέτρα της κυβέρνησης είναι αναποτελεσματικά. Όμως τα αναχώματα της Πολιτείας ήταν και συντονισμένα και είχαν συγκεκριμένο αποτύπωμα», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

«Κάποιος να ενημερώσει τον αρχηγό σας ότι φορολογήσαμε τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας», είπε απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και είπε ότι σήμερα οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος έπεσαν στα προ κρίσης επίπεδα. «Εμείς εξορθολογήσαμε τις τιμές στο βρεφικό γάλα και απαγορεύσαμε τις προσφορές σε προϊόντα που έχουν ανατιμηθεί», συνέχισε και ανέφερε αναλυτικά και άλλα μέτρα που εφαρμόζει η κυβέρνηση.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στα περί μειωμένου ΦΠΑ ως αντίδοτο στην ακρίβεια. «Αυτό το μέτρο δοκιμάστηκε σε άλλες χώρες όπως στην Ισπανία. Δεν πέτυχε. Δείτε τις τιμές στην Ισπανία και συγκρίνετε με την Ελλάδα. Πόσο στοιχίζει το μέτρο; 4 δις τον πρώτο χρόνο και 2,4 δις για κάθε επόμενο χρόνο. Όλα τα μέτρα τα οποία έχετε εξαγγείλει στοιχίζουν στην 4ετία 45,8 δις. Αυτή η πρόταση νόμου πρέπει να κοστολογηθεί από το Γενικό Λογιστήριο. Είναι εδώ η κοστολόγηση. 45 δις την τετραετία στοιχίζουν αυτά που τάζετε. Δεν έχετε μάθει τίποτα από τα λάθη σας. Αυτά που εισηγείστε συνεπάγονται μόνο μία λέξη. Χρεοκοπία και αυτή τη φορά χρεοκοπία χωρίς επιστροφή. Το πάθημα πρέπει να γίνει μάθημα και οι πολιτικές δυνάμεις έχουν χρέος να μην καταφεύγουν σε εύκολα συνθήματα που χαϊδεύουν αυτιά. Όταν βρεθήκατε στην ίδια θέση το 2018 ο αρχηγός σας τι έλεγε; Να σας το θυμίσω; Ότι οι μειώσεις στο ΦΠΑ δεν θα περάσουν ποτέ στους καταναλωτές και είναι αναποτελεσματικές. Τσίπρας – ΣΥΡΙΖΑ χωρίς καρέκλα και Τσίπρας – ΣΥΡΙΧΑ με καρέκλα», ανέφερε δείχνοντας προς τα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ αμφισβητεί αυτή την κοστολόγηση να την πάει στο γραφείο προϋπολογισμού της Βουλής. «Δεν μπορείτε να τάζετε λαγούς με πετραχήλια χωρίς απάντηση. Κοροϊδεύετε τον ελληνικό λαό. Άκουσα και τον αρχηγό σας ότι φέρνει φρέσκο αέρα αλλά φοβάμαι ότι είναι αέρας κοπανιστός», πρόσθεσε.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στη θέση της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση κάνει πλάτες στα συμφέροντα. «Τότε ποιος μείωσε 50 φόρους και βελτίωσε μισθούς και συντάξεις; Ποιος διαθέτει μόνο φέτος 7 δις για κοινωνικές παροχές έχοντας φορολογήσει και εισπράξει εκατοντάδες εκάτ. από του παραγωγούς ηλεκτρικού ρεύματος; Ποιος αύξησε το αφορολόγητο στις οικογένειες με παιδιά και το επίδομα μητρότητας; Ποιος διευκολύνει τους νέους; Ποιος έχει προσφέρει πρώτη κατοικία με το πρόγραμμα “Σπίτι μου”; Θα μπορούσαμε να μιλάμε για πολύ ώρα για τη στήριξη που παρέχει η κυβέρνηση», αναρωτήθηκε μεταξύ άλλων.

«Είναι οξύμωρο τη μάχη κατά κολοσσών να την δίνει η κεντροδεξιά παράταξη και εσείς να μας ασκείτε κριτική γιατί τα βάζουμε με τις πολυεθνικές», ανέφερε.

«Μας λέτε να μειωθεί ο ΦΠΑ για λίγο. Και μετά; Βγείτε επιτέλους από τον φαντασιακό σας κόσμο και να λέτε ψέματα και για τη σύγκριση των τιμών. Άκουσα τον αρχηγό σας να λέει για τη φέτα», συνέχισε και ανέφερε συγκεκριμένες τιμές της φέτας σε σύγκριση με άλλες χώρες.

«Πείτε στον αρχηγό σας την επόμενη φορά που θα κάνει σποτάκι να συγκρίνει τουλάχιστον παρεμφερή προϊόντα. Όχι βιολογικό λάδι με κανονικό και σε διαφορετικές συσκευασίες. Μπορεί να είναι επιτυχημένος επιχειρηματίας αλλά για λαδέμπορας δεν κάνει», πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός είπε επίσης ότι η σημερινή συζήτηση είναι η τελευταία πριν τις ευρωεκλογές. «Τα στοιχήματα της νέας ευρωπαϊκής πενταετίας συνδέονται και με τις δικές μας εθνικές προτεραιότητες», υπογράμμισε και μίλησε αναλυτικά στα θέματα που αφορούν την Ελλάδα όπως μεταξύ άλλων το κοινό ζητούμενο ενιαίας ευρωπαϊκής αμυντικής πολιτικής.

«Μου κάνει εντύπωση ότι ενώ έχουμε ευρωεκλογές σε δύο εβδομάδες τα κόμματα της αντιπολίτευσης και πρωτίστως η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχουν πει κουβέντα για την Ευρώπη της επόμενης ημέρας. Επιλέγετε να μετατρέψετε τις ευρωεκλογές σε δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης. Αν θα πετύχει ή όχι θα το δούμε. Το γεγονός ότι το μέλλον της Ευρώπης απουσιάζουν από τον πολιτικό σας λόγο δεν σας καθιστά δύναμη αξιόπιστη να διεκδικήσει αυτά που αξίζουν στους Έλληνες. Η παράταξη μας έβαλε την Ελλάδα στην Ευρώπη όταν συντονισμένα οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης τότε φώναζαν ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο. Το βάρος της ψήφου της 9ης Ιουνίου θα είναι μεγάλο. Οι πολίτες ξέρουν πόσο σημαντική είναι η σταθερότητα στον τόπο ώστε αυτός να παραμείνει σε τροχιά ανάπτυξης, μακριά από πειραματισμούς, μακριά από αψήφιστα δήθεν μηνύματα διαμαρτυρίας. Ο λαός μας κρίνει και διακρίνει. Όλοι μας γνωρίζουμε τις δυσκολίες, την αγωνία του νοικοκυριού», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Αν σήμερα σας απάντησα εγώ. Σε δύο εβδομάδες θα σας απαντήσουν εκείνοι», πρόσθεσε κλείνοντας την πρωτολογία του ο πρωθυπουργός.

