Υπ. Άμυνας Βενεζουέλας: Η αντιπολίτευση υπεύθυνη για «ενδεχόμενο λουτρό αίματος»

Ο υπουργός Άμυνας της Βενεζουέλας, στρατηγός Βλαντίμιρ Παντρίνο, επέρριψε στην αντιπολίτευση την ευθύνη για ένα πιθανό «λουτρό αίματος» στη χώρα, μετά την εξέγερση στρατιωτών εναντίον του προέδρου Νικολάς Μαδούρο.

«Τους καθιστώ υπεύθυνους για κάθε πράξη βίας, για κάθε θάνατο ή για το λουτρό αίματος», προειδοποίησε ο Παντρίνο σε ομιλία του, παρουσία της ανώτατης διοίκησης των ενόπλων δυνάμεων.

Ο υπουργός τόνισε ότι οι «βίαιες ενέργειες» ορισμένων μελών των ενόπλων δυνάμεων «ματαιώθηκαν εν μέρει» και επέμεινε ότι η ηγεσία του στρατού «παραμένει πιστή στο Σύνταγμα».

Η ομιλία αυτή, που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση, δόθηκε αφού ορισμένα μέλη της Εθνοφρουράς ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Χουάν Γκουαϊδό να ξεσηκωθούν εναντίον του Μαδούρο, γεγονός που οδήγησε σε συγκρούσεις με τις δυνάμεις που παραμένουν πιστές στο καθεστώς, έξω από μια αεροπορική βάση στο Καράκας.

Όχημα της Εθνοφρουράς παρέσυρε διαδηλωτές έξω από μια στρατιωτική βάση

Ένα όχημα της Εθνοφρουράς της Βενεζουέλας παρέσυρε διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί έξω από μια στρατιωτική βάση στο Καράκας, μετέδωσε το πρακτορείο Reuters.

Οι συγκεντρωμένοι εκτόξευσαν πέτρες και χτυπούσαν τα οχήματα με ρόπαλα, λίγες ώρες αφότου ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό κάλεσε τον στρατό να ξεσηκωθεί και να τον στηρίξει.

Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο, πολλοί κάτοικοι του Καράκας είχαν συγκεντρωθεί κοντά στη στρατιωτική βάση Λα Καρλότα για να εκφράσουν την υποστήριξή τους στον Γκουαϊδό. Με το πλήθος ενώθηκαν και στρατιώτες που έφεραν γαλάζιες κορδέλες οι οποίες συμβολίζουν τη «νέα αρχή», όπως είπε ένας από αυτούς στο τηλεοπτικό κανάλι NTN24 της Κολομβίας.

Από την περιοχή υψωνόταν καπνός και ακούγονταν πυροβολισμοί, δεν είναι όμως σαφές ποιος και γιατί πυροβολούσε.

Ένας αξιωματικός στη βάση Λα Καρλότα είπε στο φιλοκυβερνητικό κανάλι Telesur ότι οι αναφορές περί «λιποτακτών» είναι λανθασμένες. Τόνισε ότι οι στρατιώτες που παραμένουν πιστοί στον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο έχουν υπό τον έλεγχό τους τη βάση.

Ένας αξιωματικός τραυματίστηκε από σφαίρα έξω από τη βάση Λα Καρλότα

Ένας αξιωματικός του στρατού, μεταξύ εκείνων που παραμένουν πιστοί στον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, τραυματίστηκε από σφαίρα σήμερα, κατά τη διάρκεια των ταραχών με τους υποστηρικτές του ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας, στρατηγός Βλαντίμιρ Παντρίνο.

“Καταγγέλω τη βίαιη επίθεση, θύμα της οποίας υπήρξε ο συνταγματάρχης Γιερσόν Χιμένες Μπάες (…) 0 οποίος τραυματίστηκε στον λαιμό από σφαίρα στον αυτοκινητόδρομο Φρανσίσκο Φαχάρδο”, απέναντι από την αεροπορική βάση Λα Καρλότα, στο Καράκας, έγραψε στο Twitter ο υπουργός.

Ο Παντρίνο κατηγόρησε ως υπεύθυνους “τους πολιτικούς ηγέτες της αντιπολίτευσης”.

