Τουρκία-σεισμός: 41 νεκροί – Πάνω από 1.600 τραυματίες

Σε τουλάχιστον 41 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από την ισχυρή σεισμική δόνηση των 6,8 βαθμών που συγκλόνισε την ανατολική Τουρκία την Παρασκευή, ανακοίνωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, καθώς τα σωστικά συνεργεία εξακολουθούν να αναζητούν δύο ανθρώπους που αγνοούνται σε κτίριο που κατέρρευσε.

Η Τουρκία τερμάτισε τις επιχειρήσεις διάσωσης σήμερα στο ανατολικό τμήμα της χώρας που επλήγη από τον φονικό σεισμό των 6,8 βαθμών την περασμένη Παρασκευή, αφού διασώστες ανέσυραν τη σορό του τελευταίου αγνοούμενου που αναζητούσαν στα συντρίμμια ενός κτιρίου που κατέρρευσε, ανεβάζοντας τον θάνατο των νεκρών στους 41.

Η σεισμική δόνηση των 6,8 βαθμών στοίχισε τη ζωή σε 37 ανθρώπους στην επαρχία Ελαζίγ, σε απόσταση 550 χλμ ανατολικά της Άγκυρας, και τεσσάρων στη γειτονική επαρχία Μάλατεια. Περισσότεροι από 1.600 άνθρωποι τραυματίστηκαν, μεταξύ αυτών 86 που παραμένουν υπό νοσηλεία σε νοσοκομεία, οι 18 εξ αυτών σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

Σαράντα πέντε άνθρωποι διασώθηκαν από τα χαλάσματα κτιρίων, ανέφερε η τουρκική Αρχή Καταστροφών και αντιμετώπισης Εκτάκτων Περιστατικών (AFAD), που σημείωσε ότι 948 μετασεισμοί έχουν σημειωθεί από την Παρασκευή το βράδυ.

Οι αρχές συστήνουν στους κατοίκους να μην μπαίνουν στα κατεστραμμένα κτίρια, εξαιτίας των φόβων μιας νέας κατάρρευσης και νέων μετασεισμών, με αποτέλεσμα πολλοί να μείνουν άστεγοι στην πληγείσα περιοχή, όπου ο υδράργυρος έπεσε στους -6 βαθμούς Κελσίου σήμερα το πρωί.

Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους από την Ελαζίγ, ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα παράσχει οικονομική στήριξη στους σεισμοπαθείς, τα σπίτια των οποίων καταστράφηκαν. Περί τα 1.000 προσωρινά καταλύματα θα οικοδομηθούν και ορισμένα σχολεία και τεμένη χρησιμοποιούνται ήδη ως καταφύγια, συμπλήρωσε ο Τούρκος υπουργός.

Επιπλέον, ο υπουργός Χωροταξίας Μουράτ Κουρούμ δήλωσε ότι οι αρχές ξεκίνησαν την κατεδάφιση 22 κατεστραμμένων κτιρίων στην Ελαζίγ. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η οικοδόμηση 2.000 νέων σπιτιών στην επαρχία αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους.

Από την πλευρά του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Αστικών Έργων Μουράτ Κουρούμ δήλωσε ότι οι αρχές έχουν αρχίσει την κατεδάφιση 22 κτιρίων στην Ελαζίγ. Η ανέγερση περίπου 2.000 νέων σπιτιών στην ίδια επαρχία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους, πρόσθεσε ο ίδιος.

Μια γυναίκα και το μικρό παιδί της ανασύρθηκαν ζωντανοί από τα χαλάσματα ενός κτιρίου που κατέρρευσε, μετά τον ισχυρό σεισμό των 6,8 βαθμών που έπληξε την επαρχία Ελαζίγ της ανατολικής Τουρκίας.

Μεταξύ των διασωθέντων είναι και μια 35χρονη γυναίκα με τη μικρή κόρη της, στη συνοικία Μουσταφά Πασά του Ελαζίγ. Οι διασώστες, που άκουσαν τις κραυγές τους, χρειάστηκαν αρκετές ώρες για να τις φτάσουν, κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες αφού η θερμοκρασία στην περιοχή έφτανε ακόμη και τους -4 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με τα τουρκικά μμε.

«Μ’ ακούτε; Ερχόμαστε. Θα σας σώσουμε», ακούγεται να λέει ένας διασώστης στη μητέρα, στις εικόνες που μετέδωσε η τηλεόραση. «Παρακαλώ, βγάλτε με, δεν αντέχω άλλο. Πάρτε την κόρη μου. Δεν είμαι τίποτα χωρίς το παιδί μου», απαντά η γυναίκα.

Ο σύζυγός της 35χρονης σκοτώθηκε.

Ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού δήλωσε ότι η επιχείρηση διάσωσης οδεύει προς το τέλος της. Οι διασώστες της AFAD συνεχίζουν τις έρευνες τους μόνο σε ένα κτίριο στο Ελαζίγ, όπου πιστεύεται ότι βρίσκονται παγιδευμένοι τρεις αγνοούμενοι.

Ο Σοϊλού είπε επίσης ότι οι μετασεισμοί συνεχίζονται ενώ ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κότζα διευκρίνισε ότι από τους τραυματίες μόνο 104 νοσηλεύονται σε νοσοκομεία. Οι 13 από αυτούς εισήχθησαν στην εντατική, αλλά η κατάστασή τους δεν θεωρείται κρίσιμη.

Η AFAD ανακοίνωσε νωρίτερα ότι έχει στείλει περισσότερες από 10.400 σκηνές, 17.000 κρεβάτια, 37.000 κουβέρτες, θερμαντικά σώματα και τρόφιμα για τους πληγέντες.

