Τσίπρας: Επιβεβαιώθηκε ο φόβος για πρωτοφανή ύφεση – Σκληρή κριτική ΣΥΡΙΖΑ για τα σχολεία

Η στήριξη της δημόσιας υγείας και της οικονομίας είναι οι δύο βασικές αγωνίες των πολιτών και δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι που είχε εκφράσει ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στην πρώτη φάση της πανδημίας του κορονοϊού, για την πρωτοφανή ύφεση που θα ακολουθούσε, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την εισαγωγική τοποθέτησή του, στη διάρκεια της σύσκεψης με εκπροσώπους φορέων της Θεσσαλονίκης, ενόψει της ομιλίας του στο «Thessaloniki Helexpo Forum».

«Δυστυχώς φέτος δεν έχουμε ΔΕΘ, είναι ιδιαίτερες οι συνθήκες, η πανδημία μας αναγκάζει να βρισκόμαστε μπροστά σε μια πρωτοφανή κατάσταση που έχει ήδη αρχίσει να δείχνει τις επιπτώσεις όχι μόνο στη δημόσια υγεία αλλά και στην οικονομία», ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Υπενθύμισε ότι στην πρώτη φάση της πανδημίας είχε επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη, είχε συναντηθεί με εκπροσώπους τοπικών φορέων και είχε παρουσιάσει το πρόγραμμα «Μένουμε Όρθιοι» του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

«Τότε είχαμε προτείνει στην κυβέρνηση μια σειρά από μέτρα εμπροσθοβαρούς στήριξης της οικονομίας για να μπορέσουμε να μείνουμε όχι μόνο ασφαλείς αλλά να μείνουμε και όρθιοι απέναντι σε αυτή τη μεγάλη οικονομική κρίση», επισήμανε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Ο φόβος μας ο μεγάλος ήταν -και δυστυχώς επιβεβαιώθηκε- ότι το lockdown, η πανδημία, θα φέρει πρωτοφανή ύφεση. Και για να μπορέσουμε να ελαχιστοποιήσουμε το μέγεθος της ύφεσης αυτής, η λογική μας ήταν ότι θα έπρεπε να ενισχυθούν άμεσα, με κρατική ενίσχυση, τόσο οι επιχειρήσεις, με μη επιστρεπτέα ενίσχυση, όσο, όμως, και οι θέσεις εργασίας. Η βασική μας αντίληψη και η λογική ήταν η επιδότηση, από το κράτος, των επιχειρήσεων προκειμένου να κρατήσουν τον αριθμό των εργαζομένων και τις εργασιακές σχέσεις. Είχαμε μιλήσει για τη διαφορά ανάμεσα στην επιδότηση της εργασίας έναντι της επιδότησης της αναστολής της εργασίας».

«Τώρα», παρατήρησε, «επιβεβαιώθηκαν οι ανησυχίες μας. Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση δύσκολη στην οικονομία και το κρίσιμο δεν είναι να μετράμε το μέγεθος της ύφεσης, το κρίσιμο είναι να δούμε ότι αυτοί οι αριθμοί πολύ γρήγορα θα έχουν επιπτώσεις στην καθημερινότητα και στη ζωή μας. Το κρίσιμο είναι να μιλήσουμε για την ανάγκη να διατηρηθούν ζωντανές οι επιχειρήσεις και να κρατηθεί η εργασία στα επίπεδα που ήταν πριν. Να μην δούμε να σκαρφαλώνει ξανά σε δυσθεώρητα ύψη η ανεργία και να μην βρεθούμε σε αντίστοιχα δύσκολη κατάσταση σαν αυτή που βιώσαμε τα πρώτα δύσκολα χρόνια των μνημονίων. Αυτή, νομίζω, είναι η κοινή μας αγωνία και η κοινή μας ανησυχία, ταυτόχρονα, βέβαια, με την ανησυχία για την αναζωπύρωση της πανδημίας που τη βλέπουμε όλοι κάθε απόγευμα που παρακολουθούμε τα νέα κρούσματα που ανακοινώνονται και τις δυσκολίες που συνεχίζουν, συνεχώς, να υφίστανται στα δημόσια νοσοκομεία μας».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία είπε ότι η επιτυχία της χώρας στην πρώτη φάση της πανδημίας έδωσε χρόνο που έπρεπε να αξιοποιηθεί καλύτερα από την κυβέρνηση για να ενισχυθούν η δημόσια υγεία και τα δημόσια νοσοκομεία και με προσωπικό αλλά και σε υλικοτεχνική υποδομή.

