ΑΕΚ: Τελικά οι μεταγραφές δεν ήταν θέμα χρημάτων

Η γνωστή ρήση του Τσόρτσιλ, σύμφωνα με την οποία η νίκη έχει πολλούς πατέρες, ενώ η ήττα είναι ορφανή, αντιπροσωπεύει την εικόνα της ΑΕΚ στο πρώτο μισό της αγωνιστικής περιόδου. Πέντε μήνες που ξεκίνησαν με τον θρίαμβο της επιστροφής σε όμιλο του Champions League, αλλά ολοκληρώνονται με τους «κιτρινόμαυρους» να έχουν ήδη παραδώσει το στέμμα των πρωταθλητών καθώς είναι εκτός διεκδίκησης του τίτλου και ταυτόχρονα να γράφουν αρνητικό ρεκόρ «μηδέν» βαθμών στο Champions League.

Ο κόσμος ρίχνει το «ανάθεμα» σε παίκτες, προπονητή και διοίκηση για την αποτυχία. Οι απόψεις, όπως αυτές αποτυπώνονται στα σύγχρονα «λαϊκά δικαστήρια» που είναι τα social media, συγκλίνουν στην αποδυνάμωση της ομάδας το περασμένο καλοκαίρι. Στο στόχαστρο έχει βρεθεί και ο ισχυρός άνδρας της ΠΑΕ, Δημήτρης Μελισσανίδης, που δεν άφησε τον προϋπολογισμό να «ξεφύγει» προς τα πάνω, ειδικά δε από τη στιγμή που η ΑΕΚ είχε διασφαλίσει τα έσοδα από το Champions League.

Η ανάλυση των γεγονότων, όμως, δεν δικαιολογεί απολύτως τις απόψεις αυτές.

Η ΑΕΚ προκρίθηκε το βράδυ της 28ης Αυγούστου (1-1 με Βίντι στο ΟΑΚΑ) άρα είχε στη διάθεσή της τρία 24ωρα για να «επενδύσει» τα κέρδη από τη συμμετοχή στους ομίλους. Πρόκειται για ελάχιστο χρονικό διάστημα, με δεδομένη την υπερκοστολόγηση των μεταγραφικών στόχων, καθώς στη διαπραγμάτευση η ΑΕΚ θα ήταν εκ των πραγμάτων «από κάτω». Η απέναντι πλευρά γνώριζε ότι είχε «ζεστό χρήμα» και ότι ενδεχομένως η πίεση της κοινής γνώμης θα ανέβαζε στα ύψη την αξία του ποδοσφαιριστή. Κι εδώ προκύπτει το εύλογο ερώτημα: θα έπρεπε να επιλέξει η ΑΕΚ να «χρυσοπληρώσει» έναν παίκτη στις 30 Αυγούστου;

Υπάρχει βέβαια και η αγορά των ελεύθερων που παρατείνεται έως το μέσον Σεπτεμβρίου. Εκεί, υπήρχε ο χρόνος να «δουλευτούν» κάποιες περιπτώσεις με ηρεμία και να ενισχυθεί η ομάδα. Ας είμαστε ειλικρινείς, όμως… Πόσο πιθανό είναι, ένας παίκτης από τη συγκεκριμένη αγορά να μπορέσει να ενισχύσει άμεσα μια ομάδα, πόσω μάλλον να αλλάξει τις ισορροπίες, να κάνει τη διαφορά…

Όλα αυτά δεν αναιρούν το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι οι άνθρωποι της ΑΕΚ όφειλαν να «θωρακίσουν» τον προπονητή με παίκτες ισάξιους με εκείνους που αποχώρησαν. Όσο για τα εκατομμύρια του Champions League, αυτά θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν αποκλειστικά για να επανενεργοποιηθούν περιπτώσεις οι οποίες είχαν «ναυαγήσει», καθώς προέκυψαν νέα δεδομένα. Στις 29 Αυγούστου η ΑΕΚ αποτελούσε θελκτικό προορισμό ως σύλλογος που συμμετέχει στην κορυφαία διοργάνωση. Αν είχαν κλείσει οι συγκεκριμένες πόρτες, τότε αυτό φανερώνει λειτουργική ανεπάρκεια αφού -παραδείγματος χάριν- οι Νάρσινγκ, Ραντόγια παραμένουν ακόμα και σήμερα διαθέσιμοι. Αλλά με την ΑΕΚ εκτός διεκδίκησης τίτλου και εκτός Ευρώπης, θα είναι πολύ πιο διστακτικοί…

Εν κατακλείδι, τα λάθη αφορούν την αξιολόγηση των ποδοσφαιριστών εκείνων που αποκτήθηκαν, εκείνων που… δεν αποκτήθηκαν και όχι τα χρήματα που (δεν) δαπανήθηκαν. Μην ξεχνάμε ότι η ΑΕΚ άνοιξε την αυλαία της μεταγραφικής περιόδου εξαγοράζοντας τη ρήτρα του Λιβάγια, σ΄ένα deal που ξεπερνά (συμβόλαιο παίκτη και αντίτιμο προς Λας Πάλμας) τα 5 εκατομμύρια ευρώ.