Σ. Φάμελλος: «Το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας είναι ο κ. Μητσοτάκης και η πολιτική του»

Με επίθεση στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ξεκίνησε την ομιλία του στην Βουλή ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτη Φάμελλος.

Για «απομάκρυνση» της χώρας από την Ευρώπη κατηγόρησε την κυβέρνηση ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, κατά την ομιλία του στην προ Ημερησίας Διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την ακρίβεια, με πρωτοβουλία του ίδιου.

Ο κ. Φάμελλος επιτέθηκε στον πρωθυπουργό, υποστηρίζοντας ότι «κρύβεται από την Βουλή και την κοινωνία», καθώς, όπως επισήμανε, η αξιωματική αντιπολίτευση έχει καταθέσει την πρώτη επίκαιρη ερώτηση από τον Μάρτιο.

Σχολιάζοντας τη δήλωση του πρωθυπουργού περί ανάγκης «ρεαλισμού», ο κ. Φάμελλος είπε, σε σχέση και με το θέμα της συζήτησης, ότι «ρεαλισμός» είναι ότι «κάποιοι συσσωρεύουν κέρδη δισεκατομμυρίων» από τα «νοικοκυριά».

Καταλόγισε στον πρωθυπουργό ότι λέει ψέματα πως έχουν παραδεχτεί το πρόβλημα «εδώ και 3 χρόνια», καθώς, όπως τόνισε, υποστήριζαν ότι «είναι εξωγενές και θα περάσει», ενώ παράλληλα έκανε λόγο για μια σειρά «επικοινωνιακών  τρικ», όπως το καλάθι του νοικοκυριού ή τις πινακίδες των σούπερ, μάρκετ που δεν είχαν αποτέλεσμα, με τελευταίο «πυροτέχνημα» την επιστολή στην πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν. «Στην επιστολή παραδέχεστε ότι δεν είσαστε επαρκείς να λύσετε το πρόβλημα», είπε, ενώ χαρακτήρισε την επιστολή «υποκριτική» και «προσβλητική» αφού «ζητάνε μέτρα Ευρώπης», ενώ αρνούνται να εφαρμόσουν μέτρα που έχει προτείνει η Ευρώπη, όπως τον κανονισμό φορολόγησης υπερκερδών και την εργαλειοθήκη για την μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων.

Ο κ. Φάμελλος συνέχισε την ομιλία του παραπέμποντας σε στοιχεία που αποδεικνύουν την «αριστεία ακρίβειας», όπως είπε, αφού η Ελλάδα είναι στις πρώτες θέσεις στις αυξήσεις των τιμών και στον πληθωρισμό. Κάλεσε τον πρωθυπουργό να απαντήσει σε όλα αυτά τα στοιχεία, ενώ σχολίασε ότι ναι μεν «φαίνεται παράλογο» η κυβέρνηση να θέλει να είναι οι τιμές και το κόστος παραγωγής σε υψηλά επίπεδα, αλλά «είναι λογικό για τον κ. Μητσοτάκη να βγάζουν υπερκέρδη οι κολλητοί του, να γίνονται οι πλούσιοι πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι».

Όσον αφορά τη δημοσιονομική σταθερότητα, αναφέρθηκε στις επιπλέον εισπράξεις του Δημοσίου από την έμμεση φορολόγηση από την ακρίβεια, στις οποίες δεν έλαβε υπόψη τις «αντοχές της κοινωνίας», ενώ αντίστοιχα αναφέρθηκε και στα υπερκέρδη των διυλιστηρίων.

Διερωτήθηκε και για τα «500 εκατ. δανεικά και αγύριστα» της Νέας Δημοκρατίας, ενώ παρέπεμψε στις εκθέσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για τα μέτρα της ακρίβειας. Υποστήριξε, δε, ότι αν η κυβέρνηση εφάρμοζε τις ευρωπαϊκές πρακτικές για την μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και του ειδικού φόρου κατανάλωσης και επέστρεφε στην αγορά αυτά τα 4 δισ. «θα υπήρχε ανάπτυξη», αλλά επιλέγει να τα «μαζεύει» και να «δίνει επιδοτήσεις», «αφαιμάζοντας τη μεσαία τάξη».

Ο Σ. Φάμελλος αναφέρθηκε στην περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, διαμηνύοντας στην κυβέρνηση ότι «δεν μπορεί να αλλάξει την ιστορία της χώρας», καθώς ο Κυρ. Μητσοτάκης ήταν υπουργός των κυβερνήσεων «που χρεοκόπησαν» τη χώρα, ενώ ο Αλ. Τσίπρας πρωθυπουργός της κυβέρνησης που έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια και επανέφερε την ανάπτυξη. «Πάνω σε αυτό το διάδρομο κάνετε τώρα πλιάτσικο. Αυτή είναι η αλήθεια και δεν μπορείτε να την παραποιήσετε », πρόσθεσε.

Συνεχίζοντας, ο πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, κάλεσε τον πρωθυπουργό ως «απολογούμενο » να απαντήσει στα τέσσερα βασικά ερωτήματα: γιατί η χώρα είναι η δεύτερη φτωχότερη σε αγοραστική δύναμη και κινδυνεύει να την περάσει και η Βουλγαρία, γιατί έχει το δεύτερο υψηλότερο πληθωρισμό, γιατί δεν φορολογεί τα υπερκέρδη των διυλιστηρίων και της ενέργειας και γιατί δεν εφαρμόζει την μείωση του ΦΠΑ και του ΕΦΚ. Ο ίδιος καταλόγισε στον πρωθυπουργό «πληθωρισμό απληστίας», παραπέμποντας μάλιστα και στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, που επισημαίνει την ανάγκη περιορισμού υπερκερδών και τα ολιγοπώλια σε τρόφιμα, καύσιμα, τράπεζες και τον κατηγόρησε ότι τους παρέχει «ασυλία».

