Τσίπρας: Ο Μητσοτάκης τορπιλίζει την εθνική συνεννόηση

«Ο κ. Μητσοτάκης είναι εγκλωβισμένος στις επιλογές και τις αντιφάσεις του», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας κατά την εισήγηση του στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου της ΚΕΑ του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, σύμφωνα με κομματικές πηγές.

Ειδικότερα ο κ. Τσίπρας είπε ότι «εμείς δεν πρόκειται να συμμετάσχουμε στα καλλιστεία και την ονοματολογία» και πως ο πρωθυπουργός «οφείλει να σταματήσει να ευτελίζει το θεσμό του ΠτΔ και να εξηγήσει γιατί δεν προτείνει την ανανέωση της πετυχημένης θητείας του Προκόπη Παυλόπουλου».

Επιπλέον, κατά τις ίδιες πηγές, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως «σε μία συγκυρία που χρειάζεται εθνική συνεννόηση, ο κ. Μητσοτάκης επιλέγει να την τορπιλίσει με δύο κορυφαίες επιλογές του. Από τη μία δεν προτείνει την ανανέωση της θητείας Παυλόπουλου και από την άλλη καταργεί την απλή αναλογική, το πιο δίκαιο εκλογικό σύστημα που αναγκάζει τα πολιτικά κόμματα σε συνεννόηση και προγραμματικές συγκλίσεις».

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στη γραμμή του για εθνικά, εκλογικό νόμο, ΠτΔ

Στα θέματα της πολιτικής επικαιρότητας επικεντρώθηκε η συζήτηση στη σημερινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης (ΚΕΑ) του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα. Η αξιωματική αντιπολίτευση διατηρεί τη «γραμμή» που έχει χαράξει για όλα τα μείζονα θέματα, ενώ «ανεβάζει» στην ατζέντα τα κοινωνικά ζητήματα, με έμφαση στα εργασιακά.

Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, συζητήθηκαν ιδιαίτερα τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής (ελληνοτουρκικά), του εκλογικού νόμου και του Προέδρου της Δημοκρατίας. Όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, υπήρξε ευρεία συναίνεση ότι και στα τρία αυτά ζητήματα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμμένει στη «γραμμή» που έχει χαράξει και στις θέσεις με τις οποίες ασκεί κριτική στους χειρισμούς του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης.

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στην πρότασή του για τον Προκόπη Παυλόπουλο και μάλιστα για επίσπευση της επανεκλογής του σε αυτή τη συγκυρία για τα εθνικά θέματα, όπως το έχει περιγράψει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Οι ίδιες πηγές σχολίαζαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το μόνο κόμμα που εξαρχής έχει διατυπώσει συγκεκριμένη πρόταση στην οποία εμμένει και πως δεν μπαίνουν σε ονοματολογία και «καλλιστεία». Ως προς το νέο εκλογικό νόμο ο ΣΥΡΙΖΑ υπερασπίζεται την απλή αναλογική διαφωνώντας κάθετα με την κατάργηση της και δεν συζητά την πρόταση της ΝΔ.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, όπως προέκυψε στη συνεδρίαση, το προσεχές διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ θα θέσει ακόμα πιο ψηλά στην ατζέντα του τα κοινωνικά θέματα, εργασιακά, οικονομία, μεταξύ των οποίων και το θέμα των πλειστηριασμών και της προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Τέλος, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, υπήρξε σύντομη συζήτηση για οργανωτικά θέματα ενώ καθορίστηκαν και κάποιες αρμοδιότητες μελών του ΠΣ της ΚΕΑ. Σε επόμενη συνεδρίαση θα συζητηθεί ο οδικός χάρτης για το πώς προχωρά ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία έως το συνέδριο.