Τρεις νεκροί από ηλεκτροπληξία στο χωριό Γυμνό Ευβοίας – Τρεις προσαγωγές για το δυστύχημα

Τρεις νεκροί και ένας τραυματίας είναι ο τραγικός απολογισμός, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, σε εργατικό δυστύχημα στο χωριό Γυμνό του Δήμου Ερέτριας.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία πρόκειται για εργαζόμενους σε εργολάβο -ο οποίος εκτελούσε εργασίες της ΔΕΗ και στον οποίο είχε δοθεί εντολή να αποκαταστήσει βλάβη σε μία κολόνα – και κάτω από ανεξήγητες συνθήκες έπαθαν ηλεκτροπληξία.

Ο τραυματίας έχει μεταφερθεί στο Κέντρο Υγείας Αλιβερίου.

Στο τόπο της τραγωδίας βρίσκονται ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ και οχήματα της Πυροσβεστικής με πυροσβέστες.

Τρεις προσαγωγές για το τραγικό δυστύχημα

Σε προσαγωγή τριών ατόμων προχώρησε η Ελληνική Αστυνομία για το τραγικό δυστύχημα που σημειώθηκε σήμερα το μεσημέρι στο Γυμνό του δήμου Ερέτριας και κατά το οποίο έχασαν τη ζωή τους τρεις εργαζόμενοι, οι οποίοι ήταν μέλη συνεργείου εργολάβου που εκτελούσε έργα της ΔΕΗ, όταν χτυπήθηκαν από υψηλή τάση ρεύματος, ενώ ένας ακόμη εργαζόμενος τραυματίστηκε σοβαρά.

Η αστυνομία προχώρησε σε προσαγωγή του εργοδηγού, του μηχανικού και της επιβλέπουσας του έργου.

Παράλληλα από την αστυνομία γίνονται έρευνες για να διερευνηθεί εάν είχε ζητηθεί αρμοδίως να γίνει διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος στην περιοχή για να προχωρήσουν οι εργασίες.

Υπενθυμίζεται ότι οι τρεις εργαζόμενοι βρήκαν ακαριαίο θάνατο όταν έκαναν εργασίες σε κολώνα της ΔΕΗ και κάτω από συνθήκες που δεν έχουν διευκρινιστεί ακόμη τους χτύπησε υψηλή τάση ηλεκτρικού ρεύματος που έφτανε τα 20.000 volt.

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Σοβαρά ερωτήματα για την διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ και την εργολαβική εταιρεία από τον θάνατο των τριών εργαζομένων στο Γυμνό Ευβοίας

Την βαθιά τους λύπη για τον τραγικό θάνατο των τριών εργαζομένων κατά τη διάρκεια έργων συντήρησης του ΔΕΔΔΗΕ στο Γυμνό Ευβοίας, εκφράζουν οι συναρμόδιοι τομέαρχες του ΣΥΡΙΖΑ, Εργασίας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούου και Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος και θέτουν το ζήτημα των συνθηκών εργασίας στις εργολαβικές εταιρείες, ενώ αποδίδουν ευθύνες στο υπουργείο Εργασίας για τους ελέγχους στους χώρους εργασίας.

Στην ανακοίνωσή τους εκφράζουν τα συλλυπητήριά τους στις οικογένειες τους, ζητούν να γίνει ταχεία και πλήρης διερεύνηση του τραγικού εργατικού δυστυχήματος και να υπάρξει μέριμνα για τις οικογένειες των θανόντων.

Ακολούθως υποστηρίζουν ότι με αυτό το τραγικό δυστύχημα αναδεικνύεται το ζήτημα στελέχωσης του ΔΕΔΔΗΕ με τεχνικό δυναμικό, εφόσον τα θύματα ήταν εργαζόμενοι εργολαβικής εταιρείας που συνεργάζεται με τη ΔΕΗ και είχαν μεταβεί στην περιοχή για έργα συντήρησης και αποκατάστασης βλαβών δικτύου στο Γυμνό Ευβοίας. Επίσης, σημειώνουν ότι «τίθενται σοβαρά ερωτήματα, για τη διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ και για την εργολαβική εταιρεία, σχετικά με το εάν οι αδικοχαμένοι εργαζόμενοι είχαν την κατάλληλη εκπαίδευση και τις προϋποθέσεις για τις συγκεκριμένες εργασίες και εάν τηρήθηκαν όλοι οι απαραίτητοι κανόνες και τα μέτρα ασφάλειας. Αναδεικνύεται επιτακτικά η ανάγκη λήψης όλων των απαραίτητων μέτρων για την τήρηση των μέτρων υγείας και ασφάλειας, και μετατροπής των εργολαβικών σχέσεων εργασίας σε μόνιμες, για τους εργαζόμενους που καλύπτουν πάγιες ανάγκες, καθώς και διασφάλισης των εργασιακών σχέσεων στο σύνολο των εργαζομένων του ΔΕΔΔΗΕ και γενικότερα του Ομίλου της ΔΕΗ».

Τέλος, αναδεικνύουν τις «συνέπειες των κυβερνητικών επιλογών υποβάθμισης του ΣΕΠΕ και των αναγκαίων ελέγχων στους χώρους εργασίας, ιδιαίτερα όσον αφορά στις εργολαβικές εταιρίες, καθώς και της απουσίας, από πλευράς υπουργείου Εργασίας, αποτελεσματικής πολιτικής στον τομέα της υγείας και ασφάλειας στην εργασία».

ΤΕ Εύβοιας του ΚΚΕ: Το τραγικό εργατικό «ατύχημα» στο Γυμνό Ευβοίας είναι ένα ακόμη στυγνό εργοδοτικό έγκλημα

«Το τραγικό εργατικό «ατύχημα» στο Γυμνό Ευβοίας, με θύματα 3 νεκρούς εργάτες κι έναν ακόμη τραυματία, που εκτελούσαν εργασίες του ΔΕΔΔΗΕ, είναι ένα ακόμη στυγνό εργοδοτικό έγκλημα.

Δεν φταίει ούτε η τύχη, ούτε η «κακιά» στιγμή. Είναι το αποτέλεσμα της έλλειψης των αναγκαίων μέτρων ασφαλείας και της εντατικοποίησης της εργασίας, που οδηγεί σ’ αυτά τα εγκλήματα κι αυξάνει τη λίστα των εργατών που χάνουν τη ζωή τους ή τραυματίζονται στον βωμό του κέρδους. Είναι επίσης το αποτέλεσμα της ιδιωτικοποίησης και εργολαβοποίησης του ΔΕΔΔΗΕ, που προωθείται χρόνια τώρα από όλες τις κυβερνήσεις, στο πλαίσιο της πολιτικής «απελευθέρωσης» της ενέργειας» αναφέρει σε ανακοίνωση της η ΤΕ Εύβοιας του ΚΚΕ.

«Απαιτείται η άμεση απόδοση των ευθυνών τόσο στον ΔΕΔΔΗΕ, ο οποίος έχει την ευθύνη για το δίκτυο μέσης και χαμηλής τάσης, όσο και στον ΑΚΤΩΡ, τον εργολάβο, που πραγματοποιούσε για λογαριασμό του ΔΕΔΔΗΕ τις εργασίες στο συγκεκριμένο τμήμα» υπογραμμίζει η Τομεακή Επιτροπή Εύβοιας του ΚΚΕ καταλήγοντας στην ανακοίνωσή της στην οποία εκφράζει τα συλλυπητήριά της στις οικογένειες των τριών θυμάτων του εργατικού εγκλήματος στο Γυμνό και εύχεται ταχεία ανάρρωση στον τραυματία.