Τα ζευγάρια της φάσης των «8» του Μουντιάλ 2022

Το εμφατικό 6-1 της Πορτογαλίας επί της Ελβετίας, με το χατ τρικ του Ράμος και η μεγάλη έκπληξη που σημειώθηκε νωρίτερα στην Αλ-Ραγιάν, όπου το Μαρόκο απέκλεισε στα πέναλτι την Ισπανία με ήρωα τον Μπόνο, «σημάδεψαν» την τελευταία ημέρα της φάσης των «16» του Μουντιάλ 2022.

Από τα τέσσερα ζευγάρια των προημιτελικών, που θα διεξαχθούν στις 9 και 10 Δεκεμβρίου, ξεχωρίζουν τα ντέρμπι, Αγγλία-Γαλλία και Ολλανδία-Αργεντινή, ενώ από κει και πέρα υπάρχουν ξεκάθαρα φαβορί στα άλλα δύο ματς, με Βραζιλία και Πορτογαλία να έχουν τον πρώτο λόγο απέναντι σε Κροατία και Μαρόκο αντίστοιχα.

Αναλυτικά τα ζευγάρια των προημιτελικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Κατάρ:

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 9/12/2022

Κροατία – Βραζιλία (17:00, Στάδιο Education City, Ντόχα)
Ολλανδία – Αργεντινή (21:00, Λουσαΐλ Αϊκόνικ, Λουσαΐλ)

ΣΑΒΒΑΤΟ 10/12/2022

Μαρόκο – Πορτογαλία (17:00, Στάδιο Αλ Τουμάμα, Ντόχα)
Αγγλία – Γαλλία (21:00, Στάδιο Αλ Μπαΐτ, Αλ-Κορ)
Η απουσία του Κριστιάνο Ρονάλντο από το αρχικό σχήμα (πέρασε αλλαγή στο 73΄), όχι μόνο δεν εμπόδισε την Πορτογαλία να παίξει εξαιρετικό ποδόσφαιρο και να προκριθεί θριαμβευτικά στους προημιτελικούς του Μουντιάλ 2022, για τρίτη φορά στην ιστορία της (1966 και 2006 οι προηγούμενες), αλλά έδωσε την ευκαιρία στον 21χρονο Γκονσάλο Ράμος να λάμψει με το χατ τρικ που πέτυχε (πρώτο στη διοργάνωση), στο εμφατικό 6-1 επί της Ελβετίας στο στάδιο «Λουσαΐλ Αϊκόνικ».

Το ερχόμενο Σάββατο (10/12, 17:00), το συγκρότημα του Φερνάντο Σάντος θ΄ αντιμετωπίσει το Μαρόκο στο «Αλ Τουμάμα» της Ντόχα, με το  νικητή να περνά στους ημιτελικούς του τουρνουά.

Στην τρίτη συνάντηση των δύο ομάδων εντός του τρέχοντος έτους (τον περασμένο Ιούνιο έπαιξαν δύο φορές στο πλαίσιο του Nations League, μετρώντας από μία νίκη η καθεμία) η Πορτογαλία έδειξε χαρακτήρα, επέβαλλε το «νόμο» της από την αρχή του αγώνα και παρότι είχε το μεγάλο της αστέρι στον πάγκο (μετά από 31 αγώνες δεν ήταν βασικός ο Ρονάλντο στην ενδεκάδα της Εθνικής και συμπτωματικά το τελευταίο ματς που δεν ξεκίνησε ήταν και πάλι απέναντι στην Ελβετία, στο Euro 2008, με τους Ελβετούς να επικρατούν με 2-0), αυτό δεν την εμπόδισε να κάνει μακράν το καλύτερό της ματς στα γήπεδα του Κατάρ και να στείλει το μήνυμά της προς κάθε κατεύθυνση.

