Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για τις φονικές εκρήξεις στο Ιράν

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση της Τετάρτης στο Ιράν που σκότωσε σχεδόν 100 ανθρώπους και απείλησε να πυροδοτήσει περαιτέρω τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή. Η τρομοκρατική ομάδα βρισκόταν πίσω από τις εκρήξεις κοντά στον τάφο του Ιρανού διοικητή Κασέμ Σουλεϊμανί, σύμφωνα με δήλωση στο κανάλι Telegram της οργάνωσης.

Το Ιράν είχε ισχυριστεί ότι οι εκρήξεις επρόκειτο να το τιμωρήσουν επειδή εναντιώθηκε στο Ισραήλ. Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η επίθεση είχε τα χαρακτηριστικά της τρομοκρατικής ομάδας

Η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε σήμερα την ευθύνη για την επίθεση που στοίχισε τη ζωή σε 84 ανθρώπους στο Ιράν χθες, κοντά στον τάφο του στρατηγού Κασέμ Σολεϊμανί, πρώην αρχιτέκτονα των ιρανικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Μέση Ανατολή, για τον θάνατο του οποίου το 2020 η χώρα πραγματοποιούσε εκδηλώσεις μνήμης.

Μέσω των λογαριασμών της στο Telegram, η τζιχαντιστική οργάνωση ανέφερε πως δύο από τα μέλη της «πυροδότησαν τη ζώνη τους με εκρηκτικά» εν μέσω «μιας μεγάλης συγκέντρωσης αποστατών, κοντά στον τάφο του ηγέτη τους “Κασέμ Σολεϊμανί” χθες, στο Κερμάν, στο νότιο Ιράν».

Το αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος ενέταξε αυτήν την επιχείρηση στο πλαίσιο μιας εκστρατείας την οποία ονόμασε «Σκοτώστε τους παντού όπου τους βρείτε», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Λίγα λεπτά πριν από την ανάληψη της ευθύνης, η τζιχαντιστική οργάνωση δημοσίευσε ένα ηχογραφημένο μήνυμα με τη φωνή του εκπροσώπου της, όπου επιβεβαίωνε πως αυτή η εκστρατεία διεξήχθη «ως στήριξη στους μουσουλμάνους όπου κι αν βρίσκονται, ιδίως στην Παλαιστίνη».

Η επίθεση, στην οποία τραυματίστηκαν 284 άνθρωποι, σημειώθηκε κοντά στο τέμενος Σαχέμπ αλ Ζαμάν, όπου βρίσκεται ο τάφος του στρατηγού Σολεϊμανί, που σκοτώθηκε τον Ιανουάριο του 2020 από πλήγμα αμερικανικού drone στο Ιράκ.

Θυμίζουμε ότι διπλή έκρηξη σημειώθηκε στην Κερμάν, στο νότιο Ιράν, κοντά στον τάφο του στρατηγού Σολεϊμανί, αρχιτέκτονα των ιρανικών στρατιωτικών επιχειρήσεων και του λεγόμενου «άξονα της αντίστασης» στη Μέση Ανατολή, κατά τη διάρκεια τελετής στη μνήμη του.

Ο Σολεϊμανί σκοτώθηκε πριν από τέσσερα χρόνια από πλήγμα αμερικανικού drone στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης. Το μεγάλο πλήθος που βρισκόταν συγκεντρωμένο εκεί αποτελείτο από αξιωματούχους του καθεστώτος και πολίτες.

Σύμφωνα με τον Μιαντφάρ, η κατάσταση στην οποία βρίσκονται κάποια από τα πτώματα δυσκολεύει την καταμέτρηση των θυμάτων.

Από την πλευρά του ο Ιρανός υπουργός Εσωτερικών Αχμάντ Βαχιντί προειδοποίησε ότι ο αριθμός των νεκρών ενδέχεται να αυξηθεί, καθώς κάποιοι τραυματίες βρίσκονται «σε κρίσιμη κατάσταση».

Η επίθεση, την ευθύνη για την οποία δεν έχει αναλάβει προς το παρόν κανείς, σημειώθηκε την ώρα που η κατάσταση στη Μέση Ανατολή είναι τεταμένη μετά την έναρξη του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Γάζα και μία ημέρα έπειτα από πλήγμα στη Βηρυτό που κόστισε τη ζωή στον δεύτερο στην ιεραρχία του παλαιστινιακού κινήματος Σάλεχ αλ Αρούρι.

Ο αγιατολάχ Χαμενεΐ υπόσχεται “σκληρή απάντηση” στη διπλή έκρηξη με τους 84 νεκρούς

Ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ (Ali Khamenei) υποσχέθηκε να δοθεί “σκληρή απάντηση” στη διπλή έκρηξη, που χαρακτηρίζεται επίθεση από αξιωματούχους και κρατικά μέσα ενημέρωσης, κατά την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 84 άνθρωποι χθες στο Ιράν, κοντά στον τάφο του στρατηγού Κάσεμ Σουλεϊμανί, ανήμερα της τέταρτης επετείου του θανάτου του.

“Οι διαβολικοί εγκληματίες και εχθροί του ιρανικού έθνους για ακόμη μια φορά προκάλεσαν καταστροφή και μετέτρεψαν σε μάρτυρες έναν μεγάλο αριθμό συμπολιτών μας στην Κερμάν”, δήλωσε ο ανώτατος ηγέτης της Ισλαμικής Δημοκρατίας: “Θα υπάρξει σκληρή απάντηση σε αυτή την καταστροφή, Θεού θέλοντος”.