Νεκρός ο 61χρονος που παρασύρθηκε από τον χείμαρρο στα Χανιά

Νεκρός βρέθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 26 Φεβρουαρίου σε περιοχή του ποταμού Βατουδιάρη στον Αποκόρωνα  ο 61χρονος κτηνοτρόφος, πατέρας 5 παιδιών, που σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, παρασύρθηκε χθες το πρωί από χείμαρρο. Στις έρευνες συμμετείχαν δυνάμεις της Πυροσβεστικής, της 3ης ΕΜΑΚ και εθελοντών ομάδα βατραχανθρώπων, αλλά και ειδικό πεζοπόρο τμήμα από την Αθήνα. Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες διεξάγεται η επιχείρηση αναζήτησης είναι καλύτερες, καθώς η στάθμη του ποταμού έχει πέσει ενώ έχουν κοπάσει τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2019, 14:00

Ειδικότερα, σε απόσταση περίπου 10 χιλιομέτρων από το σημείο που αγνοείτο και μέσα σε ρέμα βρέθηκε νεκρός ο 61χρονος κτηνοτρόφος από τον Αποκόρωνα, όπου είχε παρασυρθεί από τα ορμητικά νερά χειμάρρου μαζί με το αυτοκίνητό του, σε αγροτικό δρόμο κοντά στον ποταμό Βατουδιάρη. Οι έρευνες για τον εντοπισμό του είχαν ξεκινήσει χθες το πρωί όταν και χάθηκαν τα ίχνη του, εντάθηκαν σήμερα το πρωί, ωστόσο δεν είχαν αίσια έκβαση καθώς εντοπίσθηκε νεκρός

Στο μεταξύ, όπως έκανε γνωστό ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Ταφύλλης για τους 7 εγκλωβισμένους από κατολίσθηση στην περιοχή Χλιαρό, εκεί επιχειρεί ομάδα της ΕΜΑΚ έχοντας επαφή μαζί τους.

Εξάλλου στις 6.00 το πρωί, μετά από συντονισμένη προσπάθεια των αρχών, μεταφέρθηκαν με ασφάλεια από το Κέντρο Υγείας Κανδάνου στο νοσοκομείο Χανίων τρεις ασθενείς, η μετακίνηση των οποίων καθυστερούσε λόγω της κακοκαιρίας.

Επίσης, μετά την κατάρρευση της γέφυρας του Κερίτη, κατέρρευσε και η γέφυρα του Πλατανιά στην Παλαιά Εθνική Οδό. Ο νομός Χανίων έχει κοπεί στα δύο, από την παλαιά Εθνική Οδό και τον ΒΟΑΚ, με αποτέλεσμα ο Πλατανιάς, η Κίσσαμος και το Σέλινο να είναι αποκλεισμένα. Νωρίτερα είχε κλείσει η γέφυρα στο Πατελάρι και δεδομένου της απαγόρευσης διέλευσης από τον ΒΟΑΚ, στο ύψος του Σταλού, η πρόσβαση από Χανιά έχει διακοπεί.

Σύσκεψη στα Χανιά για τις καταστροφές

«Η εντολή του Πρωθυπουργού είναι να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες άμεσα για να αποκατασταθούν τα δίκτυα και οι ζημιές στο νησί», τόνισε το βράδυ της Δευτέρας προς Τρίτη στα Χανιά ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης.

Ο κ. Σπίρτζης έφτασε μέσω Ηρακλείου στα Χανιά, όπου προήδρευσε σε ευρεία, μαραθώνια σύσκεψη στην Αντιπεριφέρεια Χανίων, η οποία ολοκληρώθηκε μια ώρα μετά τα μεσάνυκτα.

Ο κ. Σπίρτζης ανακοίνωσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες για να δοθούν άμεσα στην Περιφέρεια 10 εκατομμύρια ευρώ για την διάνοιξη των σημείων που έχουν κλείσει στον Βόρειο Οδικό Άξονα και σε οικισμούς που είναι αποκλεισμένοι.

Παράλληλα, έκανε γνωστό ότι οι ένοπλες δυνάμεις στέλνουν σήμερα (Τρίτη) δύο μεγάλες γέφυρες και θα σταλούν κι άλλες ώστε, όπως ανέφερε, «να αποκαταστήσουμε προσωρινά τη σύνδεση με τους οικισμούς όπου έχουν πέσει γέφυρες, μέχρι να τρέξουν γρήγορα οι διαδικασίες για να γίνουν γέφυρες που πρέπει και να αποκατασταθούν εκεί που υπάρχουν βλάβες».

Ακόμη, ο υπουργός Υποδομών ανακοίνωσε ότι για δύο σημεία του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης όπου έγιναν μεγάλες κατολισθήσεις αλλά και για τους δήμους που δεν έχουν τεχνικές υπηρεσίες θα επιληφθεί το υπουργείο Υποδομών.

«Οι καταστροφές είναι αρκετά μεγάλες (…). Δεν είναι ώρα να μιλήσουμε για ακραία φαινόμενα, υπάρχουν και κακοτεχνίες σε αρκετά έργα. Το δικό μας μέλημα ήταν πρώτα να αντιμετωπίσομε έκτακτες καταστάσεις και να σώσουμε ανθρώπινες ζωές», είπε ο κ. Σπίρτζης.

Στην σύσκεψη συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Ταφύλλης, ο υποστράτηγος της ΕΜΑΚ Γιάννης Πετρούτσος, κλιμάκιο του υπουργείου Υποδομών, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, δήμαρχοι, υπηρεσιακοί παράγοντες, καθώς και εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων, της ΕΛΑΣ και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Αργότερα σήμερα το πρωί, κυβερνητικό κλιμάκιο θα προχωρήσει σε αυτοψία στις πληγείσες περιοχές.