Η συμπαγής στα τρία προηγούμενα ματς ομάδα του Μουράτ Γιακίν δέχτηκε δύο γκολ στο πρώτο 45λεπτο και στο δεύτερο παραδόθηκε «άνευ όρων». Στο πρόσφατο Euro απέκλεισε τη Γαλλία στη φάση των «16», αλλά στο Μουντιάλ διασύρθηκε από την Πορτογαλία.

Συνολικά οι Ελβετοί μετρούν 0/5 στην πρώτη φάση των νοκ άουτ των Μουντιάλ, συμπεριλαμβανομένου του αποψινού αποκλεισμού τους. Το 1994 είχαν ηττηθεί 3-0 από την Ισπανία, το 2006 αποκλείστηκαν στα πέναλτι από την Ουκρανία, το 2014 έχασαν στην παράταση από την Αργεντινή με 1-0 και με το ίδιο σκορ από τη Σουηδία το 2018.

Από τα πρώτα λεπτά οι δύο ομάδες έδειξαν διάθεση να παίξουν ανοιχτά κι όχι στο να δώσουν βαρύτητα στ΄ αμυντικά τους καθήκοντα και να «ψάξουν» τις αντεπιθέσεις. Η Πορτογαλία, χωρίς τον Κριστιάνο Ρονάλντο στην ενδεκάδα της, προηγήθηκε πάρα πολύ γρήγορα (17΄) με τον παίκτη που πήρε την θέση του CR7 στο αρχικό σχήμα, τον Γκοσάλο Ράμος.

Ο 21χρονος σέντερ φορ της Μπενφίκα με αριστερό σουτ που δεν περίμενε κανείς ότι θα επιχειρούσε μέσα στην περιοχή, «κάρφωσε» τη μπάλα στα δίχτυα του Ζόμερ, ο οποίος έμεινε «άγαλμα» κάτω από τα γκολπόστ.

Το 1-0 έδωσε «φτερά» στην ομάδα του Φερνάντο Σάντος, η οποία ήταν σαφώς καλύτερη στον αγωνιστικό και κατάφερε να βρει και δεύτερο γκολ στο 33΄, ενώ δύο λεπτά νωρίτερα η Ελβετία είχε απειλήσει με το απευθείας φάουλ του Σακίρι.

Από κόρνερ που εκτέλεσε ο Φερνάντες (τρίτη ασίστ στη διοργάνωση, ενώ έχει και δύο γκολ, μόνο οι Εουσέμπιο και Ζοζέ Τόρες είχαν συμμετοχή σε περισσότερα τέρματα σ΄ ένα τουρνουά, αμφότεροι το 1966, με 10 και 6 αντίστοιχα) ο Πέπε νίκησε στον αέρα δύο αντιπάλους του και με καρφωτή κεφαλιά «έγραψε» το 2-0.

Οι Ίβηρες, που είχαν σε μεγάλη βραδιά τον Φέλιξ και έβγαιναν πάρα πολύ απειλητικά στην αντεπίθεση, θα μπορούσαν να είχαν «κλειδώσει» την πρόκριση από το πρώτο μέρος, εάν ο Ζόμερ στο 43΄ δεν έκανε σωτήρια επέμβαση στο τετ-α-τετ με τον Ράμος.

Ο αγώνας απέκτησε διαδικαστικό χαρακτήρα στο δεύτερο ημίχρονο, καθώς ο Γκονσάλο Ράμος στο 51΄ εκμεταλλεύτηκε την ασίστ του Νταλότ και με άψογο τελείωμα ανέβασε το δείκτη του σκορ στο 3-0.

Η ομάδα του Σάντος δε σταμάτησε εκεί. Μετά από εξαιρετική συνεργασία των παικτών της και ασίστ του Ράμος στον Γκερέιρο, ο τελευταίος «εκτέλεσε» τον Ζόμερ στο 55΄ δίνοντας διαστάσεις θριάμβου στη νίκη της Πορτογαλίας (4-0).