Κι όλα αυτά, συνέχισε, την ώρα που οι μισθοί παραμένουν χαμηλοί, αφού, όπως είπε, «η αύξηση που επικαλείται η κυβέρνηση» δεν καλύπτει την ακρίβεια και ούτως ή άλλως «δεν αφορά όλους». Παράλληλα, έκανε λόγο για «υψηλότερο ποσοστό δαπανών υγείας» και «εκτίναξη ενοικίων». «Αυτό είναι το οικονομικό θαύμα του Μητσοτάκη», υπογράμμισε, ενώ αναφέρθηκε σε μέτρα μείωσης ΦΠΑ που έχουν ήδη λάβει άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία και έχουν πετύχει μείωση του πληθωρισμού.

Αναφερόμενος στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την ακρίβεια, σημείωσε, εκτός από τη μείωση του ΕΦΚ και του ΦΠΑ, την έκτακτη εισφορά στα υπερκέρδη τραπεζών και ενέργειας, το περιθώριο κέρδους στη διύλιση και το ρεύμα, τη μείωση του κόστους κάρτας σε μέσα μαζικής μεταφοράς, βαριές κυρώσεις για όσους παραβιάζουν τις διατάξεις για αθέμιτη κερδοφορία.

Επιπρόσθετα, έκανε αναφορά στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για το φορολογικό που έχει ήδη καταθέσει και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν την εφαρμόζει εξαιτίας των «συμφερόντων» που υπηρετεί  και ότι αδιαφορεί για την Ευρώπη. Της καταλόγισε επίσης ότι εν όψει ευρωεκλογών αποκρύπτει από τους πολίτες συγκεκριμένα στοιχεία φορολόγησης και καλεί τον κόσμο να «ρωτήσει το λογιστή του για το φορομπηχτικό σύστημα Μητσοτάκη» πριν ψηφίσει.

Συνεχίζοντας, ο Σ. Φάμελλος αναφέρθηκε και στα ζητήματα επικαιρότητας εκτός ακρίβειας, τα οποία, όπως υποστήριξε, επίσης αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση «μας απομακρύνει από την Ευρώπη». Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στα ζητήματα κράτους δικαίου που ανέδειξε το Ευρωκοινοβούλιο, κυρίως λόγω των υποκλοπών, αλλά και στη νέα δικογραφία για το «μπάζωμα», καλώντας τον πρωθυπουργό να απαντήσει εάν θα συμφωνήσει τώρα στο αίτημα προκαταρκτικής. Επίσης, αναφέρθηκε στο «σκάνδαλο διαρροής προσωπικών δεδομένων» και διερωτήθηκε «τι φοβάται η κ. Κεραμέως και δεν έρχεται στη Βουλή».

Τέλος, αποδοκίμασε «το χαρτί της αποσταθεροποίησης» που παίζει η κυβέρνηση και της καταλόγισε «επικίνδυνη στρατηγική» και στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, όπως στο θέμα της Βόρειας Μακεδονίας και της Τουρκίας.

Ν. Ανδρουλάκης: Ομολογία αποτυχίας για τη μείωση της ακρίβειας και επικοινωνιακό τέχνασμα η επιστολή στη Ούρ. φον ντερ Λάιεν

Σφοδρή κριτική με πυκνά πυρά εναντίον της κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη με αιχμή την ακρίβεια αλλά κι ευρύτερα την πολιτική ατζέντα εξαπέλυσε ο Νίκος Ανδρουλάκης με την άνοδό του στο βήμα της Βουλής κατά τη πρό ημερησίας διάταξης συζήτηση για την ακρίβεια.

Κατ αρχήν ο κ. Ανδρουλάκης σχολίασε το προεκλογικό μήνυμα της ΝΔ «Σταθερά πιο κοντά στην Ευρώπη» λέγοντας ότι «με εξαίρεση τον ιδρυτή σας Κωνσταντίνο Καραμανλή και την είσοδό μας στις τότε Ευρωπαϊκές Κοινότητες, τι άλλο έχετε κάνει; Το 1999 καταγγείλατε το Ελσίνκι που έβαλε την Κύπρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το 2002 ήσασταν εσείς που συκοφαντούσατε τη πατρίδα μας για τα κριτήρια εισόδου της στο ευρώ. Λίγα χρόνια αργότερα, και αφού χρεοκοπήσατε τη χώρα, θέσατε σε κίνδυνο τη θέση της χώρας στο ευρώ, αφού αν και εμείς ψηφίζαμε όπως εσείς κ. Μητσοτάκη, δηλαδή μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ, τώρα θα ήμασταν στη δραχμή».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής υποστήριξε ότι με την πολιτική που ακολουθεί η ΝΔ «όχι μόνο δεν συγκλίνουμε με τους δείκτες που περιγράφουν την ευημερία των ευρωπαϊκών λαών αλλά συνεχώς αποκλίνουμε με αποτέλεσμα να συναγωνιζόμαστε για τις τελευταίες θέσεις σε κρίσιμα οικονομικά κοινωνικά και θεσμικά ζητήματα».

Διερωτώμενος αν η πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση σε πολλούς τομείς συμβαδίζει με τις πολιτικές που εφαρμόζονται σε άλλες χώρες της ΕΕ, ο Νίκος Ανδρουλάκης έκανε ειδική αναφορά στο κράτος δικαίου λέγοντας ότι είναι όλοι στη ΝΔ υπόλογοι γιατί δεν εφαρμόζεται η απόφαση του ΣτΕ για την ενημέρωσή του γιατί τον παρακολουθούσε η ΕΥΠ, ενώ, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, τόνισε:

«Κύριε Μητσοτάκη με εσάς δεν είμαστε σταθερά πιο κοντά στην Ευρώπη. Αντιθέτως, είστε η αιτία που απομακρυνόμαστε καθημερινά από το ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Για το έντονο πρόβλημα της ακρίβειας ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε ότι το κόστος ζωής εκτοξεύεται και οι μισθοί των εργαζομένων χάνουν μέρα με τη μέρα την αγοραστική τους δύναμη με επιπτώσεις στο δημογραφικό και στις δομές του ασφαλιστικού.

Αντέκρουσε τη θέση της κυβέρνησης ότι μείωσε τους φόρους, αλλά «φόρο πληρώνει πλέον ακόμη και ο μισθωτός με τον βασικό-εισαγωγικό μισθό των 830 μικτά», ανέφερε ενώ πρόσθεσε ότι είναι η ανησυχητική αύξηση των ανισοτήτων.