Ο εκπρόσωπος του Γκουαϊδό στην Ουάσινγκτον καλεί τους Βενεζουελάνους να παραμείνουν στους δρόμους

Ο εκπρόσωπος του Χουάν Γκουαϊδό στις Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσε σήμερα τον λαό της Βενεζουέλας “να παραμείνει στους δρόμους” για να εντείνει τις πιέσεις στον πρόεδρο της χώρας Νικολάς Μαδούρο.

Ο Γκουαϊδό, ο πρόεδρος του κοινοβουλίου και ηγέτης της αντιπολίτευσης έχει αναγνωριστεί από την Ουάσινγκτον ως νόμιμος μεταβατικός πρόεδρος της Βενεζουέλας.

“Η έκκληση που απευθύνουμε τώρα στον λαό μας είναι να παραμείνει στον δρόμο για να κερδίσει την ελευθερία του (…) Είναι η ώρα να εγκαταλείψει την εξουσία (ο Μαδούρο). Είναι η ώρα οι φιλοδοξίες του να σταματήσουν να προκαλούν και άλλα δεινά στη Βενεζουέλα”, είπε στους δημοσιογράφους ο Κάρλος Βέκιο, τον οποίο οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν ως πρεσβευτή της Βενεζουέλας.

Ο Βέκιο υποστήριξε ότι όσα συμβαίνουν στη χώρα του δεν συνιστούν στρατιωτικό πραξικόπημα. “Θέλω να είμαι ξεκάθαρος στη διεθνή κοινότητα. Δεν πρόκειται για στρατιωτικό πραξικόπημα. Είναι μια συνταγματική διαδικασία του βενεζουελάνικου λαού υπό την ηγεσία ενός πολίτη, του μεταβατικού προέδρου της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαΐδό”, είπε. “Πραξικόπημα είναι αυτό που έκανε ο δικτάτορας Μαδούρο σφετεριζόμενος την εξουσία”, συνέχισε, ζητώντας από τη διεθνή κοινότητα να εντείνει τις πιέσεις εναντίον του καθεστώτος.

“Χρησιμοποιούμε τις στρατιωτικές δυνάμεις για να στηρίξουμε το Σύνταγμα”, επέμεινε, καλώντας τους αξιωματικούς να συνταχθούν με τους διαδηλωτές.

Ο Βέκιο ζήτησε επίσης την επαναφορά του Συντάγματος του 1999 στη Βενεζουέλα, επιμένοντας ότι η αντιπολίτευση θέλει μια ειρηνική διαδικασία.

Η Τουρκία επικρίνει το κάλεσμα της αντιπολίτευσης για εξέγερση

Η τουρκική κυβέρνηση επέκρινε σήμερα τις εκκλήσεις της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας υπέρ μιας στρατιωτικής εξέγερσης, με στόχο την ανατροπή του προέδρου της χώρας Νικολάς Μαδούρο, επισημαίνοντας ότι ισοδυναμούν με μια πρόκληση κατά της συνταγματικής τάξης της χώρας.

«Ανησυχούμε για τις πληροφορίες ότι διαπράττονται απόπειρες κατά της συνταγματικής τάξης στη Βενεζουέλα. Τασσόμαστε κατά της απόπειρας αλλαγής νομίμων κυβερνήσεων μέσω μη δημοκρατικών μεθόδων» έγραψε σε μήνυμά του στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας σημείωσε ότι η Τουρκία είναι υπέρ της διευθέτησης της κρίσης στη χώρα μέσω του διαλόγου κι ότι η χώρα του βρίσκεται στο πλευρό των πολιτών της Βενεζουέλας.

Ο γγ των ΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες απευθύνει έκκληση για “μέγιστη αυτοσυγκράτηση” προκειμένου να αποφευχθεί η βία

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες προέτρεψε «όλες τις πλευρές να αποφύγουν την προσφυγή στη βία» στη Βενεζουέλα ζητώντας τους να «λάβουν άμεσα μέτρα για την αποκατάσταση της ηρεμίας» δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος τύπου του Στεφάν Ντουζαρίτς.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ απευθύνει επίσης έκκληση σε «όλα τα μέρη να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση» πρόσθεσε ο εκπρόσωπος τύπου που μίλησε σε δημοσιογράφους, σημειώνοντας ότι ο Γκουτέρες είναι διαθέσιμος να μεσολαβήσει εάν οι δύο πλευρές ζητήσουν τη βοήθειά του.

