Χαλάει ο καιρός: Βροχές και αφρικανική σκόνη το Σαββατοκύριακο (upd)

Χαλάει ο καιρός στην Ελλάδα, καθώς οι νοτιάδες θα μεταφέρουν αφρικανική σκόνη κυρίως στα δυτικά και τα νότια. Τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες θα σημειωθούν στη χώρα το Σαββατοκύριακο αλλά και τη Δευτέρα σύμφωνα με πρόγνωση της ΕΜΥ. Αρχικά στα δυτικά και βαθμιαία στα υπόλοιπα η ΕΜΥ προβλέπει τοπικές βροχές για το Σάββατο 4-5-2019. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν από τις μεσημβρινές ώρες από τα νοτιοδυτικά οι οποίες θα είναι κατά τόπους ισχυρές στη δυτική Ελλάδα και πιθανώς να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις. Ευνοείται η μεταφορά αφρικανικής σκόνης κυρίως στα δυτικά και τα νότια. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και από το απόγευμα στο Ιόνιο 7 τοπικά 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση.

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού για το Σάββατο 4-5-2019

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις που γρήγορα θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και τις απογευματινές ώρες σποραδικές καταιγίδες. Ανεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 12 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και από τις απογευματινές ώρες σποραδικές καταιγίδες. Ανεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 12 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές αρχικά στη δυτική Μακεδονία και βαθμιαία και στις υπόλοιπες περιοχές. Από τις μεσημβρινές ώρες και από τα δυτικά θα εκδηλωθούν τοπικές καταιγίδες. Ανεμοι: Νότιοι 3 με 4 και στα ανατολικά έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 10 έως 22 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές που από τις μεσημβρινές ώρες τοπικά θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν καταιγίδες τοπικά ισχυρές.
Ανεμοι: Νοτιοανατολικοί 5 με 6 , στο Ιόνιο 7 και απο το απόγευμα τοπικά 8 μποφόρ. Θερμοκρασία: από 12 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στην Ηπειρο 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις που γρήγορα θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και από τις απογευματινές ώρες σποραδικές καταιγίδες. Απο τις νυχτερινές ώρες σχετική βελτίωση του καιρού. Ανεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία: από 11 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις που γρήγορα θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και από τις απογευματινές ώρες σποραδικές καταιγίδες κυρίως στις Κυκλάδες. Ανεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 5, απο το απόγευμα 5 με 6 μποφόρ ενισχυόμενοι τη νύχτα.
Θερμοκρασία: από 12 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν και από το απόγευμα θα σημειωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 5 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 14 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΡΙΑΚΗ 05-05-2019
Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στην Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, τη Θεσσαλία, τη Μακεδονία και από αργά το απόγευμα στη Θράκη. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με μεμονωμένες καταιγίδες στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τις απογευματινές ώρες στα υπόλοιπα ηπειρωτικά. Τη νύχτα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Ευνοείται η μεταφορά αφρικανικής σκόνης κυρίως στα ανατολικά και τα νότια. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 5 με 7 και στο Αιγαίο 8 και πιθανώς τοπικά 9 μποφόρ, στρεφόμενοι βαθμιαία στα δυτικά σε δυτικούς νοτιοδυτικούς 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

ΔΕΥΤΕΡΑ 06-05-2019
Στα δυτικά, τα βόρεια και βαθμιαία τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά μεμονωμένες καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός, με λίγες
παροδικές νεφώσεις τις απογευματινές ώρες. Άνεμοι δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 βαθμιαία 5 με 7 και στα νότια πελάγη τοπικά 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε πτώση της τάξης των 3 με 5 βαθμών από τα δυτικά.

ΤΡΙΤΗ 07-05-2019
Στα δυτικά, τα βόρεια και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου άστατος καιρός κατά περιόδους νεφελώδης με τοπικές βροχές και τις απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά πιθανώς σποραδικές καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός και μόνο τις απογευματινές ώρες στα υπόλοιπα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν παροδικές νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι. Άνεμοι δυτικοί βορειοδυτικοί 5 με 6 και στα δυτικά και τα νότια πελάγη τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή, θα κυμανθεί σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα.

ΤΕΤΑΡΤΗ 08-05-2019
Στα ανατολικά νεφώσεις, με τοπικές βροχές στα βορειοανατολικά και σταδιακή βελτίωση. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός και μόνο τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις. Άνεμοι δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση. Η θερμοκρασία σε μικρή άνοδο.

ΠΕΜΠΤΗ 09-05-2019
Γενικά αίθριος καιρός. Άνεμοι δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ και βαθμιαία νοτιοδυτικοί με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία σε άνοδο από τα δυτικά.