Κλίμα αισιοδοξίας για την ελληνική οικονομία στο Roadshow στο Λονδίνο

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 14ο Συνέδριο Ελληνικών Επιχειρήσεων (14th Annual Greek Roadshow) στο Λονδίνο, κατά τη διάρκεια του οποίου εισηγμένες εταιρείες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου παρουσίασαν στη διεθνή επενδυτική κοινότητα τα επιχειρηματικά τους πλάνα και τις προοπτικές τους.

Για πρώτη φορά ύστερα από πολλά χρόνια, στις συναντήσεις με διεθνείς επενδυτές, κυριάρχησε σαφές κλίμα αισιοδοξίας για το μέλλον της Ελληνικής οικονομίας και τις επενδυτικές προοπτικές της χώρας.

Σε επίπεδο παρουσίας των επενδυτών, τα φετινά μεγέθη προσέγγισαν αυτά του 2013, μίας χρονιάς η οποία χαρακτηρίστηκε από σημαντική άντληση κεφαλαίων.

Συνολικά πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 600 κατ΄ ιδίαν συναντήσεις με τις εισηγμένες εταιρείες, στις οποίες συμμετείχαν 100 επενδυτικά funds και 140 αναλυτές και διαχειριστές χαρτοφυλακίων.

Συγκεκριμένα, συμμετείχαν οι παρακάτω τριάντα εισηγμένες εταιρείες: ΑΔΜΗΕ, Aegean Airlines, Alpha Bank, EXAE, Autohellas, Cenergy Holdings, Ελλάκτωρ, Ελβάλ-Χαλκόρ, Eurobank, Fourlis, ΓΕΚ Τέρνα, Terna Energy, ΕΛΠΕ, ΟΤΕ, Ικτίνος, Intralot, Κρι-Κρι, Lamda Development, Motor Oil, Μυτιληναίος, Εθνική Τράπεζα, Εθνική Πανγαία, ΟΠΑΠ, Τράπεζα Πειραιώς, ΟΛΠ, Profile, ΔΕΗ, Σαράντης, Τιτάν και Βιοχάλκο.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, κα Βασιλική Λαζαράκου επεσήμανε ότι «οι προτεραιότητες που έχουν τεθεί από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αφορούν στην ενίσχυση της προληπτικής εποπτείας, στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και στην υποβολή νομοθετικών προτάσεων για τη διευκόλυνση της χρηματοδότησης μέσω των κεφαλαιαγορών, την τροποποίηση διατάξεων της υφιστάμενης νομοθεσίας, όπως η εταιρική διακυβέρνηση, την ενσωμάτωση των ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών για βιώσιμη ανάπτυξη και ψηφιακές υπηρεσίες, καθώς και την υποστήριξη ενός περιβάλλοντος φιλικού προς την καινοτομία και την τεχνολογία.»

Ο πρόεδρος του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών, κ. Γιώργος Χαντζηνικολάου τόνισε ότι «για πρώτη φορά ύστερα από πολλά χρόνια, στις συναντήσεις με διεθνείς επενδυτές, κυριαρχεί σαφές κλίμα αισιοδοξίας για το μέλλον της Ελληνικής οικονομίας και τις επενδυτικές προοπτικές της χώρας. Σε αυτήν τη συγκυρία, ο ελληνικός χρηματοπιστωτικός κλάδος ανακάμπτει με σταθερά και γοργά βήματα και είναι έτοιμος να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη της εγχώριας οικονομίας. Το ίδιο ισχύει και με την Ελληνική κεφαλαιαγορά, με το Χρηματιστήριο Αθηνών να βρίσκεται στο επίκεντρο. Το Χρηματιστήριο έχει τη δυνατότητα να στηρίξει τις εισηγμένες εταιρείες κατά τη συγκέντρωση των κεφαλαίων που απαιτούνται για την ανάπτυξη και ισχυροποίησή τους. Η νέα αυτή δυναμική που αναπτύσσεται, αναμένεται να δημιουργήσει ελκυστικές επενδυτικές ευκαιρίες, τόσο για τους Έλληνες όσο και για τους ξένους επενδυτές».

Ο διευθύνων σύμβουλος του Χρηματιστηρίου Αθηνών, κ. Σωκράτης Λαζαρίδης, επεσήμανε: «Σε επίπεδο παρουσίας των επενδυτών, τα φετινά μεγέθη προσέγγισαν αυτά του 2013, μίας χρονιάς η οποία χαρακτηρίστηκε από σημαντική άντληση κεφαλαίων. Επιπρόσθετα, η αίσθηση που αποκομίσαμε από τις συζητήσεις μας με τους συμμετέχοντες είναι πως πλέον η προσοχή των ξένων επενδυτών εστιάζεται στις μεσομακροπρόθεσμες προοπτικές των ελληνικών εισηγμένων επιχειρήσεων, στοιχείο που επιβεβαιώνει την αναγνώριση της δυναμικής που αναπτύσσει η Ελληνική οικονομία».