«Τελικός» για Γερμανία με Κόστα Ρίκα – Εκτός και ο Καναδάς

Ο 29χρονος επιθετικός της Βέρντερ Βρέμης, Νίκλας Φίλκρουγκ, κράτησε «ζωντανό» το όνειρο της πρόκρισης στα νοκ άουτ του Μουντιάλ για τη Γερμανία.

Δεκατρία λεπτά μετά την είσοδό του στο ματς (πέρασε στο 70΄ αντί του Μίλερ) «εκτέλεσε» τον Σιμόν κι «έγραψε» το τελικό 1-1 με την Ισπανία στο ντέρμπι της 2ης αγωνιστικής του 5ου ομίλου που διεξήχθη στο «Αλ Μπαϊτ» της Αλ Κορ.

Τι σημαίνει το αποτέλεσμα αυτό, μετά και τη νίκη της Κόστα Ρίκα νωρίτερα επί της Ιαπωνίας (1-0); Σημαίνει ότι και οι τέσσερις ομάδες του ομίλου διεκδικούν τα δύο «εισιτήρια» για τα νοκ άουτ, με την Ισπανία μετά το βαθμό που πήρε απόψε να έχει το προβάδισμα έναντι των υπολοίπων. Με 4 πόντους η «φούρια ρόχα» προπορεύεται και της αρκεί μία ισοπαλία στο τελευταίο ματς με τους Ιάπωνες για να περάσει.

Το άλλο ματς του γκρουπ, ανάμεσα σε Γερμανία και Κόστα Ρίκα θα είναι «τελικός». Η «νασιονάλμανσαφτ», με μόλις ένα βαθμό μετά την ήττα από τους «Μπλε Σαμουράι», θέλει το «τρίποντο» πάση θυσία για να έχει την ευκαιρία να διεκδικήσει την πρόκριση, η οποία σε τέτοια περίπτωση θα κριθεί στη διαφορά τερμάτων, εάν η Ιαπωνία καταφέρει να πάρει έστω ένα βαθμό από την Ισπανία.

Το ντέρμπι του 5ου ομίλου είχε αποκτήσει τεράστιο ενδιαφέρον πριν την έναρξή του, ιδιαίτερα μετά τη νίκη της Κόστα Ρίκα επί της Ιαπωνίας. Η Γερμανία, ούσα στην τελευταία θέση του γκρουπ, με μηδέν βαθμούς μετά την ήττα της πρεμιέρας από τους «Μπλε Σαμουράι», δεν είχε άλλη επιλογή από το να πάρει το «τρίποντο», απέναντι στη «φούρια ρόχα», που «βολευόταν» και με την ισοπαλία μετά το 7-0 της πρώτης αγωνιστικής επί των Κοσταρικανών.

Ο αγώνας είχε πολύ γρήγορο ρυθμό από τα πρώτα λεπτά, με τους Ισπανούς ν΄ «αγγίζουν» το γκολ στο 7΄, όταν μετά από συνεργασία των Γκάβι και Πέδρι έξω από την περιοχή της Γερμανίας, ο Όλμο πήρε την πάσα και χωρίς να το σκεφτεί εξαπέλυσε το φοβερό σουτ που ανάγκασε το Νόιερ ν΄ ακουμπήσει όσο χρειαζόταν τη μπάλα για να την στείλει στο οριζόντιο δοκάρι.

Ο διεθνής γκολκίπερ κατέγραψε σήμερα την 18η του συμμετοχή σε Παγκόσμιο Κύπελλο, ισοφαρίζοντας τους Ταφαρέλ και Μάιερ, που είχαν τις περισσότερες εμφανίσεις τερματοφύλακα σε Μουντιάλ.

