Έντονο διάβημα ΥπΕξ προς Τουρκία για το επεισόδιο στα Ιμια – Αντιδράσεις από τα κόμματα

Έντονη και άμεση ήταν η αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με το επικίνδυνο περιστατικό εμβολισμού Πλοίου Ανοικτής Θαλάσσης του Ελληνικού Λιμενικού Σώματος στην περιοχή των Ιμίων, τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, από τουρκική ακταιωρό. Σε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας προς τον Τούρκο ομόλογό του προέβη σήμερα ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβης Δημήτριος Παρασκευόπουλος, ενώ κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών, από τον γενικό διευθυντή Πολιτικών Υποθέσεων, ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε την Τουρκία “να τερματίσει τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και τις πράξεις που δεν συμβάλλουν στην ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών” και “υπονομεύουν την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα, που η Ελλάδα προασπίζεται και θα συνεχίσει να προασπίζεται”.

“Όπως τονίζει η σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΞ “επικίνδυνα συμβάντα σαν αυτό, τα οποία θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, είναι αποτέλεσμα της κλιμακούμενης και προκλητικής συμπεριφοράς που επιδεικνύει αυξημένα τις τελευταίες ημέρες η Τουρκία”.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η ελληνική πλευρά έχει ήδη ενημερώσει συμμάχους και εταίρους σχετικά με το συμβάν, μεταξύ των οποίων τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, ενώ προέβη επίσης στις ενδεδειγμένες παραστάσεις στην ΕΕ (η οποία ήδη έδρασε) και το ΝΑΤΟ.

Δήλωση Κουμουτσάκου για την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο

«Οι απαράδεκτες απειλές Ερντογάν και η ακραία πρόκληση του εμβολισμού σκάφους του Λιμενικού από τουρκική ακταιωρό μέσα στα χωρικά μας ύδατα, στην περιοχή των Ιμίων, συνιστούν επικίνδυνη κλιμάκωση. Αποτελούν νέους κρίκους στην αλυσίδα των προκλήσεων που ακολούθησαν την επίσκεψη Ερντογάν στη χώρα μας», δήλωσε ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος.

«Καλούμε την κυβέρνηση να ενημερώσει άμεσα εταίρους και συμμάχους για τους κινδύνους που επιφυλάσσει η αποθράσυνση των γειτόνων μας, τονίζοντας προς κάθε κατεύθυνση πως στο Αιγαίο δεν υπάρχουν “γκρίζες ζώνες”» πρόσθεσε ο βουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

ΚΚΕ: Διαψεύδεται το κλίμα εφησυχασμού που καλλιέργησε η κυβέρνηση κατά την επίσκεψη Ερντογάν

«Τόσο το επεισόδιο στα Ίμια, όσο και οι δηλώσεις Ερντογάν, συνιστούν κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας, διαψεύδοντας το κλίμα εφησυχασμού που καλλιέργησε η κυβέρνηση κατά την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στην Ελλάδα και αποδεικνύοντας ότι η συμμετοχή γειτονικών χωρών στο ΝΑΤΟ, όπως υποστηρίζεται και για την περίπτωση της FYROM, σε καμία περίπτωση δεν οδηγεί σε σταθερότητα και ασφάλεια για τους λαούς». Αυτό τονίζει σχόλιο του ΚΚΕ για το επεισόδιο στα Ίμια.

Ποτάμι: Επικίνδυνη κλιμάκωση συνιστά η τουρκική επιθετικότητα στο Αιγαίο

Η πρόσφατη τουρκική επιθετικότητα στον θαλάσσιο χώρο των Ιμίων συνιστά επικίνδυνη κλιμάκωση, υποστηρίζει, σε ανακοίνωσή του, το Ποτάμι. «Οι εξαιρετικά επικίνδυνες κινήσεις του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού και Ακτοφυλακής δεν θέτουν σε κίνδυνο μόνο την ασφάλεια πληρωμάτων και σκαφών, αλλά και την ειρήνη στην εξαιρετικά ευαίσθητη περιοχή του Αιγαίου» προσθέτει.

Το Ποτάμι εξαίρει την ψύχραιμη στάση και τη σοβαρότητα με την οποία οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις χειρίζονται ακραίες συμπεριφορές της γειτονικής χώρας, οι οποίες, όπως τονίζει, για ακόμα μία φορά αποδεικνύει έμπρακτα ότι αποτελεί έναν από τους κυριότερους παράγοντες αστάθειας και ανασφάλειας στην περιοχή, όχι μόνο του Αιγαίου, αλλά και της ανατολικής Μεσογείου.

«Για πολλοστή φορά καλούμε την Άγκυρα να δείξει σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και να σταματήσει τις εθνικιστικές πρακτικές, που τίποτε δεν αποκλείει να οδηγήσουν σε απρόβλεπτες εξελίξεις για την περιοχή και όχι μόνο», καταλήγει το Ποτάμι.

ΛΑΕ: «Ανίκανη η κυβέρνηση να προασπίσει τα πιο στοιχειώδη εθνικά συμφέροντα»

«Η νέα τουρκική επιθετική κίνηση στα Ίμια με τον διεμβολισμό του σκάφους του Λιμενικού αποτελεί πολύ σοβαρή ως πρόκληση για να θεωρηθεί τυχαίο γεγονός» επισημαίνει με γραπτή δήλωση ο γραμματέας της ΛΑΕ Παναγιώτης Λαφαζάνης. «Είναι σχεδόν προφανές ότι η Τουρκία δεν αρκείται πλέον στο “γκριζάρισμα” των Ιμίων αλλά και θέλει να επιβάλει ντε φάκτο την κυριαρχία της στις βραχονησίδες, στο πλαίσιο της γενικότερης αναθεωρητικής της πολιτικής στο Αιγαίο», αναφέρει ο Παν. Λαφαζάνης, προσθέτοντας ότι «την ίδια ώρα η προηγηθείσα ακινητοποίηση του σκάφους γεωτρύπανου της ΕΝΙ στην Κυπριακή ΑΟΖ, επιβεβαιώνει ότι η Τουρκία περνάει σε νέα επιθετικότερη κλιμάκωση, με την οποία θέλει να αχρηστεύσει στην πράξη τα θαλάσσια δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Ο γραμματέας της ΛΑΕ επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση Τσίπρα ότι «παραδομένη στις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και τη γερμανική ΕΕ, αποδεικνύεται ανίκανη να προασπίσει τα νόμιμα εθνικά μας συμφέροντα, ενώ όλο το μνημονιακό μπλοκ έχει μετατρέψει την ελληνική αποικία σε “σάκο του μποξ” της περιοχής».

«Ειδικότερα η συμμετοχή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ αλλά και η τυφλή δορυφοροποίηση της στις ΗΠΑ και την ΕΕ, όχι μόνο δεν προσφέρουν την παραμικρή ασφάλεια στην χώρα μας αλλά αντιθέτως αποτελούν το πολιτικό έδαφος για να εκδηλώνονται σε βάρος της πατρίδας μας όλο και πιο μεγάλες απειλές και πιέσεις και κίνδυνοι πολεμικών περιπετειών», τονίζει στην ίδια ανακοίνωση.