«Το αφήγημα της κυβέρνησης ότι για όλα φταίει η “εισαγόμενη ακρίβεια” καταρρίπτεται αν ρίξουμε μια ματιά στο χρονικό της εξέλιξης του πληθωρισμού τροφίμων και του γενικού πληθωρισμού που αυξανόταν συστηματικά καθ’ όλη τη διάρκεια του 2021, κλιμακώθηκε και συνεχίστηκε προφανώς το πρώτο οκτάμηνο του 2022 φτάνοντας έως το 12% σε ετήσια βάση», παρατήρησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Υπογράμμισε ότι «το φθινόπωρο του 2022, ο εφησυχασμός δίνει τη θέση του στον πλήρη εκτροχιασμό. Ενώ ο ρυθμός αύξησης του γενικού πληθωρισμού σταδιακά σταθεροποιείται, έστω σε πολύ υψηλά επίπεδα, ο πληθωρισμός τροφίμων αρχίζει να κλιμακώνεται ραγδαία. Στην πράξη, βλέπουμε τις ανατιμήσεις στα τρόφιμα να λαμβάνουν χώρα με διπλάσια σχεδόν ταχύτητα από τους άλλους τομείς της αγοράς».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έκανε τίποτα για να προλάβει τις εξελίξεις στις αυξήσεις των τιμών και πως επαναπαύτηκε, μοιράζοντας ενισχύσεις και επιδοτήσεις χωρίς κριτήρια, χωρίς διασταυρώσεις πραγματικών ζημιών, χωρίς στόχευση.

«Από τον Ιούνιο του 2021 έως σήμερα έχουμε σταθερά υψηλότερο πληθωρισμό τροφίμων από τον μέσο όρο των 27 κρατών-μελών. Μετά από τις τελευταίες εθνικές εκλογές, από τον Ιούλιο του 2023 έως σήμερα, δεν υπάρχει έστω ένας μήνας που οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα στην Ελλάδα να είναι χαμηλότερες από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο! » τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης αναφέροντας αναλυτικά στοιχεία για μεγάλες αυξήσεις σε βασικά προϊόντα τροφίμων και απηύθυνε την κατηγορία στη κυβέρνηση πώς «επί ημερών σας γίνεται μια τεράστια αναδιανομή πλούτου: η ψαλίδα ανάμεσα στους μισθούς και τα κέρδη συνεχώς διευρύνεται, σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη».

Αντέκρουσε την επιστολή του κ. Μητσοτάκη πρός την κ. φον ντερ Λάιεν πως «είναι είναι ομολογία αποτυχίας… και επικοινωνιακό τέχνασμα για να καλύψετε την αποτυχία σας». «Το πρόβλημα με την εγχώρια αγορά δεν είναι ότι είναι μικρή, αλλά ότι είναι ασύδοτη», συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Ανέπτυξε τις προτάσεις του κόμματός του που περιλαμβάνουν:

«Έλεγχο στα υψηλά ποσοστά κέρδους: Το κύριο έργο ελέγχου πρέπει να αναλάβει η Επιτροπή Ανταγωνισμού, που θα διερευνά τα ποσοστά κέρδους των μεγάλων επιχειρήσεων και των αλυσίδων διανομής. Στοχευμένη- μείωση του ΦΠΑ, για ένα τουλάχιστον εξάμηνο, σε κατηγορίες βασικών τροφίμων που παρουσιάζουν έντονες ανατιμητικές τάσεις, ειδικά στο λάδι, το ψωμί και το γάλα. Θέσπιση Ενιαίας Αρχής Καταναλωτών στα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών κρατών, ώστε να γνωρίζουμε ποια προϊόντα σε άλλες χώρες είναι φθηνότερα σε σχέση με την Ελλάδα, και να γίνονται εκστρατείες ενάντια σε αυτές τις πολυεθνικές, που αισχροκερδούν στην πλάτη του ελληνικού λαού.

Επίσης φορολόγηση -πραγματική και αποτελεσματική- στα υπερκέρδη των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας, πετρελαίου, των σούπερ μάρκετ και των τραπεζών. Για τη μείωση του ενεργειακού κόστους και τη διασφάλιση της ενεργειακής αυτονομίας. Για τη μείωση του κόστους στέγασης, το ΠΑΣΟΚ έχει προτείνει ένα ολοκληρωμένο στεγαστικό πρόγραμμα που είναι σε γνώση της κυβέρνησης και του ελληνικού λαού».

«Αυτές τις προτάσεις καλούμε να στηρίξει ο ελληνικός λαός στις 9 Ιουνίου, ψηφίζοντας ΠΑΣΟΚ και ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, ψηφίζοντας υπέρ μια Ευρώπης των λαών, της αλληλεγγύης, της ασφάλειας για να στείλει ηχηρό μήνυμα στις συντηρητικές δυνάμεις, τις ελίτ και στην άκρα δεξιά. Για να στείλει ισχυρό και αποτελεσματικό μήνυμα προοδευτικής αλλαγής και ελπίδας, γιατί μόνο το ΠΑΣΟΚ ξέρει να κινητοποιεί τις προοδευτικές δυνάμεις, να τις ενώνει και να νικάει τη Νέα Δημοκρατία και τη Συντήρηση», κατέληξε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Δ. Κουτσούμπας: Με πολύ πιο δυνατό ΚΚΕ θα συνεχίσουμε πιο αποτελεσματικά τις μάχες για την προστασία του λαϊκού εισοδήματος

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στη σημερινή του ομιλία στη Βουλή, για την ακρίβεια, είπε ότι «ο κ. Μητσοτάκης από το καλοκαίρι του 2021 που άρχισε να οξύνεται το πρόβλημα της ακρίβειας, παριστάνει τον ανήξερο για τις πραγματικές αιτίες, ενώ ο ίδιος και η κυβέρνησή του είναι συνένοχοι σε αυτές τις αιτίες που είναι κοινές και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη και μιλά για “εισαγόμενη” άνοδο των τιμών».

