Τσιόδρας: Ιδιαίτερα κρίσιμες οι επόμενες 2 εβδομάδες

Η πανδημία είναι σε έξαρση με βασικό της επίκεντρο τη Βόρεια Ελλάδα και η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά κρίσιμη και απαιτεί μεγάλη προσοχή, τόνισε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη σημερινή ενημέρωση για τις εξελίξεις σχετικά με την νόσο Covid-19.

Σε αυτό το πλαίσιο, ανέφερε πως πρέπει τώρα, άμεσα, να ανακοπεί η εξάπλωση του ιού, ιδιαίτερα στις περιοχές που βρίσκονται ήδη στο «κόκκινο» και στο «πορτοκαλί».

Ενημέρωσε πως από την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου και στις 06:00 το πρωί η Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων ανεβαίνει στο «κόκκινο επίπεδο» 4, αυξημένου συναγερμού.

Επίσης, η Περιφερειακή Ενότητα Σερρών από την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου στις 06:00 το πρωί ανεβαίνει επίπεδο συναγερμού, στο επίπεδο 4, «κόκκινο», αυξημένου συναγερμού.

Επίσης, επίπεδο συναγερμού ανεβαίνουν οι ΠΕ Νάξου και Ροδόπης, οι οποίες περνούν στο επίπεδο τρία, «πορτοκαλί». Η Δράμα ανεβαίνει στο επίπεδο συναγερμού 2, «κίτρινο».

Σ. Τσιόδρας: Είναι η ώρα της συνείδησης

Σε δραματικούς τόνους κινήθηκε η επανεμφάνιση του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα την καθιερωμένη ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας. «Είναι αδύνατο να ελεγχθεί η διασπορά του ιού, χρειαζόμαστε μία ώριμη συνείδηση, ωστόσο δεν χάνουμε την ελπίδα μας και εξακολουθούμε να παλεύουμε» είπε ο καθηγητής. Όπως προσέθεσε η ζωή μας συνεχίζεται με μέτρα, σημειώνοντας παράλληλα πως «το απαγορευτικό έχει τεράστιες συνέπειες για την κοινωνία, τεράστιες πνευματικές και ψυχικές συνέπειες».

Ήταν ξεκάθαρος για το lockdown, τονίζοντας πως προς το παρόν δεν είναι κάτι που συζητείται έντονα στην Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα, καθώς «θα είναι η τελευταία μας επιλογή».

Ωστόσο, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να οδηγηθούμε πανευρωπαϊκά σ’ αυτή την επιλογή αν τα πράγματα γίνουν χειρότερα. Η επιτροπή προσπαθεί να αποφύγει το απαγορευτικό στη χώρα, αλλά «καθοριστικό ρόλο θα παίξει η προσωπική επιλογή του καθενός μας, κατά πόσο δηλαδή θα σεβαστεί τον διπλανό του και θα εφαρμόσει τα μέτρα» επισήμανε.

Όσον αφορά την πορεία της επιδημίας ο κ. Τσιόδρας ήταν ξεκάθαρος τονίζοντας ότι «επελαύνει η διασπορά του ιού και απειλείται το σύστημα υγείας ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα». Όπως εξήγησε έχουμε μπροστά μας μία δύσκολη περίοδο αρκετών μηνών μέχρι τον Ιανουάριο και προσέθεσε ότι σαφώς το δεύτερο κύμα του κορονοϊού στη χώρα μας είναι χειρότερο, τονίζοντας ότι είναι κάτι το οποίο αναμέναμε.

«Είναι η ώρα της συνείδησης και η ώρα να μιλήσουν οι καρδιές είναι μια επιλογή ελευθερίας η τήρηση των μέτρων» τόνισε.

Ο καθηγητής δήλωσε αισιόδοξος για το εμβόλιο επισημαίνοντας ότι θα έρθει ίσως και γρηγορότερα. «Υπάρχει ελπίδα δεν θα χάσουμε την ελπίδα, αλλά δεν μπορούμε να παραμείνουμε αδιάφοροι μπροστά στην διασπορά. Δυστυχώς παραβιάζονται οι προσωπικές μας ελευθερίες αλλά η μάσκα, η απόσταση είναι η μοναδική μας επιλογή» είπε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος, μιλώντας προσωπικά, είπε ότι έχει να πάει σε καφέ και εστιατόριο από τον προηγούμενο Φεβρουάριο και προσέθεσε ότι «όταν κριθεί αναγκαίο να συναντήσω ένα φίλο μου δεν θα βγάλω τη μάσκα ούτε στο εστιατόριο όσο του μιλώ, παρά μόνο όταν είναι για να φάω».

Προσέθεσε επίσης ότι η σωστή χρήση της μάσκας, ιδίως στα μέσα μαζικής μεταφοράς, το πλύσιμο των χεριών, που δεν μεταφέρει τον ιό στα μάτια, και η αποφυγή του συγχρωτισμού θα πρέπει να είναι η καθημερινότητά μας στο εξής. «Ο ιός δεν σέβεται κανέναν, δεν υπάρχουν όρια, θα διασπαρεί- εφόσον τον έχει ένας θα τον διασπείρει. Όταν εμείς επιβάλουμε μία συμπεριφορά στον εαυτό μας την εφαρμόζουμε πιο εύκολα», τόνισε ο κ. Τσιόδρας.