Με την ευκαιρία της έλευσης του Σέρβου Νέναντ Κρίστισιτς, το ΑΠΕ-ΜΠΕ συγκρίνει τους παίκτες που αποκτήθηκαν στις δύο τελευταίες θερινές μεταγραφικές περιόδους. Τα στατιστικά τους στοιχεία αφορούν μόνο σε ματς της Super League:

Καλοκαίρι 2018       Συμ. Γκολ Ασίστ

Μ.Λιβάγια (εξαγορά)   12    4    2
Χρήστος Αλμπάνης       2    -    -
Αλεφ                  10    -    -
Μάριος Οικονόμου       7    -    -
Γιάννης Γιαννιώτας     5    -    -
Εζέκιελ Πόνσε         13    7    2
Λούκας Μπογέ           9    1    1
Στράτος Σβάρνας        -    -    -
Καλοκαίρι 2017       Συμ. Γκολ Ασίστ  
      
Μ.Λιβάγια (δανεισμός) 27    8    6
Σέρχιο Αραούχο        23   11    3
Ελντερ Λόπες          19    1    1
Παναγιώτης Τσιντώτας  15    -    -
Παναγιώτης Κονέ       13    1    -
Βίκτωρ Κλωναρίδης     12    1    -
Γιώργος Γιακουμάκης   11    1    -
Ούρος Τσόσιτς          9    -    -
Αρναρ Τσίστασον        3    -    -

Το συμπέρασμα είναι ότι οι «νέοι» δεν έχουν αποδώσει τα αναμενόμενα, ενώ κι ο Μάρκο Λιβάγια αποτελεί σκιά του περσινού εαυτού του. Οι αριθμοί μπορεί να μοιάζουν, όμως ο Κροάτης φέτος έχει σκοράρει μόνο σε ματς τα οποία η ΑΕΚ καθάρισε εύκολα, εναντίον υποδεέστερων αντιπάλων. Επίσης, οι αποβολές του, στέρησαν από τον ίδιο και την ομάδα την παρουσία του στο Champions League. Ο Πόνσε πλησιάζει τις επιδόσεις του Σέρχιο Αραούχο, μόνο όμως σε απόλυτα νούμερα, καθώς ο «Εσε» δεν έχει καταφέρει ακόμα να αφήσει το στίγμα του στα μεγάλα ματς, όπως κατ΄επανάληψη έκανε ο προκάτοχός του.
Χαμηλές πτήσεις πραγματοποιεί και ο Λούκας Μπογέ για τον οποίο υπήρχαν υψηλές προσδοκίες, ενώ οι Αλμπάνης, Γιαννιώτας δεν έχουν βοηθήσει στις λίγες ευκαιρίες που τους δοθηκαν. Ο Αλεφ δεν είναι ο παίκτης που θα «έμπαινε στα παπούτσια» του Γιόχανσον ή του Σιμόες στη μεσαία γραμμή, ενώ ο Μάριος Οικονόμου αποτελεί αξιόπιστη λύση στα μετόπισθεν, απέχει πολύ όμως από τη συνολικό προσφορά και επιρροή του Όγκνιεν Βράνιες, τον οποίο κλήθηκε να αντικαταστήσει.

Ο 28χρονος Σέρβος Νέναντ Κρίστισιτς, με το βιογραφικό που τον συνοδεύει μοιάζει πιο ασφαλής επιλογή. Ο πρώην μέσος του Ερυθρού Αστέρα συγκεντρώνει όλα τα στοιχεία εκείνα που χρειάζεται η ΑΕΚ ώστε να συνεχίσει την παράδοση των επιτυχημένων μεταγραφικών επιλογών του Ιανουαρίου. Μια παράδοση που δημιουργήθηκε τα τελευταία χρόνια με παίκτες όπως οι Γιόχανσον (2015), Πέκχαρτ (2016), Βράνιες, Αραούχο (2017) και Χουλτ (2018) να μετακομίζουν στα Σπάτα τις πρώτες ημέρες της χρονιάς.