Από κόρνερ στο 58΄ και κεφαλιά προς το πίσω του Ράμος, ο Ακάντζι βρέθηκε στο δεύτερο δοκάρι και μείωσε για την Ελβετία σε 4-1. Η βραδιά, όμως, ήταν… φτιαγμένη για τον Γκονσάλο Ράμος, ο οποίος στο 67΄ πέτυχε το πρώτο χατ τρικ στο Μουντιάλ, με το ιδανικό τελείωμα μετά την ασίστ του Φέλιξ (5-1).

Το «κερασάκι στην τούρτα» έβαλε με εκπληκτικό γκολ στο δεύτερο λεπτό των καθυστερήσεων ο Λεάο, πέντε λεπτά μετά την είσοδό του στον αγωνιστικό χώρο.

Διαιτητής: Σέσαρ Αρτούρο Ράμος (Μεξικό)

Κίτρινες: Σαρ, Τσόμερτ

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ (Φερνάντο Σάντος): Κόστα, Νταλότ, Πέπε, Ντίας, Γκερέιρο, Οτάβιο (73΄ Βιτίνια), Καρβάλιο, Μπερνάρντο Σίλβα (81΄ Νέβες), Φερνάντες (87΄ Λεάο), Ράμος (73΄ Όρτα), Φέλιξ (73΄ Ρονάλντο)

ΕΛΒΕΤΙΑ (Μουράτ Γιακίν): Ζόμερ, Φερνάντες, Σαρ (46΄ Τσόμερτ), Ακάντζι, Ροντρίγκεζ, Φρόιλερ (54΄ Ζακάρια), Τσάκα, Σακίρι, Σο (54΄ Σεφέροβιτς), Βάργκας (66΄ Οκαφόρ), Εμπολό (89΄ Γιασάρι)

Έγραψε Ιστορία το Μαρόκο

Το καταπληκτικό Μαρόκο το έκανε κι αυτό! Με «ήρωα» τον 31χρονο γκολκίπερ της ισπανικής Σεβίλλης, Γιανί Μπουνού (Μπόνο), ο οποίος απέκρουσε δύο πέναλτι στη «ρώσικη ρουλέτα» απ’ τα 11 μέτρα, η αφρικανική ομάδα επικράτησε της Ισπανίας με 3-0 από την «άσπρη βούλα» (0-0 η κανονική διάρκεια του αγώνα και η παράταση) και προκρίθηκε στους «8» του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Κατάρ, για πρώτη φορά στην Ιστορία της. «Πλήρωσε» την αστοχία της η «ρόχα» που έμεινε εκτός προημιτελικών για τρίτη σερί διοργάνωση Μουντιάλ.

Στο «Education City Stadium» της πόλης Αλ-Ραγιαν οι Μαροκινοί ξεκίνησαν με λίγο μεγαλύτερη ένταση τον αγώνα και στο 12’ είχαν την πρώτη τελική στον αγώνα με ένα φάουλ του Χακίμι που έφυγε άουτ.

Η Ισπανία άρχισε να παίρνει τα ηνία του αγώνα μετά το εικοσάλεπτο και στο 27’ ο Ασένσιο βρέθηκε σε θέση βολής όμως η προσπάθειά του πέρασε λίγο άουτ.

Στο 33’ ο Μαζραουί επιχείρησε να αιφνιδιάσει τον Σιμόν με ένα σουτ από τα 35 μέτρα, όμως ο Βάσκος γκολκίπερ έδειξε καλά αντανακλαστικά και μπλόκαρε με διπλή προσπάθεια. Το Μαρόκο έχασε ακόμη μία ευκαιρία στο 43’ με την κοντινή κεφαλιά του Αγκουέρντ που πέρασε πάνω από τα δοκάρια του Σιμόν.

Οι Ισπανοί προσπάθησαν να ελέγξουν ακόμη περισσότερο το τέμπο του αγώνα στο δεύτερο ημίχρονο, χάνοντας μία καλή ευκαιρία με το σουτ του Όλμο από διαγώνια θέση, το οποίο απέκρουσε ο Μπόνο.

