Ρέθυμνο: Αναζωπυρώθηκε η φωτιά στον δήμο Αγίου Βασιλείου

Νέα αναζωπύρωση έχει προκληθεί από τους ανέμους που πνέουν, στην περιοχή του δήμου Αγίου Βασιλείου στο Ρέθυμνο. Η φωτιά βρίσκεται στο μέτωπο του ‘Αι Γιώργη και με εντολή του δημάρχου Γιάννη Ταταράκη έχουν εκκενωθεί πολυτελείς κατοικίες ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος για τους διαμένοντες τουρίστες.

Παρασκευή 15 Ιουλίου 2022, 11:44/ Τελευταία Ενημέρωση: Σάββατο 16 Ιουλίου 2022, 13:33

Μιλώντας ο κ. Ταταράκης έκανε λόγο για ανυπολόγιστες καταστροφές με κόστος στη ζωή των κατοίκων του Αγίου Βασιλείου ενώ διατηρεί ισχυρές υποψίες ότι όλα όσα συνέβησαν από χθες το μεσημέρι αφορούν σε εμπρησμό. Ο ίδιος αντιμετώπισε αναπνευστικό πρόβλημα όταν βρέθηκε μερικώς εγκλωβισμένος στο χωριό Μέλαμπες με αποτέλεσμα να χρειαστεί ιατρική παρέμβαση. “Είμαι καλά στην υγεία μου αυτή την ώρα όμως ανησυχώ για το θέμα των αναζωπυρώσεων οι οποίες ενισχύονται συνεχώς και σε πολλά μέτωπα λόγω των μποφόρ που επικρατούν στην περιοχή”.

Πέρα τον πυροσβεστικών δυνάμεων και των εθελοντών που δρουν στα σημεία της φωτιάς, ρίψεις πραγματοποιεί ένα ελικόπτερο ERICSON ενώ αναμένεται να φτάσει ένα ακόμα από την Τρίπολη, όπως ανέφερε ο δήμαρχος της περιοχής.

Το δυστύχημα είναι ότι τα καναντέρ δεν έχουν τη δυνατότητα να ανεφοδιαστούν λόγω κυματισμού με ότι αυτό συνεπάγεται για την αντιμετώπιση όλων των εστιών από Κρύα Βρύση μέχρι και πιο νότια στο Ροδάκινο.

Στο μεταξύ αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην επαρχιακή οδό Σπηλίου – Αγίας Γαλήνης που είχε διακοπεί από χθες το βράδυ στις 22.00 λόγω της πυρκαγιάς. Παράλληλα η ισχύς των ανέμων έχει πέσει και η αποπνικτική ατμόσφαιρα που είχε δημιουργηθεί χθες λόγω των καπνών έχει κατά πολύ βελτιωθεί.

Η καταστροφή από τις φλόγες Ξεκινάει Από Κρύα Βρύση, Ορνέ, Μέλαμπες, Σαχτούρια και έφτασε μέχρι τις πρώτες κατοικίες παραθεριστικές της Αγίας Γαλήνης. Όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αντιπεριφερειάρχης Μαίρη Λιονή πρόκειται για μία καταστροφή η οποία θα καθυστερήσει την ανάταξη δυνάμεων στους αγρότες και κτηνοτρόφους της ευρύτερης περιοχής.

Εν τω μεταξύ, κατασβέστηκε η πυρκαγιά που ξέσπασε χθες νωρίς το πρωί στην περιοχή Φέριζα Σαρωνικού.

Η φωτιά εκδηλώθηκε γύρω στις 11 το πρωί σε χαμηλή βλάστηση στην περιοχή Φέριζα Σαρωνικού και στο σημείο έπνεαν ισχυροί άνεμοι ενώ υπάρχουν κοντά διάσπαρτες κατοικίες. Γύρω στις 11:30 το πρωί στάλθηκε μήνυμα μέσω του 112 σε όσους βρίσκονται στη Φέριζα Σαρωνικού, προκειμένου να απομακρυνθούν προληπτικά από την περιοχή τους και να κατευθυνθούν στο Λαγονήσι, λόγω πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ λίγο αργότερα στάλθηκε νέο μήνυμα μέσω του 112 για προληπτική απομάκρυνση των πολιτών που βρίσκονται στον ‘Αγιο Παντελεήμονα της Αναβύσσου. Συγκεκριμένα το μήνυμα του 112 καλούσε τους πολίτες να εκκενώσουν προληπτικά τον ‘Αγιο Παντελεήμονα Αναβύσσου και να κατευθυνθούν προς το Λαγονήσι λόγω της πυρκαγιάς.

Για την κατάσβεση της φωτιάς κινητοποιήθηκαν 92 πυροσβέστες με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 22 οχήματα ενώ ρίψεις από αέρος έκαναν 4 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα. Συνδρομή επιπλέον παρείχαν εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρες ΟΤΑ.

Τέλος, με εντολή του αρχηγού του Π.Σ., κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού μετέβη στην περιοχή για την διερεύνηση των αιτιών της πυρκαγιάς.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς το Σάββατο για 5 Περιφέρειες