Είπε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ «με τη συναίνεση των υπολοίπων κομμάτων της ΕΕ έχει προωθήσει πρώτα απ’ όλα τη στήριξη της ανταγωνιστικότητας και την αύξηση των κερδών των μονοπωλιακών ομίλων της ΕΕ, δεύτερον το φθηνό δανεισμό και τα τεράστια πακέτα στους επιχειρηματικούς ομίλους, πολιτική που υιοθέτησε η ΕΕ με το Ταμείο Ανάκαμψης, τα οποία οδηγούν δεδομένα σε πληθωρισμό, τρίτον την πολιτική της διαμόρφωσης ενός πανάκριβου ενεργειακού μείγματος, τέταρτον την πολιτική της εξωστρέφειας με έμφαση στις εξαγωγές και στον τουρισμό που προφανώς σπρώχνει τις τιμές προς τα πάνω, πέμπτον όλοι -πλήν ΚΚΕ- ψήφισαν και επικύρωσαν την ΚΑΠ που είναι υπεύθυνη για το υπέρογκο κόστος παραγωγής και την τεράστια απόκλιση των τιμών από το χωράφι στο ράφι».

«Φυσικά, ως έκτο στοιχείο, όταν μιλάμε για ακρίβεια, δεν αναφερόμαστε μόνο στις τιμές των προϊοντων, αλλά συνολικά στο τρίπτυχο τιμές-μισθοί-φόροι» τόνισε, σημειώνοντας ότι «οι φόροι αποτελούν το 25% της τιμής των προϊόντων, και την ίδια στιγμή ο μέσος μισθός με τους μνημονιακούς νόμους όλων σας βρίσκεται στο επίπεδο του 2009» επισήμανε.

Απαντώντας στον ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι «η πραγματική λύση βρίσκεται στην ανάπτυξη που θα φέρει καλύτερους μισθούς», ο Δ. Κουτσούμπας, επισήμανε ότι «υψηλούς ρυθμούς καπιταλιστικής ανάπτυξης είχαμε τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα και μας οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση και η ακρίβεια έχει εκτιναχθεί, όλα αυτά τα χρόνια αυτής της ανάπτυξής σας».

«Το κρίσιμο ερώτημα, συνεπώς, είναι για ποιον είναι η ανάπτυξη, γιατί ανάπτυξη για τα κέρδη των λίγων σίγουρα έχουμε» υπογράμμισε.

Υπενθύμισε, επίσης, ότι την τελευταία φορά που είχαμε τριπλάσιους ρυθμούς ανάπτυξης ήταν το 2009 και είναι γνωστό ότι μετά «ακολούθησε ό,τι ακολουθεί μια μεγάλη ανάπτυξη στον καπιταλισμό γιατί η καπιταλιστική ανάπτυξη και η καπιταλιστική κρίση είναι τα δίδυμα αδελφάκια αυτού του συστήματος και τις πληρώνουν πάντα οι λαοί».

Είπε ότι ο μέσος μισθός είναι σήμερα «κατά 15% μειωμένος σε σχέση με το 2011 όταν το κόστος διαβίωσης έχουν αυξηθεί πάρα πολύ από τότε, οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων παραμένουν μειωμένοι κατά 20% σε σχέση με το 2011 και το κράτος συνεχίζει να τους κλέβει τους δύο μισθούς. Το 50% των δικαιούχων κύριας σύνταξης γήρατος παίρνουν το πολύ μέχρι 814 ευρώ».

Πρόσθεσε ότι αυτά είναι αποτελέσματα «της πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ και των προηγούμενων που έχουν δώσει όλα τα όπλα στην εργοδοσία», των «αντιασφαλιστικών νόμων», ενώ την ώρα που «οι ρυθμοί ανάπτυξης ευημερούν τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες της χώρας, απαξιώνονται, εμβληματικό παράδειγμα η ΛΑΡΚΟ».

Αναφερόμενος στην αλληλογραφία του πρωθυπουργού με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σημείωσε, μεταξύ άλλων, «η κ. φον ντερ Λάιεν δεν γνωρίζει ότι οι πολυεθνικές εταιρείες κινούνται όπως θέλουν στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά με μοναδικό κριτήριο το κέρδος τους; Ότι η ΕΕ έχει αναλάβει και θεσμικά την προστασία τους;».

«Μας λέτε» είπε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, «ότι θα πάει κόντρα σε αυτό η ΕΕ; Μα αυτό ακριβώς είναι η ΕΕ και γι’ αυτό υπάρχει. Μια ενιαία αγορά πολυεθνικών, των λόμπι, των μονοπωλίων και βέβαια ήλθε η απάντηση της Κομισιόν και ακύρωσε το προεκλογικό σας πυροτέχνημα λέγοντας ότι σκέφτονται να αντιμετωπίσουν την ακρίβεια εμβαθύνοντας τους παράγοντες που την έχουν προκαλέσει».

Ο Δ. Κουτσούμπας είπε ότι «το μόνο που σώζει την κυβέρνηση της ΝΔ είναι η βολική αντιπολίτευση που της κάνουν όλα τα υπόλοιπα κόμματα και σε αυτό το ζήτημα, έχοντας ως σημαία τους την “κανονικότητα” της ΕΕ».

Επισήμανε, ιδιαίτερα, ότι η επικέντρωση της κυβέρνησης και των υπολοίπων κομμάτων στους «μέσους όρους» της ΕΕ γίνεται «γιατί δεν θέλετε, δεν μπορείτε, δεν σας επιτρέπεται να αγγίξετε τις πραγματικές αιτίες του προβλήματος της ακρίβειας, δηλαδή της ανάπτυξή σας με σκοπό το κέρδος».

«Παίρνετε τον πυρήνα του προβλήματος σαν δεδομένο, σαν ουρανοκατέβατο, σαν “εισαγόμενο”, ή όπως το λέει ο καθένας σας, και δίνετε τη “μάχη των μαχών” μιας αντιλαϊκής διαχείρισης για το λίγο πάνω ή το λίγο κάτω από τους “μέσους όρους”» εξήγησε.

«Δεν μπορείτε, όλοι σας, λόγω των δεσμεύσεών σας να αμφισβητήσετε αυτή την πολιτική της ΕΕ που συμβάλλει στο πρόβλημα της ακρίβειας σε όλες τις χώρες, δεν αγγίζετε τα τεράστια κέρδη που έχουν οι μεγάλοι όμιλοι δεν αγγίζετε επίσης, τις δεσμεύσεις στην ΕΕ για “ματωμένα” πλεονάσματα κάθε χρόνο, όπως αποτυπώνονται και στο νέο Σύμφωνο Σταθερότητας, δεν αγγίζετε τα “πράσινα” χαράτσια, τους ειδικούς φόρους σε ρεύμα-καύσιμα, την εμπορευματοποίηση κοινωνικών υπηρεσιών που πριν ήταν δωρεάν, δεν αγγίζετε, τέλος, την αύξηση των στρατιωτικών δαπανών για τα σχέδια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ του πολέμου».

