Η απόφαση της καναδικής μεταλλευτικής εταιρείας Eldorado Gold τη Δευτέρα να αναστείλει όλες τις δραστηριότητές της στην Ελλάδα, εξαιτίας καθυστερήσεων στην έκδοση αδειών, θέτει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα σε δύσκολη θέση, αναφέρει σε άρθρο το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg με τίτλο «Ελλάδα: Όταν κυριολεκτικά το να κάθεσαι σε ένα χρυσωρυχείο δεν αρκεί για να βγάλεις λεφτά».

Η Eldorado Gold είναι ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στην Ελλάδα και η απόφασή της έρχεται καθώς η χώρα εργάζεται για τη δημιουργία μιας βιώσιμης πορείας για έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης (μνημόνιο), προσπαθώντας να προσελκύσει ξένες επενδύσεις.

«Ανεξαρτήτως του τι θα συμβεί στη συνέχεια, η ζημιά για την Ελλάδα, ως επενδυτικός προορισμός, έχει γίνει και είναι σημαντική», σημείωνει ο Βολφάνγκο Πικόλι, πρόεδρος στην Teneo Intelligence.

Η ελληνική οικονομία έχει συρρικνωθεί περισσότερο από 25% από τότε που άρχισε η κρίση χρέους στην Ευρώπη το 2008. Από το 2010, η χώρα βρίσκεται σε προγράμματα διάσωσης με αυστηρές απαιτήσεις για λιτότητα. Έχει ασχοληθεί με την προσέλκυση επενδύσεων όπως της Eldorado ώστε να τερματίσει τη διάσωση και να αντιμετωπίσει την υψηλή ανεργία.

Η απόφαση της Eldorado είναι ένα σημαντικό πλήγμα για την ελληνική οικονομία, δήλωσε ο Mujtaba Rahman (Μουτζτάμπα Ραχμάν), Διευθύνων Σύμβουλος της Eurasia. “Θα καταστήσει πιο δύσκολο για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να βγει με επιτυχία από το πρόγραμμα διάσωσης το επόμενο έτος”.

Από την εξαγορά των Μεταλλείων Κασσάνδρας με αντίτιμο 2 δισ. δολάρια το 2012, η Eldorado έχει επενδύσει επιπλέον 1 δις δολάρια στη χώρα. Το ποσό αυτό θα διπλασιαζόταν αν ήταν σε θέση να αναπτύξει πλήρως τα έργα της σε Ολυμπιάδα, Σκουριές και Πέραμα. Ωστόσο, λόγω της καθυστέρησης στην έκδοση αδειών από την ελληνική κυβέρνηση, η Eldorado δεν είναι σε θέση να συνεχίσει τις επενδύσεις της στη χώρα.

«Είμαι στην Eldorado από τον Φεβρουάριο και στη θέση του CEO εδώ και πέντε μήνες. Δεν έχω αντιμετωπίσει εχθρότητα από την κυβέρνηση, απλώς δεν έχω δει πρόοδο στο θέμα των αδειών», δήλωσε στο Bloomberg ο διευθύνων σύμβουλος της Εldorado Gold, Tζορτζ Μπερνς. «Ελπίζω να υπάρξουν εποικοδομητικά κυβερνητικά σχόλια για την επένδυση αντί για απλά λόγια για τη διαιτησία, καθώς η Eldorado μπορεί να γίνει ένας ακόμη ένας πολύ καλός συνήγορος της επενδυτικής στρατηγική της κυβέρνησης», προσέθεσε.

«Αν η Eldorado αποφασίσει να φύγει θα υπάρξουν βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες συνέπειες. Βραχυπρόθεσμα, χιλιάδες θέσεις εργασίας θα χαθούν, κάτι που θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στην τοπική οικονομία. Μακροπρόθεσμα, θα έχει αρνητική επίδραση στο επενδυτικό κλίμα και θα υπονομεύσει τις προσπάθειες της κυβέρνησης να προσελκύσει ξένους επενδυτές, ειδικά ενόψει της ιδιωτικοποίησης του Ελληνικού», αναφέρει στο Bloomberg, ο Πάνος Τσακλόγλου, καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

«Η κίνηση της Eldorado ενισχύει την αντίληψη ότι η Ελλάδα δεν αποτελεί φιλικό περιβάλλον για επενδύσεις, ειδικά αν λάβουμε υπόψη τις διαδοχικές αναβολές για το Ελληνικό και άλλα επενδυτικά εγχειρήματα», καταλήγει.

Οι μετοχές της Eldorado υποχώρησαν 52% το 2016 και έκλεισαν με πτώση 7,5% στο Τορόντο τη Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2017 στα 2,34 CAD (Δολάρια Καναδά).