Υπάρχει τελικά ο ίλιγγος στομάχου; Πού οφείλεται ο ίλιγγος;

Υπάρχει τελικά ο ίλιγγος στομάχου; Η απάντηση είναι ότι ο στομαχικός ίλιγγος δεν υπάρχει ως πάθηση. Σε έρευνα που έγινε σχετικά με τον ίλιγγο, το 60% των ερωτώμενων απάντησαν θετικά στο ερώτημα αν πιστεύουν ότι υπάρχει ο στομαχικός ίλιγγος.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα 17 Αυγούστου 2020, 16:00

Ο ίλιγγος (δηλ. το αίσθημα της περιστροφής του ατόμου σε σχέση με το περιβάλλον του ή το αντίστροφο – γυρίζουν/ περιστρέφονται γύρω γύρω τα πράγματα) συχνά συνοδεύεται από ναυτία και/ή εμετό. Ο ίλιγγος λοιπόν είναι το αίτιο και οι ενοχλήσεις από το στομάχι (ναυτία, εμετός) το αποτέλεσμα του ιλίγγου

Πού οφείλεται ο ίλιγγος;

Ο ίλιγγος οφείλεται κυρίως σε παθήσεις του κέντρου ισορροπίας μας που βρίσκεται στο εσωτερικό τμήμα του αυτιού. Το συχνότερο αίτιο ιλίγγου είναι ο παροξυσμικός ίλιγγος θέσεως που οφείλεται σε μετακίνηση ωτοκονίων μέσα στο αιθουσαίο σύστημα και θεραπεύεται με ειδικές κινήσεις της κεφαλής.

Η διάκριση ανάμεσα στην απλή ζαλάδα και τον ίλιγγο είναι εξίσου σημαντική με τη διάκριση ανάμεσα στον πονοκέφαλο και την ημικρανία. Η ορθή διάκριση και διάγνωση οδηγεί στην εξεύρεση της καταλληλότερης μεθόδου αντιμετώπισης.

Όταν εκδηλώνεται ο ίλιγγος, το άτομο αισθάνεται πως στροβιλίζεται ανεξέλεγκτα ή πως τα πάντα γύρω του περιστρέφονται. Η ζαλάδα συνοδεύεται συνήθως από τάση λιποθυμίας.

Σε πολλές περιπτώσεις, ο ίλιγγος οφείλεται σε δυσλειτουργία του έσω ωτός. Το έσω ους αποστέλλει στον εγκέφαλο μηνύματα για την κίνηση του κεφαλιού και του σώματος και η διαδικασία αυτή βοηθά, υπό φυσιολογικές συνθήκες, στη διατήρηση της ισορροπίας μας. Η διάγνωση γίνεται από γιατρό Ωτορινολαρυγγολόγο (ΩΡΛ).

Συμπτώματα Ιλίγγου

Ο ίλιγγος πυροδοτείται συχνά από την αλλαγή της θέσης του κεφαλιού. Τα άτομα που βιώνουν συχνά ιλίγγους περιγράφουν ότι αισθάνονται πως:

– στροβιλίζονται
– το σώμα τους τίθενται σε κλίση
– το σώμα τους ταλαντεύεται
– χάνουν την ισορροπία τους
– μια δύναμη τους τραβά προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση

Άλλα πιθανά συνοδά συμπτώματα είναι τα εξής:

– ναυτία
– νυσταγμός (ανεξέλεγκτη κίνηση των ματιών)
– πονοκέφαλος
– εφίδρωση
– απώλεια ακοής ή κουδούνισμα στα αυτιά

Τα συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν από μερικά λεπτά έως μερικές ώρες.

Μπορεί όμως ο ίλιγγος σε συνδυασμό με άλλα συμπτώματα, όπως πονοκέφαλο, σύντομο σε διάρκεια, πολύ έντονο που δίνει την αίσθηση ότι διαπερνά το κεφάλι ηλεκτρικό ρεύμα, να οφείλεται σε νευρολογική πάθηση, την ινιακή νευραλγία (συμπίεση νεύρου στον αυχένα). Η διάγνωση γίνεται από Νευρολόγο.

Τι είναι η ινιακή νευραλγία

Είναι μια μορφή κεφαλαλγίας που αφορά την οπίσθια ( ινιακή ) πλευρά του κρανίου και εντοπίζεται στην περιοχή κατανομής του μείζονος ή του ελάσσονος ινιακού νεύρου. Ο πόνος μπορεί να είναι σοβαρός και να επηρεάζει την εν γένει λειτουργικότητα του ασθενούς, ενώ μπορεί να παρατηρούνται συχνά παροξυσμικά επεισόδια. Η διάγνωση μπορεί να είναι δύσκολο να τεθεί επειδή δεν είναι εύκολη η διάκρισή της από άλλα επώδυνα σύνδρομα και αποτελεί μια μορφή συνδρομικής κεφαλαλγίας που μπορεί να είναι πρωτοπαθής ή δευτεροπαθής.