«Και επειδή δεν τα αγγίζετε αυτά, δεν μπορείτε να πείτε την αλήθεια στον λαό. Ότι το πρόβλημα της ακρίβειας, είναι σύμπτωμα της φυσιολογικής λειτουργίας αυτού του σάπιου συστήματος που λέγεται καπιταλισμός» τόνισε.

«Υπάρχει μια τεράστια, θεμελιακή, πολιτική, ιδεολογική και αξιακή διαφορά του ΚΚΕ και όλων εσάς, των οπαδών της ΕΕ και του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης. Εμείς δεν κοροϊδεύουμε τον λαό ότι υπάρχει κάποια μαγική λύση με την οποία θα είναι και η πίτα ολόκληρη και ο σκύλος χορτάτος. Ότι και τα πλεονάσματα θα πιάνονται και ο λαός θα ανακουφιστεί από τους φόρους. Και τα κέρδη του κεφαλαίου θα αυξάνονται και οι μισθοί θα αρκούν για μια αξιοπρεπή διαβίωση.

Αυτά δεν γίνονται ούτε στη Δευτέρα Παρουσία. Κάποιος πρέπει να πληρώσει, βλέπετε. Εμείς λέμε ότι για να κερδίσει έστω μια ανακούφιση σήμερα ο λαός, πρέπει να χάσει από τα κέρδη του το κεφάλαιο, πρέπει να υποστεί πλήγμα η πολιτική της ΕΕ. Για να μπορέσει να ζήσει με βάση τις σύγχρονες δυνατότητες, καλύπτοντας τις ανάγκες του με το εισόδημά του, πρέπει το κεφάλαιο να χάσει την εξουσία που κατέχει συνολικά σήμερα» υπογράμμισε ο Δ. Κουτσούμπας.

Τόνισε ότι το ΚΚΕ θα συνεχίσει να βρίσκεται στη πρώτη γραμμή των εργατικών αγώνων και διεκδικήσεων και ταυτόχρονα κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις σήμερα για να αντιμετωπιστεί εν μέρει το πρόβλημα της ακρίβειας (επισυναπτόμενο pdf).

Επισήμανε, ιδιαίτερα, καταθέτοντας συγκεκριμένα στοιχεία ότι «καμία συζήτηση δεν μπορεί να γίνει για την ακρίβεια, αν δεν μπει στο επίκεντρο και στο στόχαστρο του λαού μας, όλων μας, η απόφαση που έχει πάρει η ΕΕ για μετατροπή της οικονομίας της σε “πολεμική οικονομία”, που είναι το μέγα ζήτημα των ημερών».

Τονίζοντας ότι όλα αυτά «μπορούν και πρέπει να πάρουν απάντηση και στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου», κατέληξε στην ομιλία του υπογραμμίζοντας: «Με πολύ πιο δυνατό το ΚΚΕ και αποδυναμωμένη την κυβέρνηση της ΝΔ και τα άλλα κόμματα που στηρίζουν αυτή την πολιτική της ΕΕ, θα μπορέσουμε πιο μαχητικά, πιο αποτελεσματικά να συνεχίσουμε να δίνουμε και όλες τις μάχες για την προστασία του λαϊκού εισοδήματος από την ακρίβεια».

Κυρ. Βελόπουλος: Η Ελλάδα έχει πάρει τον εθνικό και οικονομικό κατήφορο

Μεγάλο ζήτημα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία χαρακτήρισε την ακρίβεια ο Κυριάκος Βελόπουλος, μιλώντας στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης κατηγόρησε τη ΝΔ ότι έχει «μια τάση να διαστρέφει τα στοιχεία», τονίζοντας ότι «η “ ζούγκλα” στην οποία ζει ο Έλληνας με τους ολιγάρχες δεν αντιμετωπίζεται με ασπιρίνες, που εσείς συνεχίζετε να αντιμετωπίζετε το πρόβλημα».

Σχολιάζοντας στην πρωτολογία του Κυριάκου Μητσοτάκη, είπε ότι «ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι έχουμε ρυθμό ανάπτυξης υψηλό» αλλά «απέφυγε να πει ότι αυτός ο ρυθμός είναι με δανεικά». «Οι επόμενες γενιές θα πληρώσουν την ανάπτυξη του κ. Μητσοτάκη με 50 δισ. συν τα τοκοχρεολύσια, χρέη», συμπλήρωσε.

Για την επιστολή του Έλληνα πρωθυπουργού στην πρόεδρο της Κομισιόν, ο Κυριάκος Βελόπουλος τόνισε ότι «ως ένα βαθμό μπορεί να την επιδοκιμάσει κάποιος» αλλά «εσωτερική οικονομική πολιτική με επιστολές εξωτερικού δεν γίνεται». «Δεν φταίει η Φον ντερ Λάιεν που έχουμε ακριβά καύσιμα, φταίει η κυβέρνησή σας», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης επανέλαβε την πρότασή του για επαναφορά του αδικήματος της αισχροκέρδειας σε κακούργημα από πλημμέλημα, επισημαίνοντας ότι «το πρόστιμο δεν λύνει το πρόβλημα, αλλά η φυλακή το προλαμβάνει».

Ο Κυριάκος Βελόπουλος απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ισχυρίστηκε ότι ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, δήλωσε σε συνέντευξή του, ότι δεν έχουμε επενδύσεις στην Ελλάδα, «γιατί δεν έχουμε δικαιοσύνη και δημόσια διοίκηση» καθώς και ότι «στο μυαλό των ξένων η κατάσταση στην Ελλάδα είναι απελπιστική». Αυτή η τοποθέτηση του κ. Βελόπουλου, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος του ζήτησε να του φέρει το σχετικό απόσπασμα.

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης διερωτήθηκε «πόσα χρόνια χρειάζεται να κυβερνήσει η ΝΔ, για να κάνει τις μεταρρυθμίσεις που λέει από το 2019», επισημαίνοντας παράλληλα ότι «η Ελλάδα έχει πάρει τον εθνικό και οικονομικό κατήφορο και ο πανικός» της φαίνεται. «Έχετε στοχοποιήσει εμένα και την Ελληνική Λύση» ενόψει των ευρωεκλογών σημείωσε και πρόσθεσε ότι «κάνατε την πολιτική σούργελο», οδηγώντας «αυτούς που δεν θέλουν να ψηφίσουν, στην αποχή». Ο Κυριάκος Βελόπουλος επανέλαβε την πρότασή του για τη διεξαγωγή debate μεταξύ των πολιτικών αρχηγών.