«Έγιναν κάποια βήματα, όμως η γενικότερη εικόνα δεν είναι θετική. Σήμερα βρισκόμαστε σε έναν πολύ μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων από όταν κλείσαμε την οικονομία. Παρόλα αυτά και σε ένα εξαιρετικά ανησυχητικό αριθμό διασωληνωμένων και ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία εργάζονται λιγότεροι μόνιμοι και συμβασιούχοι εργαζόμενοι, γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό κι αυτό πραγματικά είναι πολύ ανησυχητικό», επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Ανέφερε, επίσης, ότι αυξάνονται κατακόρυφα και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους προς τα νοσοκομεία και ανήλθαν σε 400 εκατομμύρια ευρώ. «Η στήριξη της δημόσιας υγείας και η στήριξη της οικονομίας είναι οι δυο βασικές αγωνίες που έχει σήμερα ο μέσος πολίτης και είναι και ο πυλώνας που θέλουμε να καταθέσουμε στο Thessaloniki Helexpo Forum το Σαββατοκύριακο», σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των φορέων, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είπε πως ήρθε κυρίως στη Θεσσαλονίκη για να ακούσει τις προτάσεις και τις σκέψεις τους.

Στις τοποθετήσεις τους, οι εκπρόσωποι των φορέων περιέγραψαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και γενική ήταν η αγωνία τους για ένα δύσκολο φθινόπωρο και έναν πιο δύσκολο χειμώνα που έρχονται.

Στη σύσκεψη πήραν μέρος τομεάρχες και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Σκληρή κριτική ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση για τα σχολεία

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για τις ελλείψεις στα σχολεία, ασκεί με ανακοίνωσή της η Επιτροπή Παρακολούθησης και Ελέγχου του Κυβερνητικού Έργου για την Παιδεία του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η έλλειψη κυβερνητικής προετοιμασίας και στοιχειώδους σχεδιασμού για την έναρξη της σχολικής χρονιάς γίνεται διαρκώς πιο ζοφερή με απευκταίο αλλά πιθανό πλέον το μαζικό κλείσιμο σχολείων και την κυβέρνηση να μη μπορεί να καλλωπίσει την πραγματικότητα. Τα κυβερνητικά στελέχη διαβεβαίωναν πως όλα είναι “πανέτοιμα” για την έναρξη της σχολικής χρονιάς, τα γεγονότα όμως περιγράφουν άλλη εικόνα», αναφέρει η ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι «πλέον, καταγράφονται κρούσματα μαθητών και εκπαιδευτικών, 5 σχολεία ήδη έχουν κλείσει μαζί με μεμονωμένα τμήματα σε ορισμένα σχολεία». «Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της και να πράξει αυτά που υπαγορεύουν οι διεθνείς πρακτικές και οι εισηγήσεις των ειδικών, ώστε τα σχολεία να παραμείνουν ανοιχτά, λειτουργώντας με ασφάλεια», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Συνεχίζοντας, η ΕΠΕΚΕ Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται σε ελλείψεις με τις οποίες άνοιξαν τα σχολεία «παρά τις αυξημένες ανάγκες». Μεταξύ αυτών παραθέτει τα 25.000 κενά εκπαιδευτικών, το συνωστισμό σε τάξεις άνω των 17 παιδιών, τις ελλείψεις νέων αιθουσών, τις υπερμεγέθεις μάσκες και τα ελλιπή υλικά προστασίας, το ελάχιστο προσωπικό καθαριότητας, τα εμπόδια στην εγγραφή παιδιών από ευάλωτες ομάδες και προσφυγόπουλα.

«Ο κυβερνητικός καλλωπισμός της πραγματικότητας και οι μέσοι όροι της “αριθμητικής Κεραμέως” δεν αρκούν ώστε να κρυφτεί η αλήθεια, ούτε και το ουσιαστικό πρόβλημα», τονίζεται στην ανακοίνωση, όπου χαρακτηρίζονται τα σχολεία «ανοχύρωτα απέναντι στην πανδημία». «Οι κυβερνητικοί χειρισμοί θρέφουν την ανασφάλεια και την αγανάκτηση. Αυτό αποτυπώνεται και στις αμέτρητες καταγγελίες εκπαιδευτικών, μαθητών και γονέων σε όλη τη χώρα», υπογραμμίζει η αξιωματική αντιπολίτευση και καταλήγει:
«Δυστυχώς, το “επιτελικό κράτος Μητσοτάκη” είναι κάτω του μέσου όρου όσον αφορά την αποτελεσματική διαχείριση των έκτακτων υγειονομικών συνθηκών. Είναι ευθυνόφοβο και επικίνδυνο για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας και την ουσιαστική προστασία της εκπαιδευτικής κοινότητας».