Από το λάθος του Σιμόν στο 25΄, η μπάλα έφτασε στον Γκνάμπρι στο ύψος της περιοχής, αλλά το τελείωμα του επιθετικού της Μπάγερν δεν ήταν το καλύτερο (άουτ). Παρόμοιο λάθος του Νόιερ, δύο λεπτά μετά έφερε σε θέση βολής τον Τόρες, το σουτ του οποίου βρήκε στα πόδια αμυντικών και κατέληξε στην αγκαλιά του γκολκίπερ της Γερμανίας.

Πέντε λεπτά πριν το κλείσιμο της κανονικής διάρκειας του πρώτου μέρους, τα «πάντσερ» προηγήθηκαν με την κεφαλιά του Ρίντιγκερ, από το φάουλ του Γκνάμπρι, αλλά το γκολ δε μέτρησε μιας και ο κεντρικός αμυντικός της Γερμανίας ήταν οριακά σε θέση οφσάιντ.

Η Γερμανία μπήκε πιο αποφασισμένη στο δεύτερο μέρος, πίεσε πολύ ψηλά τους Ισπανούς, που με τη σειρά τους «έπαιζαν με την φωτιά» κάνοντας παρακινδυνευμένες πάσες μέσα στην περιοχή τους.

Σε μία από αυτές τις περιπτώσεις λίγο έλλειψε να γίνει η ζημιά, μετά την λάθος μεταβίβαση του Σιμόν στο 56΄. Οι Γερμανοί έκλεψαν τη μπάλα, ο Γκιντογκάν έδωσε στον Κίμιχ, το σουτ του οποίου έδιωξε δύσκολα σε κόρνερ ο τερματοφύλακας των Ισπανών.

Κι ενώ η «μανσάφτ» πίεζε για το γκολ και κόντρα στη ροή του αγώνα, οι Ίβηρες ήταν εκείνοι που κατάφεραν να σκοράρουν στο 62΄ με το άψογο τελείωμα του Άλβαρο Μοράτα από ασίστ του Άλμπα. Ο στράικερ της Γιουβέντους χρειάστηκε 8 λεπτά για να πετύχει το 29ο του γκολ στην 58η συμμετοχή του με την Εθνική ομάδα της πατρίδας του.

Η Γερμανία «έπαιξε τα ρέστα της» στο υπόλοιπο του αγώνα και στο 73΄ «άγγιξε» την ισοφάριση, με τον Μουσιάλα να μη μπορεί να νικήσει στο τετ-α-τετ τον Σιμόν, ο οποίος έκανε τεράστια απόκρουση.

Τελικά, η ισοφάριση ήρθε για τη γερμανική ομάδα στο 83΄ με το βολέ του Φίλκρουγκ, ο οποίος επίσης είχε περάσει αλλαγή στο 70΄ και με το γκολ που πέτυχε κράτησε «ζωντανή» την ομάδα του στο παιχνίδι της πρόκρισης

Διαιτητής: Ντάνι Μάκελι (Ολλανδία)
Κίτρινες: Μπουσκέτς – Κέρερ, Γκορέτσκα, Κίμιχ

Οι συνθέσεις:

ΙΣΠΑΝΙΑ (Λουΐς Ενρίκε): Σιμόν, Άλμπα (82΄ Μπαλντέ), Λαπόρτ, Ρόδρι, Καρβαχάλ, Μπουσκέτς, Γκάβι (66΄ Νίκο Γουίλιαμς), Πέδρι, Όλμο, Τόρες (54΄ Μοράτα), Ασένσιο (66΄ Κόκε)

ΓΕΡΜΑΝΙΑ (Χάνσι Φλικ): Νόιερ, Κέρερ (70΄ Κλόστερμαν), Ρίντιγκερ, Ζίλε, Ράουμ (87΄ Σλότερμπερκ), Κίμιχ, Γκορέτσκα, Γκνάμπρι (85΄ Χόφμαν), Μίλερ (70΄ Φίλκρουγκ), Γκιντογκάν (70΄ Σανέ), Μουσιάλα

