Το Ισραήλ δεσμεύεται να απαντήσει στην επίθεση του Ιράν παρά τις εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση

Οι Ισραηλινοί περίμεναν πώς θα απαντήσει ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου στην πρώτη άμεση επίθεση του Ιράν, καθώς η διεθνής πίεση για αυτοσυγκράτηση αυξήθηκε εν μέσω φόβων για κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή. Ο Νετανιάχου κάλεσε τη Δευτέρα το πολεμικό του υπουργικό συμβούλιο για δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες για να εξετάσει την απάντηση στη μαζική επίθεση με πυραύλους και drone του Ιράν το Σαββατοκύριακο, δήλωσε κυβερνητική πηγή.

Ενώ η επίθεση δεν προκάλεσε νεκρούς παρά μόνο μικρές ζημιές, χάρη στην αεράμυνα και τα αντίμετρα του Ισραήλ και των συμμάχων του, αύξησε τις ανησυχίες ότι η βία που έχει τις ρίζες της στον πόλεμο της Γάζας εξαπλώνεται και οι φόβοι για ανοιχτό πόλεμο μεταξύ των μακροχρόνιων εχθρών.

Ο αρχηγός του ισραηλινού στρατιωτικού επιτελείου Χέρζι Χαλέβι δήλωσε τη Δευτέρα ότι «αυτή η εκτόξευση τόσων πολλών βαλλιστικών πυραύλων, πυραύλων κρουζ και μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο ισραηλινό έδαφος θα απαντηθεί», αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες.

Ο Ιρανός υφυπουργός Εξωτερικών Αλί Μπαγκερί Κάνι δήλωσε στην κρατική τηλεόραση το βράδυ της Δευτέρας ότι η απάντηση της Τεχεράνης σε οποιαδήποτε ισραηλινά αντίποινα θα έρθει σε «λίγα δευτερόλεπτα, καθώς το Ιράν δεν θα περιμένει άλλες 12 ημέρες για να απαντήσει».

Ωστόσο, η προοπτική των ισραηλινών αντιποίνων έχει θορυβήσει πολλούς Ιρανούς που υποφέρουν ήδη από τον οικονομικό πόνο και τους αυστηρότερους κοινωνικούς και πολιτικούς ελέγχους από τις διαδηλώσεις το 2022-2023.

Το Ιράν εξαπέλυσε την επίθεση ως αντίποινα για μια αεροπορική επιδρομή στην πρεσβεία του στη Δαμασκό την 1η Απριλίου που αποδόθηκε στο Ισραήλ, και έδειξε ότι δεν επιδιώκει περαιτέρω κλιμάκωση.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε στον Νετανιάχου το Σαββατοκύριακο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, που βοήθησαν το Ισραήλ να αμβλύνει την ιρανική επίθεση, δεν θα συμμετάσχουν σε ισραηλινή αντεπίθεση.
Από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στη Γάζα τον Οκτώβριο, έχουν ξεσπάσει συγκρούσεις μεταξύ του Ισραήλ και των οργανώσεων που ευθυγραμμίζονται με το Ιράν με έδρα τον Λίβανο, τη Συρία, την Υεμένη και το Ιράκ.

Το Ισραήλ είπε ότι τέσσερις από τους στρατιώτες του τραυματίστηκαν εκατοντάδες μέτρα εντός του λιβανικού εδάφους κατά τη διάρκεια της νύχτας, η πρώτη γνωστή ισραηλινή χερσαία διείσδυση στον Λίβανο από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος στη Γάζα, αν και έχει ανταλλάξει πυρά με τη λιβανική πολιτοφυλακή της Χεζμπολάχ.

«Είμαστε στην άκρη του γκρεμού και πρέπει να απομακρυνθούμε από αυτό», δήλωσε ο Ζοζέφ Μπορέλλ, επικεφαλής Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στον ισπανικό ραδιοφωνικό σταθμό Onda Cero.
Παρόμοιες εκκλήσεις έκαναν ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον. Η Ουάσιγκτον και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ζήτησαν επίσης αυτοσυγκράτηση.

