Υποχωρούν ευρώ και ομόλογα – Σε χαμηλά από το 1985 η ισοτιμία της στερλίνας

Yποχωρούν σήμερα οι τιμές των ομολόγων σε ολόκληρη την ευρωζώνη, καθώς η δημοσιοποίηση του δείκτη ΡΜΙ δείχνει ότι η οικονομία βρίσκεται προ των πυλών της ύφεσης. Eίναι ενδεικτικό ότι η απόδοση του 10ετους Γερμανικού ομολόγου ξεπέρασε το 2%. Ο δείκτης PMI, που αποτυπώνει την οικονομική δραστηριότητα, υποχώρησε τον Σεπτέμβριο για τρίτο συνεχόμενο μήνα, με αποτέλεσμα να πέσει σε επίπεδα χαμηλότερα του 2013, εξαιρουμένης της περιόδου της πανδημίας, με την ύφεση να παρουσιάζει σημάδια επιτάχυνσης στη μεταποίηση και τις υπηρεσίες.

Οι εξελίξεις αυτές επηρεάζουν αρνητικά την ισοτιμία του ευρω, το οποίο υποχώρησε κάτω από το επίπεδο του 0,98 έναντι του δολαρίου.

Στο ΗΔΑΤ, καταγράφηκαν συναλλαγές ύψους 50 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 26 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αυξήθηκε στο 4,62% από 4,44% χθες, έναντι 2% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 2,62% από 2,48% που έκλεισε χθες. Στην αγορά συναλλάγματος ενισχύεται το δολάριο έναντι του ευρώ με το ευρωπαικό νόμισμα να διαπραγματεύεται νωρίς το απόγευμα στα 0,9736 δολάρια από τα 0,98490 δολάρια που άνοιξε η αγορά. Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ / δολαρίου που ανακοίνωσε η ΕΚΤ διαμορφώθηκε στα 0,9754 δολάρια.

Κάτω από τα 1,10 δολάρια η ισοτιμία της στερλίνας- Σε χαμηλότερο επίπεδο από το 1985

Ισχυρή πτώση καταγράφει η στερλίνα έναντι του δολαρίου, πέφτοντας κάτω και από το συμβολικό όριο του 1,10 δολαρίου και πλησιάζοντας στο ιστορικό χαμηλό της, καθώς οι ανακοινώσεις που έκανε νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Οικονομικών ανησυχούν τους επενδυτές, τη στιγμή που το Ηνωμένο Βασίλειο ενδέχεται να βρίσκεται ήδη σε ύφεση.

Έναντι του δολαρίου, το οποίο επωφελείται από την ανθεκτικότητα της αμερικανικής οικονομίας και του καθεστώτος του ως «νομίσματος καταφυγίου», η λίρα υποχωρούσε κατά 2,71%, στο 1,0956 δολάριο, γύρω στις 17.40 (ώρα Ελλάδας). Είναι το χαμηλότερο επίπεδο στο οποίο έχει πέσει η στερλίνα από το 1985, όταν η ισοτιμίες της έναντι του δολαρίου έφτασε στο 1,0520.

Το πάγωμα του κόστους ενέργειας για ιδιώτες και εταιρείες, αλλά και η μείωση των φόρων που ανακοίνωσε η νέα βρετανική κυβέρνηση με στόχο να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη ανησυχεί τους επενδυτές. Μόνο το πρώτο μέτρο, το πάγωμα των τιμών της ενέργειας, αναμένεται ότι θα στοιχίσει 60 δισεκ. λίρες τους πρώτους έξι μήνες.

«Αρχής γενομένης από το Brexit, την καθυστέρηση της Τράπεζας της Αγγλίας όσον αφορά την αύξηση των επιτοκίων και τώρα τη δημοσιονομική πολιτική, πιστεύω ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα μείνει στην ιστορία ως μια από τις χειρότερες μακροοικονομικές διαχειρίσεις μιας μεγάλης χώρας εδώ και πολύ καιρό», σχολίασε ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Λάρι Σάμερς, εκτιμώντας ότι η ισοτιμία της λίρας μπορεί να πέσει ακόμη και στο 1 δολάριο.

«Η στερλίνα κινδυνεύει», προειδοποίησε ο Τζορτζ Σαραβέλος, αναλυτής στην Deutsche Bank, σημειώνοντας ότι η λίρα πέφτει μολονότι τα επιτόκια του βρετανικού χρέους αυξάνονται, κάτι που είναι «πολύ σπάνιο στις αναπτυγμένες οικονομίες». «Ανησυχούμε ότι η εμπιστοσύνη των επενδυτών στο Ηνωμένο Βασίλειο διαβρώνεται γρήγορα», πρόσθεσε.

Η βρετανική οικονομία παρουσιάζει ενδείξεις κάμψης και η Τράπεζα της Αγγλίας προβλέπει ύφεση από το τρίτο τρίμηνο του έτους.

Η κατακόρυφη πτώση της λίρας επισκίασε και την υποχώρηση του ευρώ έναντι του δολαρίου κατά 1,27%. Το ευρώ έφτασε στα 0,9711 δολάρια, το χαμηλότερο επίπεδό του από το 2002.