Νέες προκλητικές δηλώσεις Τσαβούσογλου για τα νησιά του αν. Αιγαίου

Σε νέες προκλητικές δηλώσεις προχώρησε ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ενώ παράλληλα για την κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα ενημέρωσε στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης τον Γερμανό Καγκελάριο, Όλαφ Σολτς.

Η Ελλάδα παραβίασε το καθεστώς των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας σε συνέντευξή του στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Ο Τσαβούσογλου ζήτησε από την Ελλάδα να αποστρατιωτικοποιήσει τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, προσθέτοντας ότι “σε διαφορετική περίπτωση, θα ξεκινήσει η συζήτηση για την κυριαρχία”.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η Άγκυρα βάζει τέλος στη διαδικασία του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας, κάνοντας λόγο για εχθρικές δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς και για ασυνεπή στάση της Αθήνας στις προσπάθειες διαλόγου.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Τσαβούσογλου έκανε λόγο για παραβίαση του καθεστώτος των νησιών του ανατολικού Αιγαίου από την Ελλάδα. Ανέφερε, δε, ότι αν δεν αποστρατιωτικοποιηθούν τα νησιά, «θα ξεκινήσει η συζήτηση για την κυριαρχία τους».

Σύμφωνα με τη  Daily Sabah ο κ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η Τουρκία τερματίζει τον κοινό μηχανισμό με την Ελλάδα λόγω των εχθρικών δηλώσεων του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της ασυνεπούς στάσης της χώρας για προσπάθειες διαλόγου. Σύμφωνα με τον κ  Τσαβούσογλου ” οι Έλληνες πολιτικοί αισθάνονται ότι δεν μπορούν να ευχαριστήσουν το κοινό τους εάν δεν κάνουν επιθετικά σχόλια κατά της Τουρκίας τουλάχιστον πέντε έως δέκα φορές την ημέρα.”  Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Ελλάδα πρέπει να αρχίσει να αφοπλίζει τα αποστρατικοποιημένα νησιά στο Αιγαίο.

«Η Τουρκία έχει εκδώσει τις απαραίτητες προειδοποιήσεις και έχει στείλει δύο επιστολές στον ΟΗΕ σχετικά με τις παραβιάσεις της Αθήνας», είπε, και  κάλεσε την Αθήνα να αποστρατικοποιήσει τα νησιά για να αποτρέψει μια συζήτηση για την κυριαρχία.

Διαβάστε επίσης: Οικονόμου: Ανιστόρητες και απαράδεκτες οι δηλώσεις Τσαβούσογλου

Για τις τουρκικές προκλήσεις ενημέρωσε τον Σολτς ο Μητσοτάκης

Για τη στήριξη στην Ουκρανία, την ενεργειακή κρίση, αλλά και την κλιμακούμενη εσχάτως τουρκική προκλητικότητα συζήτησαν κατά τη συνάντησή τους στο περιθώριο των εργασιών της δεύτερης ημέρας της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Γερμανός Καγκελάριος, Όλαφ Σολτς.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε τον καγκελάριο της Γερμανίας αναλυτικά για την τουρκική προκλητικότητα, ήτοι τις παραβιάσεις και τις υπερπτήσεις τουρκικών αεροσκαφών, αλλά και για την επιθετική ρητορική της γειτονικής χώρας, που, όπως είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός, υπονομεύει τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε στον Όλαφ Σολτς το χάρτη της γαλάζιας πατρίδας με το σύνολο των τουρκικών παράνομων διεκδικήσεων και ζήτησε τη στήριξη του Βερολίνου έναντι της τουρκικής παραβατικότητας.