Η απόπειρα πραξικοπήματος σχεδιάστηκε στις ΗΠΑ, υποστηρίζει ο ΥΠΕΞ Χόρχε Αρεάσα

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας Χόρχε Αρεάσα υποστήριξε σήμερα ότι δεν υπάρξει σε εξέλιξη κάποιο “στρατιωτικό πραξικόπημα” για την ανατροπή του προέδρου Νικολάς Μαδούρο και κατηγόρησε τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό ότι ενεργεί κατ’ εντολή της Ουάσινγκτον.

“Δεν πρόκειται για απόπειρα πραξικοπήματος από τον στρατό. Αυτό που συμβαίνει σχεδιάστηκε στην Ουάσινγκτον, στο Πεντάγωνο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, από τον Μπόλτον”, τον σύμβουλο του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ σε θέματα εθνικής ασφάλειας, είπε ο υπουργός μιλώντας τηλεφωνικά στο πρακτορείο Reuters.

“Εκείνοι (σ.σ. οι Αμερικανοί) είναι επικεφαλής του πραξικοπήματος και δίνουν εντολές στον Γκουαϊδό”, πρόσθεσε.

Ο Αρεάσα τόνισε ότι ο Μαδούρο διατηρεί τον πλήρη έλεγχο της χώρας, με τη στήριξη των ενόπλων δυνάμεων.

Λίγο νωρίτερα, ο υπουργός Άμυνας Βλαντίμιρ Παντρίνο, σε ομιλία του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση, έκανε λόγο για μια απόπειρα πραξικοπήματος την οποία χαρακτήρισε “ασήμαντη” και “μικρού μεγέθους”.

Ο στρατός έδωσε “άμεση απάντηση” σε αυτή τη συνωμοσία, είπε ο Παντρίνο. Περίπου το 80% των στρατιωτών που συμμετείχαν στο κίνημα “εξαπατήθηκαν” και αποσύρθηκαν κατ’ εντολή των διοικητών τους, πρόσθεσε.

Το ρωσικό ΥΠΕΞ καταδικάζει την αντιπολίτευση της Βενεζουέλας για την προσφυγή της στην χρήση βίας

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα καλεί την αντιπολίτευση της Βενεζουέλας να μην προσφεύγει στην χρήση βίας για να πετύχει τους πολιτικούς της σκοπούς, επικρίνοντας την για τις επιλογές της αυτές.

Στην ανακοίνωση του, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών επικρίνει την αντιπολίτευση της Βενεζουέλας επειδή «εκ νέου προσφεύγει σε δυναμικές μεθόδους αντιπαράθεσης» και «αντί να επιλέξει την ειρηνική διευθέτηση των πολιτικών αντιπαραθέσεων, υιοθετεί την πολιτική αναζωπύρωσης της διένεξης, προκαλεί παραβιάσεις της δημοσίας τάξης και συγκρούσεις με την εμπλοκή των ενόπλων δυνάμεων». Την καλεί επίσης να παραιτηθεί από την χρήση βίας καθώς όπως επισημαίνει «έχει σημασία να αποφευχθούν οι ταραχές και η αιματοχυσία».

Η Μόσχα, αναφέρει η ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ, πιστεύει ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Βενεζουέλα, «πρέπει να επιλύονται μέσω του υπεύθυνου διαλόγου χωρίς προϋποθέσεις». «Οι όποιες ενέργειες πρέπει να αποφασίζονται αποκλειστικά στο πλαίσιο της νομιμότητας, σε πλήρη εναρμόνιση με το σύνταγμα και χωρίς την καταστροφική έξωθεν παρέμβαση».

Παράλληλα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαιώνει στην ανακοίνωση του ότι η στάση αρχών που υιοθετεί συνίσταται στο ότι οι ίδιοι οι πολίτες της Βενεζουέλας είναι αυτοί που θα επιλύσουν τις εσωτερικές τους διαφωνίες, υιοθετώντας πολιτικούς και πολιτισμένους τρόπους επίλυσης τους.

Το ρωσικό ΥΠΕΞ καλεί τέλος όλα τα μέλη της διεθνούς κοινότητας, περιλαμβανομένων και των γειτονικών χωρών της Βενεζουέλας, να παραμείνουν προσηλωμένες στον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ, στους κανόνες και τις αρχές του διεθνούς δικαίου, και να υποστηρίξουν την επιστροφή της Βενεζουέλας στον δρόμο της σταθερής και προοδευτικής ανάπτυξης μέσω του διαλόγου όλων των υπευθύνων δυνάμεων της χώρας.