Τσακαλώτος: Η ανάπτυξη, μόνο για όλους δεν είναι

Ενώ η Νέα Δημοκρατία «υποσχόταν ανάπτυξη για όλους, αυτό που έχουμε δει και σε θεσμικές παρεμβάσεις και σε οικονομικές παρεμβάσεις μόνο για όλους δεν είναι», σημείωσε ο τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Alpha. «Θέλω να δω φοροαπαλλαγές και σε άλλες ομάδες» επεσήμανε ο πρώην υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε: «Εγώ πληρώνω ένα αρκετά σημαντικό μικρότερο ποσό στον ΕΝΦΙΑ, δε θεωρώ ότι είμαι προτεραιότητα».

«Είναι αναγκαίο να μειώσουμε κάποιους φόρους δεν επαρκεί όμως για μια συνολική αναπτυξιακή στρατηγική», τόνισε ο κ. Τσακαλώτος. Ο κ. Τσακαλώτος υπογράμμισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε σειρά από μέτρα για την ανακούφιση των φορολογούμενων και απαντώντας στη διαπίστωση πως αυτό δεν φαίνεται να «πέρασε» στον κόσμο επεσήμανε: «Ο κόσμος δεν κρίνει αν ειναι καλύτερα απο πέρσι, κρίνει τη σημερινή κατάσταση με τις ανάγκες του. Και είναι πολύς κόσμος που έχει ακόμα πολλές ανάγκες».

Όσον αφορά το αν ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση θα μπορούσε να κάνει περισσότερα ο κ.Τσακαλώτος ανέφερε: «δεν πρέπει να ξεχνάμε και τις συνθήκες που ήμασταν. Ότι από τα τέσσερα χρόνια που ήμουν υπουργός Οικονομικών μόνο τον ένα χρόνο και λιγότερο ήμασταν εκτός μνημονίων. Μην ξεχνάτε ότι κάναμε αλλαγές στο παραγωγικό μοντέλο και είχαμε μία αναπτυξιακή στρατηγική. Για παράδειγμα στα ΕΣΠΑ να μην πηγαίνουν όλα τα λεφτά στα μεγάλα έργα αλλά να πηγαίνουν και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

Σε ό,τι αφορά στα πλεονάσματα ο τομεάρχης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχολίασε: «Σηκώνω τα χέρια. Υπήρχε μία στρατηγική που την κατανοούσαν οι απέξω, βεβαίως οι ‘σκληροί’ θα είχαν αντιδράσεις, το περιμέναμε αυτό. Σε μία διαπραγμάτευση δεν περιμένεις όταν σου πει ο υπουργός Οικονομικών, είτε είμαι εγώ είτε ο κ. Σταϊκούρας, τι ωραία ιδέα πως δεν το σκέφτηκα κι εγώ».

Ένω τέλος όσον αφορά το αν είναι τώρα η κατάλληλη συγκυρία να συζητηθεί η μείωση των πλεονασμάτων σημείωσε: «Εμένα μου θυμίζει λίγο αυτό τα Ελγίνεια που δανειζόμαστε τα δικά μας. Εγώ λέω ότι εμείς το είχαμε κατακτήσει. Υπήρχε αυτή η στρατηγική».

«Στην εποχή των θαυμάτων» βρίσκεται η Νέα Δημοκρατία

«Από τότε που ο Κύριός μας πολλαπλασίαζε τα καρβέλια και τα ψάρια και μετέτρεπε το νερό σε εξαίσιο κρασί, είχαμε να δούμε τόσα εντυπωσιακά φαινόμενα όπως τον πολλαπλασιασμό των φορολογικών εσόδων μέσα σε δυο μήνες και τη ραγδαία ποιοτική βελτίωση στην προοπτική για νέες επενδύσεις και αυξημένους ρυθμούς ανάπτυξης». Έτσι σχολιάζει ο τομεάρχης Οικονομικών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ευκλείδης Τσακαλώτος σε δήλωσή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» την κατάσταση της οικονομίας της χώρας τους τελευταίους δύο μήνες όπως την περιέγραψε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη Τύπου της ΔΕΘ.

«Η ΝΔ φαίνεται να πιστεύει ότι η εποχή των θαυμάτων δεν έχει τελειώσει σε αντίθεση με την πλειοψηφία των θεολόγων», καταλήγει ο κ. Τσακαλώτος.