Ο Κράμαριτς έστειλε «σπίτι» του τον Καναδά

Η εκτελεστική δεινότητα του Αντρέι Κράμαριτς οδήγησε την Κροατία στην ανατροπή επί του Καναδά και στη μεγάλη νίκη με 4-1, αποτέλεσμα που ήταν καταδικαστικό για την ομάδα της Βόρειας Αμερικής (δεύτερη μετά το Κατάρ που αποχαιρετά πρόωρα τη διοργάνωση), η οποία στην πρώτη της παρουσία σε τελική φάση Μουντιάλ μετά το 1986 γνώρισε τον αποκλεισμό από την 2η κιόλας αγωνιστική του 6ου ομίλου.

Αντίθετα, η «Χρβάτσκα», μετά το 0-0 με το Μαρόκο στην πρεμιέρα και τη μέτρια εμφάνιση που είχε πραγματοποιήσει, στο αποψινό καθοριστικό ματς στο στάδιο «Καλίφα» και παρότι δέχτηκε γκολ από τ΄ αποδυτήρια, κατάφερε να φέρει τα πάνω κάτω και με 4 βαθμούς να ισοβαθμεί στην κορυφή του γκρουπ με το Μαρόκο (υπερτερεί έναντι των Αφρικανών), κρατώντας την τύχη στα χέρια της για να συνεχίσει στα νοκ άουτ.

Απόλυτος πρωταγωνιστής της Κροατίας στο ματς ήταν ο στράικερ της Χοφενχάιμ, Αντρέι Κράμαριτς ο οποίος πέτυχε το γκολ της ισοφάρισης στο 36΄ (είχε προηγηθεί ο Καναδάς με τον Ντέιβις στο 2΄) και αυτό που «σφράγισε» τη νίκη της ομάδας του στο 70΄. Ενδιάμεσα ο Μάρκο Λιβάγια είχε κάνει το 2-1, στο 40΄, ενώ στο 90΄+4 ο Μάγερ έβαλε το «κερασάκι στην τούρτα».

Πριν καλά-καλά “ζεσταθούν” οι δύο ομάδες στο στάδιο «Καλίφα» της Ντόχα, ο Αλφόνσο Ντέιβις έβαλε «φωτιά» στον αγώνα. Από τη σέντρα ακριβείας του Μπιουκάναν στο 2΄, ο 22χρονος άσος της Μπάγερν με κεφαλιά «έγραψε» το 1-0 για το συγκρότημα του Τζον Χέρντμαν.

Για τους Καναδούς ήταν το πρώτο γκολ σε Μουντιάλ, καθώς στην «παρθενική» τους παρουσία στη διοργάνωση του 1986 στο Μεξικό δεν είχαν σκοράρει, όπως και στην αναμέτρηση της πρεμιέρας του τρέχοντος τουρνουά με το Βέλγιο (1-0).

Μετά το γκολ η Κροατία ανέλαβε πλήρως τα ηνία του ματς, χωρίς, όμως, να είναι ιδιαίτερα απειλητική για την εστία του Μπόριαν, τουλάχιστον, μέχρι το 20΄. Η ομάδα του Χέρντμαν από τη στιγμή που προηγήθηκε, οπισθοχώρησε αδικαιολόγητα, προσπαθώντας να «χτυπήσει» στην αντεπίθεση.

Σταδιακά η πίεση της ομάδας του Ντάλιτς αυξανόταν και στο 22΄ ο Λιβάγια προσπάθησε να βρει τη μπάλα από το σημείο του πέναλτι, μετά το γύρισμα του Πέρισιτς, χωρίς να τα καταφέρει όπως θα ήθελε.

Το γκολ του Μπρόζοβιτς στο 26΄ σωστά δε μέτρησε, καθώς στο ξεκίνημα της φάσης ο Λιβάγια ήταν εκτεθειμένος με το βοηθό διαιτητή να σηκώνει το σημαιάκι του. Στο 36΄, όμως, οι Κροάτες έφτασαν στην ισοφάριση με τον σέντερ φορ της Χοφενχάιμ, Αντρέι Κράμαριτς, με υποδειγματικό πλασέ από ασίστ του Πέρισιτς.