Ποια είναι η αιτιολογία της ινιακής νευραλγίας;

Οι ασθενείς αυτοί υποδιαιρούνται σε αυτούς που έχουν υποκείμενο ανατομικό αίτιο και σε αυτούς με ιδιοπαθές υπόβαθρο. Ανατομικά αίτια της νόσου είναι τα κάτωθι:

Τραυματισμός στο μείζον και/ή έλασσον ινιακό νεύρο.
Πίεση των νεύρων αυτών ή της Α2 και/ή Α3 αυχενικής νευρικής ρίζας από εκφυλιστικές αλλοιώσεις της αυχενικής μοίρας της ΣΣ.
Όγκοι που επηρεάζουν τις Α2 και Α3 ρίζες.
Νόσος του μεσοσπονδυλίου δίσκου της αυχενικής μοίρας.

Πολλές φορές αρκετοί ασθενείς μπερδεύουν τον ίλιγγο με τη ζαλάδα. Επίσης πολλοί ασθενείς νιώθουν ζαλάδα από τη λήψη κάποιων φαρμάκων (παρενέργειες φαρμάκων).

Λιποθυμία

Όταν κάποιος νιώθει απότομη ζάλη με απώλεια ή μη αισθήσεων – λιποθυμία (συγκοπή – συγκοπικό επεισόδιο) θα πρέπει να απευθυνθεί άμεσα σε γιατρό (καρδιολόγο) καθώς είναι πολύ πιθανόν να υποχωρούν οι παλμοί του ή να πέφτει απότομα η πίεσή του. (δείτε εδώ ποια είναι οι φυσιολογικές τιμές της αρτηριακής πίεσης).  Αν έχει χαμηλή πίεση, υπόταση, τότε καλό θα ήταν να φάει λίγο αλάτι (μισό κουταλάκι γλυκού) ή φέτα και να σηκώσει ψηλότερα τα πόδια από τον υπόλοιπο κορμό ώστε να πάει αίμα στο κεφάλι.

Σε άλλες περιπτώσεις ο ασθενής μπορεί να μετρήσει την πίεση του αμέσως μετά το επεισόδιο και αυτή να είναι σε φυσιολογικά επίπεδα. Τότε ίσως θα πρέπει να του τοποθετηθεί ένα holter ρυθμού γιατί πιθανόν η καρδιά του να κάνει βραδυκαρδία ή να εμφανίζει χαμηλούς παλμούς σε χρονικά διαστήματα που δεν μπορεί να πιάσει ένα πιεσόμετρο ή ακόμη και ένα καρδιογράφημα.

Holter Καρδιάς – Holter Ρυθμού

Πρόκειται στην ουσία για συνεχή 24-ωρη καταγραφή ηλεκτροκαρδογραφήματος στον εξεταζόμενο, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες ανεύρεσης πιθανών παροδικών διαταραχών του καρδιακού ρυθμού, οι οποίες θα μπορούσαν να μην καταγραφούν σε ένα απλό καρδιογράφημα, καθώς αυτό διαρκεί μερικά μόνον δευτερόλεπτα.

Αποτελεί βασική εξέταση στη διαγνωστική προσέγγιση αρρυθμιών και διαταραχών της καρδιάς. Το Holter Ρυθμού παίζει σημαντικό ρόλο στην διερεύνηση συμπτωματολογίας σχετιζόμενης με αίσθημα παλμών, ταχυκαρδία, προλιποθυμικά, λιποθυμικά ή συγκοπικά επεισόδια. Με την ίδια εξέταση υπάρχει επιπλέον η δυνατότητα ανίχνευσης ισχαιμίας του μυοκαρδίου που δεν γίνεται αντιληπτή από τον ασθενή.

Η εξέταση είναι εντελώς ανώδυνη και πραγματοποιείται με την τοποθέτηση λίγων αυτοκόλλητων ηλεκτροδίων στο θώρακα του εξεταζόμενου και μιας μικρής, ελαφριάς, φορητής και πολύ διακριτικής συσκευής στη ζώνη του. Αυτή μένει τοποθετημένη στη θέση της επί 24 ώρες, κατά τη διάρκεια των οποίων ο εξεταζόμενος πραγματοποιεί κανονικά τις καθημερινές του δραστηριότητες. Εν συνεχεία, η συσκευή επιστρέφεται στον γιατρό προκειμένου να αναλυθεί.

Σε περίπτωση που αυτό ζητηθεί από τον θεράποντα ιατρό, η καταγραφή του καρδιακού ρυθμού μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 48 ώρες.

Σε περίπτωση που η καρδιά κάνει παύσεις μεγαλύτερες των 3-4 δευτερολέπτων τότε ίσως θα πρέπει να τοποθετηθεί στον ασθενή βηματοδότης.

Συμπέρασμα: Άρα σε περίπτωση ιλίγγου ή ζαλάδας που επιμένει, πρώτα ξεκινάμε από ΩΡΛ για εξέταση στα αυτιά (παροξυσμικός ίλιγγος θέσεως). Συνεχίζουμε με καρδιολόγο για καρδιογράφημα, υπέρηχο καρδιάς, τρίπλεξ καρωτίδων ή και holter ρυθμού κλπ, μετά σε ορθοπεδικό για απεικόνιση (αξονική) αυχενικής μοίρας και καταλήγουμε σε νευρολόγο.