Δεν είναι πιθανές κυρώσεις στο Ιρανικό Πετρέλαιο

Ο εκπρόσωπος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι αρνήθηκε τη Δευτέρα να πει εάν ο Μπάιντεν είχε προτρέψει τον Νετανιάχου στις συνομιλίες το βράδυ του Σαββάτου να επιδείξει αυτοσυγκράτηση ως προς την απάντηση στο Ιράν.

“Δεν θέλουμε να δούμε πόλεμο με το Ιράν. Δεν θέλουμε να δούμε μια περιφερειακή σύγκρουση”, είπε ο Κίρμπι σε ενημέρωση, προσθέτοντας ότι εναπόκειται στο Ισραήλ να αποφασίσει “αν και πώς θα απαντήσει”.
Ο υπουργός Εξωτερικών Ισραήλ Κατς είπε ότι «ηγείται μιας διπλωματικής επίθεσης» παράλληλα με τη στρατιωτική απάντηση του Ισραήλ, στέλνοντας επιστολές σε 32 χώρες για να επιβάλουν κυρώσεις στο πυραυλικό πρόγραμμα του Ιράν και να χαρακτηρίσουν το Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης ως τρομοκρατική οργάνωση.

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν δήλωσε ότι οι ενέργειες του Ιράν απειλούν τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή και θα μπορούσαν να προκαλέσουν οικονομικές διαρροές. Οι ΗΠΑ θα χρησιμοποιήσουν κυρώσεις και θα συνεργαστούν με τους συμμάχους, για να συνεχίσουν να παρεμποδίζουν την «κακοήθη και αποσταθεροποιητική δραστηριότητα του Ιράν», πρόσθεσε.

Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές είπαν ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν είναι απίθανο να επιδιώξει να οξύνει τις κυρώσεις στις εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν λόγω των ανησυχιών για την αύξηση των τιμών του πετρελαίου και την οργή του κορυφαίου αγοραστή της Κίνας.

Σε μια συνομιλία μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Κίνας και του Ιράν, η Κίνα είπε ότι πιστεύει ότι το Ιράν θα μπορούσε να «χειριστεί καλά την κατάσταση και να γλιτώσει την περιοχή από περαιτέρω αναταραχή», διαφυλάσσοντας ταυτόχρονα την κυριαρχία και την αξιοπρέπειά της, σύμφωνα με κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Η Ρωσία απέφυγε να επικρίνει δημόσια το σύμμαχό της Ιράν, αλλά έχει επίσης προειδοποιήσει για περαιτέρω κλιμάκωση.

Η επίθεση αντιποίνων του Ιράν, με περισσότερους από 300 πυραύλους και drones, προκάλεσε μέτριες ζημιές στο Ισραήλ και τραυμάτισε ένα 7χρονο κορίτσι. Οι περισσότεροι πύραυλοι και drones καταρρίφθηκαν από το αμυντικό σύστημα Iron Dome του Ισραήλ και με τη βοήθεια των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Ιορδανίας.

Στην ίδια τη Γάζα, όπου περισσότεροι από 33.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στην ισραηλινή επίθεση σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας της Γάζας, η ενέργεια του Ιράν απέσπασε χειροκροτήματα.

Το Ισραήλ ξεκίνησε την εκστρατεία του εναντίον της Χαμάς, της υποστηριζόμενης από το Ιράν παλαιστινιακής μαχητικής ομάδας που διοικεί τη Γάζα, αφού η Χαμάς επιτέθηκε στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, σκοτώνοντας 1.200 ανθρώπους και λαμβάνοντας 253 ομήρους.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ δήλωσε ότι η Ομάδα των G7 εργάζεται για ένα πακέτο συντονισμένων μέτρων κατά του Ιράν.

Η Ιταλία, η οποία κατέχει την εκ περιτροπής προεδρία της G7, δήλωσε ότι είναι ανοιχτή σε νέες κυρώσεις και πρότεινε ότι τυχόν νέα μέτρα θα στοχεύουν άτομα.

Η επίθεση του Ιράν οδήγησε τουλάχιστον δώδεκα αεροπορικές εταιρείες να ακυρώσουν ή να αλλάξουν πτήσεις, με την ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή αεροπορίας να εξακολουθεί να συνιστά προσοχή στη χρήση του ισραηλινού και του ιρανικού εναέριου χώρου.