Η πλήρης υπεροχή των Κροατών έφερε την πλήρη ανατροπή του σκηνικού πριν το κλείσιμο του ημιχρόνου (44΄). Ο Γιουράνοβιτς ευνοήθηκε από τις κόντρες, έστρωσε στον Λιβάγια στο ύψος της περιοχής και ο πρώην σέντερ φορ της ΑΕΚ με άψογο τελείωμα έκανε το 2-1, δικαιώνοντας πλήρως τον προπονητή του που τον επέλεξε αντί του Βλάσιτς, ο οποίος είχε ξεκινήσει βασικός με το Μαρόκο.

Με δύο αλλαγές ξεκίνησαν το β΄ μέρος οι Καναδοί, που δεν είχαν άλλη επιλογή από το να επιτεθούν με όλες τις δυνάμεις τους για να φτάσουν στην ισοφάριση. Έφτασαν πολύ κοντά στο 49΄, με το σουτ του νεοεισελθόντα, Οσόριο, να περνά ελάχιστα άουτ.

Απίστευτη ευκαιρία έχασε η Κροατία στο 54΄ για ν΄ «αγκαλιάσει» το «τρίποντο», με τον Μπόριαν να κάνει σωτήρια επέμβαση στο πλασέ του Κράμαριτς από την ασίστ του Μόντριτς.

Η σειρά του Λιβάκοβιτς να δείξει την κλάση του στο 56΄, όταν «απογειώθηκε» για να διώξει σε κόρνερ το σουτ του Ντέιβιντ. Ο γρήγορος ρυθμός ευνοούσε την Κροατία, που έβρισκε ανοιχτούς διαδρόμους και στο 70΄ η ομάδα του Ντάλιτς ουσιαστικά «καθάρισε» τον αγώνα με τον πολυτιμότερο παίκτη της, Αντρέι Κράμαριτς.

Ο στράικερ της Χοφενχάιμ κατέβασε άψογα τη μπάλα στην περιοχή και με αριστερό σουτ «έγραψε» το 3-1 μέσα σε αποθέωση, «σφραγίζοντας» επί της ουσίας την πρώτη νίκη της Κροατίας στο Μουντιάλ του Κατάρ.

Στο τέταρτο λεπτό των καθυστερήσεων από το τραγικό λάθος των παικτών του Καναδά, ο Μάγερ από ασίστ του Όρσιτς έβαλε το «κερασάκι στην τούρτα», γράφοντας το τελικό 4-1.
Διαιτητής: Ματόντε Καμπρέρα (Ουρουγουάη)
Κίτρινες: Λόβρεν, Μόντριτς – Μπιουκάναν, Μίλερ

Οι συνθέσεις:

ΚΡΟΑΤΙΑ (Ζλάτκο Ντάλιτς): Λιβάκοβιτς, Γιουράνοβιτς, Λόβρεν, Γκβάρντιολ, Σόσα, Μόντριτς (87΄ Πάσαλιτς), Μπρόζοβιτς, Κόβατσιτς (86΄ Μάγερ), Κράμαριτς (72΄ Βλάσιτς), Λιβάγια (60΄ Πέτκοβιτς), Πέρισιτς (86΄ Όρσιτς)

ΚΑΝΑΔΑΣ (Τζον Χέρντμαν): Μπόριαν, Λαρέα (62΄ Χόιλετ), Τζόνστον, Βιτόρια, Μίλερ, Ντέιβις, Μπιουκάναν, Χάτσινσον (72΄ Αντεκούγκμπε), Εουστάκιο (46΄ Κονέ), Λάριν (46΄ Οσόριο), Ντέιβιντ (72΄ Καβαλίνι)