Τι είναι η διαφραγματοκήλη – Εγχείρηση διαφραγματοκήλης

Η διαφραγματοκήλη είναι μία από τις αιτίες της Γαστροοισοφαγικής Παλινδρόμησης. Η διαφραγματοκήλη γίνεται όταν το στομάχι ανεβαίνει στον θώρακα, μέσω του ανοίγματος του διαφράγματος το οποίο χαλαρώνει. Κανονικά, στα υγιή άτομα,  το διάφραγμα υποβοηθά τον οισοφαγικό σφιγκτήρα να βρίσκεται συνεχώς σε σύσπαση εμποδίζοντας την παλινδρόμηση, ενώ χαλαρώνει μόνο όταν καταπίνουμε. Ο οισοφαγικός σφιγκτήρας ενεργεί ως μία μονόδρομη βαλβίδα, που επιτρέπει τη δίοδο του φαγητού στο στομάχι και όχι το αντίθετο.

Εγχείρηση  διαφραγματοκήλης

Υπάρχουν ασθενής με σοβαρό πρόβλημα διαφραγματοκήλης (διαφραγματοκήλη 4 ή IV) που δεν μπορούν να καταπιούν (πνίγονται) εξαιτίας του πολύ χαλαρού σφιγκτήρα ή που δεν μπορούν να πάρουν φάρμακα ή δεν ανταποκρίνονται στη φαρμακευτική αγωγή. Τότε προκειμένου ο ασθενής να έχει μια καλύτερη ζωή και εφόσον δεν θεραπεύεται με χάπια ή αλλαγή τρόπου ζωής και διατροφής, τότε και μόνον τότε θα πρέπει να κοιτάξει τη χειρουργική αντιμετώπιση. Η εγχείρηση διαφραγματοκήλης (γίνεται πλέον με λαπαροσκόπηση αλλά με υψηλό κόστος, από 3.000 ευρώ έως 8.000 ευρώ ή και παραπάνω όταν γίνεται ρομποτικά.Πηγή:www.thereport.gr

Γαστρο-Οισοφαγική Παλινδρόμηηση (ΓΟΠ)

Κίνδυνοι από  Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση

Όταν υπάρχει για  χρόνια η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση μπορεί να προκαλέσει:

  • Οισοφαγίτιδα
  • Έλκος οισοφάγου
  • Στένωση οισοφάγου
  • Αιμορραγία
  • Λαρυγγίτιδα
  • Οισοφάγο Barrett
  • Καρκίνο

Γίνε γιατρός του εαυτού σου

Όπως σε πολλές άλλες παθήσεις, έτσι και στη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση θα πρέπει να γίνεις γιατρός του εαυτού σου. Ότι απαγορεύεται σε κάποιον άλλο δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να το τρως ή να το κάνεις εσύ και το αντίθετο.

Σύντομες συμβουλές για γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Παρακάτω παραθέτουμε κάποιες σύντομες συμβουλές διατροφής και τρόπου ζωής που βοήθησαν σε περισσότερες περιπτώσεις ασθενών και αφορούν άτομα με συνήθη (ήπια) συμπτώματα γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Όταν η έρχεται η ΓΟΠ συνήθως μένει για πάντα, συνεπώς θα πρέπει να μάθεις να ζεις μαζί της. Όμως, μετά από λίγο καιρό είναι παιχνιδάκι.

Συμβουλές από Γιατρό / Γαστρεντερολόγο – Ασθενή με  Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση

Τρόπος Ζωής
  1. Άγχος. Μην αγχώνεσαι. Διαπίστωσα, ότι το άγχος είναι ο No 1 παράγοντας που εντείνει τα συμπτώματα της παλινδρόμησης. Το αστείο είναι ότι εγώ δεν αγχωνόμουν με τη δουλειά αλλά κυρίως με το πρόγραμμα των παιδιών και αν θα προλάβουν το πρόγραμμα και τις δραστηριότητες της ημέρας. Έχω φίλο που έχει ΓΟΠ πάνω από 30 χρόνια αλλά όταν φεύγει για 1 εβδομάδα το έτος ταξίδι για «δουλειά» στο εξωτερικό δεν εμφανίζει κανένα σύμπτωμα γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης και ας πίνει ή τρώει αλλαντικά. Ούτε χάπια δεν παίρνει τότε.
  2. Κάπνισμα. Αν καπνίζεις κόψε άμεσα το κάπνισμα ή μείωσε το δραστικά. Η νικοτίνη, όπως και το αλκοόλ, μπορεί να μας χαλαρώνει αλλά μαζί χαλαρώνει και τον σφιγκτήρα του οισοφάγου. Αν δεν μπορείς να το κόψεις, τότε μην καπνίζεις όταν τρως και για τουλάχιστον 1 ώρα μετά το τέλος του γεύματος.
  3. Αλκοόλ. Περιόρισε το ποτό. Μαζί με το κάπνισμα κάνει χειρότερη την κατάσταση.
  4. Χάσε βάρος. Αν έχεις παραπάνω κιλά θα πρέπει να τα χάσεις.
  5. Έχε πάντα μαζί σου ένα μπουκάλι κρύο νερό. Μπορεί να χρειαστεί να οδηγήσεις λίγο μετά το φαγητό και να νιώσεις ξαφνικό πνίξιμο στο φάρυγγα. Μην πανικοβληθείς. Σταμάτα και πιες λίγο κρύο νερό. Σε 1-2 λεπτά θα νιώσεις πολύ καλύτερα. Ακόμη και αν είναι χειμώνας προσπάθησε να πίνεις, όταν χρειάζεται, κρύο νερό. Είναι το καλύτερο φάρμακο. Πέραν την αρχικής φαρμακευτικής αγωγής, 3 χρόνια μετά, όταν έχω καούρα το νερό με βοηθά πάντα. Δεν έχω αγοράσει ποτέ ούτε τα προϊόντα που διαφημίζει η τηλεόραση για καούρα και φούσκωμα
  6. Προσοχή στο πολύ κρύο ή την πολύ ζέστη. Τότε μπορεί να εμφανιστούν κάποια συμπτώματα ΓΟΠ, κυρίως καούρες ή να γίνουν πιο έντονα. Αν κρυώνεις ντύσου. Αν ζεσταίνεσαι άναψε air condition, τόσο απλά.
  7. Δεν φοράω στενά ρούχα και σφιχτή ζώνη. Φοράω χαλαρά ρούχα. Χαλαρώνω τη ζώνη και αν χρειάζεται ξεκουμπώνω 1 ή 2 κουμπιά κατά τη χώνεψη του φαγητού.Πηγή:www.thereport.gr
Διατροφή