Τα μέλη των ομάδων διάσωσης που εργάζονταν όλη τη νύχτα σε θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν ανέσυραν 45 ανθρώπους ζωντανούς από κτίρια που έχουν καταρρεύσει, όπως ανακοίνωσε σήμερα η τουρκική υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών, την ώρα που ο αριθμός των νεκρών από τον ισχυρό σεισμό που έπληξε την ανατολική Τουρκία αυξήθηκε στους 35.

Οι διασώστες συνέχιζαν να αναζητούν επιζώντες σε τρία σημεία στην επαρχία, σύμφωνα με την τουρκική υπηρεσία διαχείρισης καταστροφών και εκτάκτων καταστάσεων (AFAD).

Όπως ανακοίνωσε η AFAD, έχουν σημειωθεί πάνω από 700 μετασεισμοί. Ο σεισμός μεγέθους 6,8 βαθμών της Παρασκευής στοίχισε τη ζωή σε 31 ανθρώπους στην Ελαζίγ και σε τέσσερις στη γειτονική επαρχία της Μαλάτεια. Οι τραυματίες ξεπερνούν τους 1.600.

Σύμφωνα με τηλεοπτικά πλάνα που μεταδόθηκαν, μια 35χρονη γυναίκα και η νεογέννητη κόρη της ανασύρθηκαν ζωντανές από τα χαλάσματα στην περιοχή Μουσταφά Πασά της επαρχίας Ελαζίγ. Οι διασώστες, που άκουσαν τις φωνές τους, χρειάστηκαν πολλές ώρες για να τις προσεγγίσουν, σύμφωνα με κρατικά μέσα ενημέρωσης. Ο σύζυγός της είναι μεταξύ των νεκρών.

Η AFAD καλεί τους κατοίκους να μην επιστρέφουν στα κατεστραμμένα κτίρια καθώς υπάρχει ο κίνδυνος κατάρρευσης. Σύμφωνα με την ίδια υπηρεσία, στις δύο επαρχίες 645 κτίρια έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές και 76 κατέρρευσαν.

Σύμφωνα με τα αρχικά στοιχεία, 76 κτίρια κατέρρευσαν και 42 υπέστησαν σοβαρές ζημιές.

Τουλάχιστον 530 μετασεισμοί έχουν καταγραφεί, 9 εκ των οποίων μεγέθους άνω των 4 βαθμών.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρέστη χθες στην κηδεία μιας μητέρας και του γιου της που έχασαν τη ζωή τους στον φονικό σεισμό των 6,8 βαθμών, στην επαρχία Ελαζίγ, στην ανατολική Τουρκία.

Ο Τούρκος πρόεδρος περιέγραψε τον σεισμό ως μια «δοκιμασία» για τη χώρα του.

«Κάνουμε ό,τι μπορούμε ως κράτος και έθνος και θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Οι προσπάθειές μας σε όλες τις περιοχές όπου διεξάγονται επιχειρήσεις διάσωσης θα συνεχιστούν» είπε στην κηδεία, επισημαίνοντας ότι η κρατική εταιρεία Στέγασης TOKI θα διασφαλίσει πως κανένας άνθρωπος δεν θα μείνει «χωρίς φαγητό ή στέγη».

Οι διασώστες δίνουν μάχη με τον χρόνο για να εντοπίσουν και να ανασύρουν επιζώντες από τα συντρίμμια ενώ οι μετασεισμοί στην περιοχή συνεχίζονται. Σύμφωνα με την αμερικανική γεωλογική υπηρεσία USGS, γύρω στις 18.30 χθες (ώρα Ελλάδας) σημειώθηκε νέος ισχυρός σεισμός, μεγέθους 5,1 βαθμών, με το επίκεντρό του να εντοπίζεται σε απόσταση 8 χιλιομέτρων ανατολικά-βορειοανατολικά του Ντογκανιόλ, μια πόλη κοντά στο Ελαζίγ. Το εστιακό του βάθος ήταν 10 χιλιόμετρα.

«Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην πόλη Ντογκανιόλ της Μαλάτειας και άλλοι 18 στην Ελαζίγ» δήλωσε ο Σουλεϊμάν Σοϊλού σε μια συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μαζί με τους υπουργούς Υγείας και Περιβάλλοντος από την πληγείσα επαρχία Ελαζίγ.

Τριάντα εννέα άνθρωποι έχουν διασωθεί από τα χαλάσματα σπιτιών και κτιρίων που έχουν καταρρεύσει, συμπλήρωσε ο Σοϊλού.

Ένας ακόμη άνθρωπος διασώθηκε, αφού έμεινε παγιδευμένος στα συντρίμμια 14 ώρες.

Όπως εξήγησε ο Σοϊλού, λήφθηκε η απόφαση να εκκενωθεί μια φυλακή στην επαρχία Αντιγιαμάν στην ανατολική Τουρκία, καθώς υπέστη σοβαρές ζημιές από τον σεισμό.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Υγείας της Τουρκίας Φαχρετίν Κότζα είπε ότι 128 τραυματίες εκ εκ των συνολικά 1.234 νοσηλεύονται σε νοσοκομεία και 34 εξ αυτών έχουν μεταφερθεί σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Περιβάλλοντος Μουράτ Κουρούμ συνέστησε στους ντόπιους να μην μπαίνουν στα κατεστραμμένα σπίτια, καθώς συνεχίζονται οι μετασεισμοί στην περιοχή, τουλάχιστον 390 από χθες το βράδυ, ενώ οι 12 εξ αυτών είχαν μέγεθος άνω των 4 βαθμών.

Ο Κουρούμ προσέθεσε ότι μια ομάδα 368 μελών βρίσκεται στο σημείο για να αξιολογήσει τις ζημιές που προκάλεσε η σεισμική δόνηση.