Το υπ. Εξωτερικών του Ιράν λέει ότι η επίθεση στο Ισραήλ είναι «αυτοάμυνα»

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν δήλωσε ότι η χώρα απάντησε στην «επιθετική ενέργεια του σιωνιστικού καθεστώτος κατά της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό».

Σε δήλωση που κυκλοφόρησε στο Telegram, το υπουργείο ανέφερε ότι οι ένοπλες δυνάμεις του Ιράν «ασκούν το εγγενές δικαίωμα της αυτοάμυνας που ορίζεται στο άρθρο 5 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και ως απάντηση στις επαναλαμβανόμενες στρατιωτικές επιθέσεις του Σιωνιστικού καθεστώτος και στο μαρτύριο του αξιωματούχου στρατιωτικούς συμβούλους του Ιράν που εργάζονταν σε αυτή τη χώρα [Συρία] μετά από πρόσκληση της συριακής κυβέρνησης» και ειδικά ως απάντηση στην επίθεση στο προξενείο του Ιράν στη Δαμασκό νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

«Η προσφυγή της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν σε αμυντικά μέτρα κατά την άσκηση του δικαιώματος στην αυτοάμυνα δείχνει την υπεύθυνη προσέγγιση του Ιράν στην περιφερειακή και διεθνή ειρήνη και ασφάλεια σε μια εποχή που οι παράνομες και γενοκτονικές ενέργειες του σιωνιστικού καθεστώτος απαρτχάιντ εναντίον του παλαιστινιακού έθνους και του καθεστώτος επαναλαμβανόμενη στρατιωτική επίθεση…»

Η δήλωση του υπουργείου καταλήγει: «Εάν χρειαστεί, η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν δεν θα διστάσει να λάβει περισσότερα αμυντικά μέτρα για να προστατεύσει τα νόμιμα συμφέροντά της έναντι τυχόν επιθετικών στρατιωτικών ενεργειών και παράνομης χρήσης βίας».

Το Ισραήλ δεν επιβεβαίωσε ότι πραγματοποίησε την επίθεση στη Δαμασκό την 1η Απριλίου, αλλά διέψευσε τον ισχυρισμό του Ιράν ότι το κτήριο που χτυπήθηκε ήταν προξενείο, λέγοντας ότι ήταν ένα «στρατιωτικό κτίριο των δυνάμεων Κουντς».

Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας λέει ότι η επίθεση του Ιράν θέτει ολόκληρη την περιοχή σε κίνδυνο να βυθιστεί «στο χάος»

Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Annalena Baerbock καταδίκασε την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ και είπε ότι θέτει μια ολόκληρη περιοχή σε κίνδυνο να βυθιστεί «στο χάος».

«Καταδικάζουμε τη συνεχιζόμενη επίθεση με τον πιο έντονο τρόπο, κινδυνεύοντας να βυθίσουμε μια ολόκληρη περιοχή στο χάος», έγραψε ο Baerbock στο X.

«Το Ιράν και οι πληρεξούσιοί του πρέπει να το σταματήσουν αμέσως. Αυτές τις ώρες στεκόμαστε σταθερά στο Ισραήλ».

Η συνάντηση του Μπάιντεν με την ομάδα εθνικής ασφάλειας ολοκληρώθηκε, αλλά θα μπορούσε να επαναληφθεί αργότερα

Σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου, η συνάντηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν με την ομάδα εθνικής ασφαλείας του στο Situation Room ολοκληρώθηκε προς το παρόν. Η ομάδα θα μπορούσε να συνέλθει εκ νέου αργότερα, είπε ο αξιωματούχος. Μια φωτογραφία από το εσωτερικό της συνάντησης με τους ηγέτες του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας δημοσιεύτηκε στο X, πρώην Twitter.

https://pbs.twimg.com/media/GLFOc2EXAAA2uQY?format=jpg&name=small