Έχω να νιώσω πνίξιμο ή κάποιο πόνο στο στήθος από ΓΟΠ πάνω από 3 χρόνια. Τρώω σχεδόν τα πάντα πλην ελαχίστων τροφών που έχω διαπιστώσει ότι μπορεί να μου προκαλούν καούρες.

  1. Να αποφεύγεις ειδικά στην αρχή των συμπτωμάτων ΓΟΠ: Πολύ λιπαρά φαγητά (ειδικά πέτσες και λίπη), τα τηγανητά, πίτες με φύλλο σφολιάτας (πχ τυρόπιτα), σάλτσες τομάτας, ιδιαίτερα οι πικάντικες όπως και πικάντικα φαγητά, πορτοκάλια (εσπεριδοειδή, όξινοι χυμοί), κρεμμύδια, σκόρδα, σοκολάτα (μεγάλη ποσότητα), καφές (πάνω από 1) και  σε κάποιες περιπτώσεις τα ανθρακούχα (νερό, κόκα κόλλα).
  2. Μην πίνεις πολλά υγρά με το φαγητό (μόνο μια γουλιά αν χρειάζεται) γιατί με το νερό αραιώνει το στομαχικό οξύ περαιτέρω, το οποίο θα εμποδίσει την πέψη και την απορρόφηση θρεπτικών ουσιών.  Επίσης μασάμε καλά το φαγητό μας και δεν τρώμε λαίμαργα.
  3. Σπάμε τα γεύματα σε 3-5 μέσα στην ημέρα και κυρίως δεν τρώμε πάρα πολύ το βράδυ. Κοιμόμαστε τουλάχιστον 3 ώρες μετά το βραδινό.
  4. Αφού φάω ποτέ δεν σκύβω ή καταπονώ σωματικά τον εαυτό μου. Περιμένω να χωνέψω. Αν γίνεται κάνε ένα μικρό περίπατο (ειδικά εάν έχεις φάει μεγάλη ποσότητα για βραδινό, θα σε βοηθήσει να χωνέψεις και να κοιμηθείς καλύτερα χωρίς να ξυπνήσεις από βήχα, βραχνάδα και «σάλια» που οφείλονται στη  γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.
  5. Αν έχω πρόβλημα στον ύπνο, ανυψώνω μερικά εκατοστά (10-20 cm.) το κεφάλι του κρεβατιού (όχι το μαξιλάρι).
  6. Επίσης όταν είχα πρόβλημα με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση κοιμόμουν από την αριστερή πλευρά. Μελέτες έχουν δείξει πως ο ύπνος στη δεξιά πλευρά επιδεινώνει τη γαστροοισοφαγική παλινδρόµηση (καούρα), ενώ ο ύπνος στην αριστερή τις καταπραΰνει.
  7. Τρώω αλκαλικές τροφές. Προκειμένου να ισορροπήσω το PH του οισοφάγου και να μειώσω την οξύτητα στα οξέα του στομάχου (ότι κάνουν τα χάπια δηλαδή), άρχισα να τρώω καθημερινά 2 αλκαλικές τροφές, τα αμύγδαλα και τη μπανάνα (μόνο ώριμη). Αμύγδαλα τρώω κάθε πρωί ακόμη και σήμερα (7-10 / ημέρα) ενώ μπανάνες 2-3 φορές την εβδομάδα. Το λεμόνι, αν και έχει όξινη γεύση, έχει και εξαιρετικές αλκαλικές ιδιότητες όπως και το καρπούζι που έχει pH 9.0. Πηγή:www.thereport.gr

Διαβάστε εδώ αναλυτικά: Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση‎ (ΓΟΠ) – Συμβουλές για καλύτερη ζωή