Τι είναι το ελικοβακτηρίδιο Πυλωρού – Θεραπεία

Γαστρο-Οισοφαγική Παλινδρόμηηση (ΓΟΠ)

Το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού (Helicobacter Pylori – HP), είναι ένα βακτήριο που μπορεί να προκαλέσει γαστρίτιδα, πεπτικό έλκος κ.α.  (όπως πιθανώς και γαστρικό καρκίνο). Εκτιμάται ότι το 50% του πληθυσμού φιλοξενεί το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού. Το H. pylori συνδέεται αντιστρόφως με τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση σε πολλές μελέτες, πιθανώς λόγω του αποτελέσματος καταστολής του οξέος. Ωστόσο, σχετίζεται επίσης με καρκίνο του στομάχου και έλκος στομάχου.

Θεραπεία ελικοβακτηριδίου Πυλωρού

Η συνηθέστερη θεραπεία έχει διάρκεια 7-14 ημερών, αποτελείται από ένα χάπι που είναι αναστολέας αντλίας πρωτονίων  2 χάπια την ημέρα (Εσομεπραζόλη – Esomeprazole ή Λανσοπραζόλη – Lansoprazole ή Ομεπραζόλη – Omeprazole ή Παντοπραζόλη – Pantoprazole ή Ραμπεπραζόλη – Rabeprazole μαζί με χάπια που είναι αντιβιοτικά : την κλαρυθρομυκίνη (500mgr x 2 χάπια/ημέρα) και αμοξυσιλλίνη (1000mgr x 2 χάπια/ημέρα ) ή την μετρονιδαζόλη (500mgr x 2/ημέρα).

Υπάρχουν πολλά χάπια ομεπραζόλης ή Εσομεπραζόλης που μπορεί να πάρει ο ασθενής ενώ συνήθως για αντιβίωση δίνεται το Amoxil 1000 (αμοξίλ) και το Flagyl 500 (φλατζίλ) για 10-14 μέρες. Το χάπι ομεπραζόλης θα πρέπει να λαμβάνεται έως 2-2,5 μήνες συνολικά, καθώς μετά από αυτό το διάστημα υπάρχει κίνδυνος και σοβαρές παρενέργειες.

Να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια διαπιστώνεται σταθερή μείωση των ποσοστών επιτυχούς θεραπείας με φάρμακα. Αυτό οφείλεται κυρίως στην αύξηση της αντοχής του HP στα αντιβιοτικά. Έτσι στην κλαρυθρομυκίνη (klaricid) η αντοχή αυξάνεται με την αλόγιστη χρήση της σε λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Διαβάστε εδώ αναλυτικά: Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση‎ (ΓΟΠ) – Συμβουλές για καλύτερη ζωή