«Λέμε στους Έλληνες, υπάρχει μια λύση για να πέσουν οι τιμές. “ Μαυρίστε” τους, 9 Ιουνίου, να δείτε τη φέτα να πηγαίνει 5 ευρώ και το λάδι στα 6 ευρώ. Μόνο αν τους “ μαυρίσετε” θα κυνηγήσουν τους ολιγάρχες, τους καπιταλιστές, τους πλουτοκράτες, αλλιώς θα τους χαϊδεύουν», τόνισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης.

Ο Κυριάκος Βελόπουλος άσκησε δριμεία κριτική στον πρωθυπουργό λέγοντας ότι «είναι με την πλουτοκρατία και απεχθάνεται τον καραμανλητισμό. Είναι παιδί του σημιτισμού, που ισοπέδωσε την πατρίδα», υποστήριξε.

Αλ. Χαρίτσης: «Η ακρίβεια έχει υπογραφή Μητσοτάκη – Εναλλακτική στη Δεξιά θα υπάρξει μόνο με ισχυρή Αριστερά»

Επίθεση στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Αριστεράς στην συζήτηση για την ακρίβεια.

«Ειλικρινά μου προκαλεί κατάπληξη το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε για πολλοστή φορά τα ίδια και τα ίδια επιχειρήματα που λέει 3 χρόνια τώρα, ενώ η ακρίβεια μαίνεται. Και βεβαίως μας είπε και πάλι ότι η κυβέρνησή του τα έχει κάνει όλα καλά και δεν φταίει για τίποτα. Το μόνο καινούριο που ακούσαμε από τον κ. Μητσοτάκη είναι ότι δίνει μάχη κατά των πολυεθνικών κολοσσών! Ποιος; Ο κ. Μητσοτάκης! Εντάξει, κάπου έλεος! Έχει και η κοροϊδία τα όριά της!» ανέφερε ο Αλέξης Χαρίτσης ξεκινώντας την ομιλία του.

Αναφέρθηκε στο Παλαιστινιακό λέγοντας: «Δεν φοβόμαστε να σταθούμε στο πλάι του διωκόμενου παλαιστινιακού λαού, που κινδυνεύει με αφανισμό από το καθεστώς Νετανιάχου. Δεν φοβόμαστε να σταθούμε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας. Η κυβέρνηση της ΝΔ παίζει τον ρόλο του χρήσιμου συμμάχου». Ακολούθως απευθύνθηκε στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ λέγοντας: «Αλήθεια, συνάδελφοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εσείς πιστεύετε ότι στην Παλαιστίνη είναι σε εξέλιξη γενοκτονία; Γιατί ο πρόεδρός σας δεν το έχει εκστομίσει ακόμα» και προσέθεσε: «Η Νέα Αριστερά έχει κάνει μια πολύ συγκεκριμένη πρόταση ώστε η χώρα να μπει στην σωστή πλευρά της ιστορίας, αναγνωρίζοντας το παλαιστινιακό κράτος. Οφείλετε κύριε Φάμελλε και κύριε Ανδρουλάκη να τοποθετηθείτε».

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «ακολουθεί μια καταστροφική εξωτερική πολιτική». «Μετατρέπετε τα Βαλκάνια ξανά σε πυρτιδαποθήκη» είπε και σημείωσε: «Χαϊδεύετε τα αυτιά των ακροδεξιών εντός και εκτός του κόμματός σας και να ψαρεύετε ψήφους στα θολά νερά του ακροδεξιού ακροατηρίου. Λειτουργήσατε, ουσιαστικά, ως χορηγός των εθνικιστών της Βόρειας Μακεδονίας. Του VMRO. Τα ίδια κάνετε και με την Αλβανία. Με την περίπτωση Μπελέρη, που τον βάλατε σε περίοπτη θέση στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματός σας, επιλέξατε να κάνετε το πρόβλημα αυτό, πρόβλημα μεταξύ των δύο χωρών. Και για να μην ξεχνιόμαστε, μιλάμε για έναν άνθρωπο που έχει καταδικαστεί από ελληνικό δικαστήριο για τη μεταφορά εκρηκτικών με στόχο τη δολιοφθορά».

Ακολούθως αναφέρθηκε στο κύριο θέμα “την ακρίβεια και το διαθέσιμο εισόδημα” λέγοντας: «Ποια είναι εδώ η κυρίαρχη αφήγηση της κυβέρνησης; Ότι η ακρίβεια είναι πρόβλημα διεθνές. Δεν φταίει η κυβέρνηση. Ενώ όμως στην Ευρώπη ο πληθωρισμός αποκλιμακώνεται, στην Ελλάδα, σε κρίσιμους τομείς, και ειδικά στα τρόφιμα, ο πληθωρισμός τρέχει με τις διπλάσιες τιμές απ’ ό,τι στην Ευρώπη».

Ο κ. Χαρίτσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι συντηρεί την ακρίβεια γιατί μεταφράζεται σε περισσότερα έσοδα για το κράτος, ειδικά από τον ΦΠΑ στην κατανάλωση και προσέθεσε: «Η υπεραπόδοση των φορολογικών εσόδων την περίοδο 2021-2024 οφείλεται κυρίως στον πληθωρισμό. Από τα 15 δισ. αύξησης των φορολογικών εσόδων τα τελευταία χρόνια, τα 7 δισ. είναι από τον ΦΠΑ. Ο πληθωρισμός της απληστίας, κακά τα ψέματα, είναι ένας μηχανισμός αναδιανομής. Βίαιος και άδικος. Αναδιανομής από κάτω προς τα πάνω».

