Ενδεχόμενο αγοράς “κόκκινων” δανείων από το δημόσιο

«Η εξαγορά κόκκινων δανείων από φορείς του δημοσίου μπορεί να επιφέρει οφέλη. Μελετάμε το ενδεχόμενο επέκτασης εξαγοράς των κόκκινων δανείων και από άλλους δημόσιους φορείς με προσοχή, ώστε να μην προκληθεί έλλειμμα αλλά και να μην δημιουργηθεί κλίμα νέων στρατηγικών κακοπληρωτών».

Αυτό δήλωσε νωρίτερα σήμερα Παρασκευή 2-2-2018 ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου, επισημαίνοντας ότι «η εξαγορά κόκκινων δανείων από φορείς του δημόσιους μπορεί να επιφέρει οφέλη».

Απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΔΗΣΥ Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, ο κ. Παπαδημητρίου επιβεβαίωσε ότι το υπουργείο ‘Αμυνας θα προχωρήσει στην εξαγορά των κόκκινων δανείων των στρατιωτικών στελεχών.

Ο κ. Κωνσταντινόπουλος είχε καλέσει τον κ. Παπαδημητρίου να επιβεβαιώσει αν ισχύουν οι δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού ‘Αμυνας Δημήτρη Βίτσα, ότι από τα αποθεματικά του Αυτόνομου Οργανισμού Αξιωματικών ύψους 2 εκατομμύριων ευρώ, θα αγοραστούν από τις συστηματικές τράπεζες, στις τιμές που θα πουλούσαν σε εισπρακτικές εταιρίες, τα «πράσινα» και «κόκκινα» δάνεια, του στρατιωτικού και πολιτικού προσωπικού αλλά και των απόστρατων στρατιωτικών.

Ο υπουργός Οικονομίας διευκρίνισε ότι «θα χρειαστεί νομοθετική παρέμβαση» ώστε να προστεθεί στις δραστηριότητες του Οργανισμού η δυνατότητα αυτή και πρόσθεσε ότι η δράση αυτή του Υπουργείου ‘Αμυνας θα προσφέρει λύσεις επωφελείς σε όλους.

Θυμίζουμε ότι όλα τα στεγαστικά δάνεια των στρατιωτικών από τις τράπεζες («κόκκινα» και «πράσινα») εξετάζει να αγοράσει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Όπως είπε τη Δευτέρα 22-1-2018 ο κ. Καμμένος, το υπουργείο επεξεργάζεται μεταξύ άλλων σχέδιο για την αγορά όλων των δανείων του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων -πολιτικού και στρατιωτικού- με προτεραιότητα τα στεγαστικά από τις συστημικές τράπεζες, μέσω των αποθεματικών των μετοχικών ταμείων και του ΑΟΟΑ, -που τηρούνται στην Τράπεζα της Ελλάδας- προς διευκόλυνση των δανειοληπτών μέσω χαμηλότερου επιτοκίου αλλά και των τραπεζών -στη βάση της αύξησης της ρευστότητας τους. Η αγορά αφορά και «κόκκινα» αλλά και «πράσινα» δάνεια και η δυνατότητα εξαγοράς του δανείου αυτού θα γίνει με το ποσοστό το οποίο θα δινόταν προς τις εισπρακτικές εταιρείες.