Χατζηδάκης: Δύσκολος μήνας ολόκληρος ο Απρίλιος

«Δεν πρέπει να εφησυχάσουμε ούτε λεπτό διότι τα δύσκολα είναι μπροστά. Φαίνεται ότι ολόκληρος ο Απρίλιος θα είναι δύσκολος μήνας», ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας σήμερα το πρωί στον ρ/σ “Σκάι 100,3”. Διαβεβαίωσε παράλληλα ότι «θα έχουμε συνεχή και αδιάλειπτη παροχή ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου και υγρών καυσίμων, το οποίο είναι βασικό για να μείνει η δημόσια υγεία και η χώρα όρθια».

Σε ερώτηση για τα μέτρα στήριξης των καταναλωτών ρεύματος, ο υπουργός υπογράμμισε ότι «εάν γίνει αναστολή πληρωμών στη ΔΕΗ και τους άλλους παρόχους ρεύματος, οι εταιρείες θα καταρρεύσουν», κάτι που θα είχε ευρύτερες επώδυνες συνέπειες. «Η ΔΕΗ και οι άλλοι συγκεντρώνουν τα δημοτικά τέλη. Το 50% των δημοτικών τελών, των χρημάτων που μπαίνουν στις τσέπες των δήμων, προέρχονται από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Εάν δεν πληρώνει ο κόσμος -και ξεκίνησε ήδη ένα κομμάτι κόσμου να μην πληρώνει λόγω της κρίσης- η ΔΕΗ δεν θα μπορεί να καταβάλει τα χρήματα στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης για να μαζεύουν τα σκουπίδια. Δεν είναι απλό πράγμα. Ένας από τους λόγους για τον οποίο κάνουμε αυτό το μηχανισμό εγγυοδοσίας είναι για να έχουν οι ΔΕΗ και οι άλλοι ένα “τράτο” να μπορούν να καταβάλουν αυτά τα χρήματα και να μην την “πατήσουμε” και από πλευράς συλλογής απορριμμάτων. Πρόκειται για σύνθετη και δύσκολη άσκηση», υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης.

Για τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας ο υπουργός ΠΕΝ ανέφερε:

«Υπάρχουν ακόμα πιο αυστηρά μέτρα, ο λόγος που δεν λαμβάνονται έχει να κάνει και με τις δημόσιες και ατομικές ελευθερίες, αλλά έχει να κάνει και με την οικονομική δραστηριότητα. Όσο αυστηρότερος είσαι με τα θέματα της υγείας, τόσο περισσότερο επιβαρύνεις την οικονομία. Έχουμε επιλέξει συνειδητά να ρίξουμε το βάρος στην υγεία, διότι αν ξεχάσουμε την αξία της ανθρώπινης ζωής και μιλάμε μόνο οικονομίστικα τότε θα οδηγηθούμε εκεί που οδηγήθηκε και η Μεγάλη Βρετανία. Αν χρειαστεί λοιπόν να λάβουμε και αυστηρότερα μέτρα, θα τα λάβουμε».

Υπογράμμισε τέλος ότι η κυβέρνηση χειρίζεται το πρόβλημα αποτελεσματικά -σίγουρα πολύ πιο αποτελεσματικά από άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις-, τόνισε ωστόσο την ανάγκη διεθνούς συνεργασίας και καλύτερου συντονισμού στην ΕΕ.