Επικέντρωσε τα πυρά του στον πρωθυπουργό λέγοντας: «Σας αξίζουν συγχαρητήρια κ. Μητσοτάκη. Στα 50 χρόνια της Μεταπολίτευσης κανένας άλλος πρωθυπουργός δεν ακολούθησε μια τόσο ακραία ταξική και κοινωνικά άδικη πολιτική. Κανένας άλλος πρωθυπουργός δεν ευνόησε σε τέτοιο βαθμό τους πλούσιους σε βάρος των φτωχών. Με 7 στα 10 νοικοκυριά να δηλώνουν ότι μειώθηκε το εισόδημά τους. Θυμάστε παλιά που μιλούσαμε για την κοινωνία των δύο τρίτων; Πλέον, με την κυβέρνηση Μητσοτάκη, μιλάμε για την κοινωνία του ενός τρίτου! Αυτό είναι το οικονομικό θαύμα για το οποίο επαίρεστε κ. Μητσοτάκη!».

Αναφέρθηκε και στην επιστολή του πρωθυπουργού στην απερχόμενη Πρόεδρο της Κομισιόν: «Ειλικρινά, έχετε την εντύπωση ότι απευθύνεστε σε ανόητους; Πετάτε μια καθαρά προεκλογική φούσκα στο τραπέζι για να κοροϊδέψετε τον κόσμο ότι κάτι κάνετε για την ακρίβεια, επιμένοντας ταυτόχρονα στο σενάριο ότι αυτή η κυβέρνηση δε φταίει για τίποτα; Σταματήστε επιτέλους τα παιχνίδια» σημείωσε.

Ακολούθως ανέπτυξε τις προτάσεις της Νέας Αριστεράς: «Αν θέλετε να είστε αποτελεσματικοί έχετε διαθέσιμα εργαλεία. Μειώστε τους έμμεσους φόρους για να αποτραπεί το προφανές: η ασύμμετρη επιβάρυνση των κατώτερων στρωμάτων από την πληθωριστική κρίση» είπε και προσέθεσε:

«Γιατί δεν επιβάλετε πλαφόν σε όλα τα προϊόντα, και είναι πάρα πολλά αυτά, στα οποία εντοπίζονται σήμερα ακραίες αποκλίσεις στις τιμές ανάμεσα στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες τις Ευρώπης; Άρα, κ. Μητσοτάκη, η επιστολή σας στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είναι προεκλογικό πυροτέχνημα. Το πρόβλημα δεν είναι ευρωπαϊκό. Η ακρίβεια έχει την υπογραφή Μητσοτάκη. Γιατί λειτουργείτε ως υπάλληλος των πολυεθνικών και υπερασπιστής των συμφερόντων των super markets. Η πραγματικότητα, κύριε Μητσοτάκη, είναι μία: η διακυβέρνησή σας έχει σηματοδοτήσει τη βίαιη συρρίκνωση της αγοραστικής δύναμης των μισθωτών. Η αύξηση του κατώτατου μισθού αφορά μόνο το 15% των εργαζομένων. Όσο καθυστερείτε να ενσωματώσετε την ευρωπαϊκή Οδηγία -που ακόμα … ετοιμάζεται- για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, τόσο θα μένουν απροστάτευτοι οι εργαζόμενοι».

Απάντησε όμως και στα επιχειρήματα του πρωθυπουργού για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας: «Το πρώτο τρίμηνο του 2024, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αυξήθηκε κατά 255,3 εκατ. ευρώ σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2023, ξεπερνώντας τα 4,2 δισ. ευρώ. Τα ίδια ανησυχητικά δεδομένα διαπιστώνουμε και αν δούμε και την εξέλιξη των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων, που μόνο το 2023 κάνουν “βουτιά” κατά 38,7% και κλαδικά συγκεντρώνονται κατά το ήμισυ στον κατασκευαστικό κλάδο και στην κτηματομεσιτική αγορά και δευτερευόντως στον τουρισμό, τις υπηρεσίες και το λιανεμπόριο».

Έστρεψε όμως τα πυρά του και κατά του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζοντας: «Τι κάνει η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για το φορολογικό; Μια αντιπολίτευση που ενσωματώνει την κυρίαρχη λογική του νεοφιλελευθερισμού για τη φορολογία είναι μέρος του προβλήματος, όχι μέρος της λύσης».

Γενικεύοντας αναφέρθηκε στις ευρωεκλογές:

«Η Δεξιά στην Ευρώπη και την Ελλάδα είναι αδύνατον να διαχειριστεί την κρίση της Ευρώπης γιατί η ίδια την δημιούργησε. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη και τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα κάνουν ό,τι μπορούν για να ψαλιδίσουν τα όνειρα και τις προσδοκίες των πολιτών. Κάνουν ό,τι μπορούν για να “μικρύνουν” τη ζωή τους- να τους πείσουν ότι δεν αξίζουν κάτι καλύτερο.

Εμείς, τους λέμε το αντίθετο. Λέμε στους πολίτες ότι έχουν κάθε δικαίωμα να μη συμβιβαστούν με τα λίγα που τους αφήνουν. Αξίζουν περισσότερα, δικαιούνται περισσότερα. Δικαιούνται και αξίζουν πιο υψηλούς μισθούς και πιο χαμηλές τιμές. Δικαιούνται και αξίζουν ποιοτική και δωρεάν δημόσια υγεία και παιδεία, αξιοπρεπή στέγη, ανθρώπινη καθημερινότητα, δικαιώματα για όλες και όλους. Δικαιούνται και αξίζουν ειρήνη και δικαιοσύνη.

Στις 9 Ιούνη οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να πουν και στην κάλπη ότι αξίζουν και δικαιούνται περισσότερα, αποδοκιμάζοντας την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Η εναλλακτική στον Μητσοτάκη όμως δεν θα έρθει από όσους επιχειρούν να προσεγγίσουν το πρόγραμμα της Δεξιάς. Δεν θα υπάρξει προοδευτική εναλλακτική μέσα από το lifestyle και την αναπαλαίωση του παρελθόντος. Εναλλακτική στη Δεξιά μπορεί να υπάρξει μόνο μέσα από μια σαφή προγραμματική πρόταση που θα προωθεί την αναδιανομή του κοινωνικού εισοδήματος προς όφελος της πλειονότητας. Εναλλακτική στη Δεξιά θα υπάρξει μόνο με ισχυρή Αριστερά.

Με το ψηφοδέλτιο της Νέας Αριστεράς οι πολίτες μπορούν να κάνουν τα “θέλω” τους να ακουστούν. Να δώσουν δύναμη στην Αριστερά. Να κάνουν το πρώτο βήμα για τη συγκρότηση της εναλλακτικής λύσης απέναντι στη Δεξιά. Στις 9 Ιουνίου οι πολίτες μπορούν να δώσουν φωνή στο δίκιο τους, ψηφίζοντας Νέα Αριστερά».