Στο 82’ από την έξυπνη κάθετη πάσα του Νίκο Γουίλιαμς, ο Άλβαρο Μοράτα σούταρε από δύσκολη και πολύ γωνιακή  θέση και λίγο έλειψε να κάνει το 1-0 για την ισπανική ομάδα.

Σο 5ο λεπτό των καθυστερήσεων από φάουλ του Ντάνι Όλμο, ο Νίκο Γουίλιαμς… έσκυψε για να περάσει από πάνω του η μπάλα, όμως ο Μπουνού έκανε καταπληκτική επέμβαση στη γωνία του στέλνοντας τον αγώνα στην παράταση.

Στο έξτρα 30λεπτο οι Μαροκινοί ήταν εκείνοι που έχασαν την πιο μεγάλη ευκαιρία, όταν στο 104’ ο Ουναχί έκανε καταπληκτική ατομική ενέργεια και «σέρβιρε» ασίστ στον Σεντιρά, όμως ο Σιμόν τον νίκησε στο τετ-α-τετ.

Στο τελευταίο δεκάλεπτο της παράτασης η Ισπανία πίεσε ασφυκτικά την άμυνα του Μαρόκου, όμως γκολ δεν βρήκε (το πλασέ του Σαράμπια στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων εξοστρακίστηκε στο δεξί δοκάρι του Μπόνο) και το παιχνίδι οδηγήθηκε στη διαδικασία των πέναλτι.

Εκεί «μίλησε» η ψυχραιμία των Μαροκινών και η κλάση του Μπουνού, ο οποίος απέκρουσε τις εκτελέσεις των Σολέρ και Μπουσκέτς, με τον Σαράμπια να είναι ο τρίτος της ισπανικής ομάδας που δεν τα κατάφερε από τα 11 μέτρα «σημαδεύοντας» το δοκάρι.

Οι Μαροκινοί αντίθετα βρήκαν δίκτυα με τους Σαμπίρι, Ζιγιές και Χακίμι και πήραν μία τεράστια πρόκριση, στέλνοντας τους Ισπανούς από πολύ νωρίς πίσω στην πατρίδα τους…

Η ΣΕΙΡΑ ΤΩΝ ΠΕΝΑΛΤΙ

ΜΑΡΟΚΟ                        ΙΣΠΑΝΙΑ
Σαμπίρι     1-0            Σαράμπια   (δοκάρι)
Ζιγιές      2-0            Σολέρ     (Απόκρουση)
Μπενούν  (Απόκρουση)       Μπουσκέτς (Απόκρουση)
Χακίμι      3-0

Διαιτητής: Φακούντο Ραπαλίνι (Αργεντινή)
Κίτρινες: Σάις – Λαπόρτ

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

ΜΑΡΟΚΟ (Βαλίντ Ρεγκραγκί): Μπόνο, Χακίμι, Σάις, Αγκουέρντ (84’ λ.τρ. Ελ Γιαμίκ), Μαζραουί (82’ Ατιάτ-Αλάλ), Σ. Άμραμπατ, Αμαλάχ (82’ Σεντιρά), Ουναχί (120’ Μπενούν), Ζιγιές, Μπουφάλ (66’ Αμπντέ), Εν-Νεσίρι (82’ Σαμπίρι).

ΙΣΠΑΝΙΑ (Λουίς Ενρίκε): Σιμόν, Γιορέντε, Λαπόρτ, Ρόδρι, Άλμπα (98’ Μπάλντε), Μπουσκέτς, Γκάβι (63’ Σολέρ), Πέδρι, Φεράν Τόρες (75’ Νίκο Γουίλιαμς, 119’ Σαράμπια), Όλμο (98’ Φάτι), Ασένσιο (63’ Μοράτα)