Χιόνια και κρύο έφερε ο «Φίλιππος» – Άρση απαγορευτικού για φορτηγά στην Εγνατία

Αίρεται η απαγόρευση κυκλοφορίας των φορτηγών οχημάτων με ωφέλιμο φορτίο άνω των 3,5 τόνων και λοιπών βαρέων οχημάτων, στην Εγνατία Οδό, από τον ανισόπεδο κόμβο Κλειδίου (226 χιλιόμετρο) έως τον ανισόπεδο κόμβο Πολυμύλου (288 χιλιόμετρο) και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, που είχε τεθεί σε ισχύ τις πρώτες πρωινές ώρες λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών. Όπως ανακοίνωσε η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται κανονικά.

Αντιολισθητικές αλυσίδες, ωστόσο, είναι απαραίτητες σε τμήματα κυρίως του επαρχιακού δικτύου της Κεντρικής Μακεδονίας. Αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα που κινούνται στην Ημαθία, σε όλο το επαρχιακό και δημοτικό οδικό δίκτυο των δήμων Βέροιας και Νάουσας. Στο νομό Κιλκίς, από το 10ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Γουμένισσας – Μ. Λιβαδίων. Στο νομό Πέλλας, αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα που κινούνται στην επαρχιακή οδό Άρνισσας προς το χιονοδρομικό κέντρο Βόρας, στην Πιερία, από το 10ο έως το 44ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Κατερίνης – Ελασσόνας. Για τα οχήματα που κινούνται στο δίκτυο της Χαλκιδικής, αλυσίδες χρειάζονται από το 68ο έως το 85ο χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Ιερισσού (μέσω Ταξιάρχη) και στην επαρχιακή οδό Νεοχωρίου – Βαρβάρας.

Το πολύ πυκνό χιόνι προκάλεσε διακοπές ηλεκτροδότησης και προβλήματα υδροδότησης, αναφέρεται σε ανακοίνωση του δήμου Δίου – Ολύμπου στην Πιερία. Ο δήμος βρίσκεται «σε συνεχή επικοινωνία με τον ΔΕΔΔΗΕ», ενώ, όπως επισημαίνεται, οι διακοπές ηλεκτροδότησης «δημιουργούν προβλήματα και στην υδροδότηση πολλών περιοχών».

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειακός διευθυντής του ΔΕΔΔΗΕ Μακεδονίας – Θράκης Νίκος Παυλίδης, «λόγω έντονης χιονόπτωσης, κόπηκε αγωγός του δικτύου το πρωί και έμεινε “εκτός” μία κύρια γραμμή στην ευρύτερη περιοχή του Λιτοχώρου. Το μεγαλύτερο τμήμα έχει ήδη αποκατασταθεί από τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ και αναμένεται σύντομα η πλήρης αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης».

Με έντονες χιονοπτώσεις, κυρίως σε περιοχές της Ημαθίας και λιγότερο της Πιερίας, έφτασε στην κεντρική Μακεδονία η κακοκαιρία «Φίλιππος».

Ασθενείς χιονοπτώσεις κατά διαστήματα στα ορεινά του νομού Θεσσαλονίκης και χιονόνερο -μέχρι στιγμής στα πεδινά- έφερε το νέο κύμα κακοκαιρίας, που έχει κύριο χαρακτηριστικό τις πολύ χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες. Σύμφωνα με τον Περιφερειακό Μετεωρολογικό Σταθμό Μακεδονίας, στις 08:40, στη Βέροια το θερμόμετρο έδειχνε -1, στο Πολύκαστρο Κιλκίς 1 βαθμό Κελσίου και στη Θεσσαλονίκη 3 βαθμούς.

  Ποιες σχολικές μονάδες θα παραμείνουν κλειστές

Αναστέλλεται η λειτουργία όλων των σχολικών μονάδων του Δήμου Βέροιας (νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια, Σχολεία Ειδικής Αγωγής), λόγω της χιονόπτωσης και των χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν. Και ο Δήμος Νάουσας ενημερώνει ότι σήμερα δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία (νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια, σχολεία ειδικής αγωγής, όπως επίσης παιδικοί, βρεφονηπιακοί σταθμοί, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΜΕΑ), λόγω της χιονόπτωσης.

Κλειστές σήμερα θα παραμείνουν οι σχολικές μονάδες και οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί στον Δήμο Δίου-Ολύμπου.

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους τα χιόνια δεν αποκλείεται να φθάσουν ακόμη και σε πεδινές περιοχές, τις επόμενες ώρες.

Σύμφωνα με τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας εξαιτίας της συνεχούς χιονόπτωσης από το βράδυ της Τρίτης, η κυκλοφορία των οχημάτων σε όλο το Εθνικό το Επαρχιακό οδικό δίκτυο της Δυτικής Μακεδονίας καθώς και στην Εγνατία οδό, από τον Πολύμυλο έως τα Ιωάννινα και τους καθέτους άξονες Σιάτιστα – Ιεροπηγή και Φλώρινα – Νίκη, διεξάγεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες η ελαστικά χιονιού.

Επίσης, για προληπτικούς λόγους έχει απαγορευθεί η κυκλοφορία των φορτηγών αυτοκινήτων πάνω από 3,5 τόνους στην Εγνατία οδό από τον κόμβο Α/Κ Παναγιάς έως τον κόμβο Γρεβενών, από την Σιάτιστα έως τον Α/Κ Πολυμύλου και στον κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού (Α-29) Σιάτιστας- Κρυσταλλοπηγής, από την Σιάτιστα έως τον Α/Κ Αλιάκμονα.

Ακόμα, έχει απαγορευθεί η κυκλοφορία στο Εθνικό και Επαρχιακό οδικό δίκτυο Γρεβενών – Τρικάλων από το 1ο χλμ. έως το 46ο χλμ, Καστοριάς – Ιωαννίνων (μέσω Κοτύλης), από το 25ο χλμ. έως το 54ο χλμ, στον αυτοκινητόδρομο (Α-27) από τον κόμβο των Κοίλων έως την Πτολεμαΐδα, στην Εθνική Οδό Φλώρινας – Συνοριακού Σταθμού Κρυσταλλοπηγής (μέσω Βίγλας), από το 1ο χλμ. έως το 52ο χλμ, στην Παλαιά Εθνική Οδό Φλώρινας – Κοζάνης από το 22ο χλμ μέχρι το 30ο χλμ και στην Νέα Εθνική Οδό Φλώρινας – Κοζάνης από το 22ο χλμ μέχρι το 34ο χλμ.

Αναστολή λειτουργίας των σχολικών μονάδων στη Δυτική Μακεδονία εξαιτίας του χιονιά

Με νεότερες ανακοινώσεις που εξέδωσαν, πολλοί δήμοι στην Δυτική Μακεδονία αναστέλλουν τη λειτουργία των σχολικών μονάδων, εξαιτίας της συνεχούς και έντονης χιονόπτωσης, ακόμη και στις πόλεις της ακριτικής περιφέρειας.

Ειδικότερα, στις Περιφερειακές Ενότητες Γρεβενών, Κοζάνης, Φλώρινας και Καστοριάς δεν θα λειτουργήσουν, την Τετάρτη 9 Μαρτίου, τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και οι παιδικοί σταθμοί.