Αλλαγή ώρας σήμερα Κυριακή 31 Μαρτίου 2019 (Θερινή)

Σε θερινούς ρυθμούς επανήλθε από σήμερα Κυριακή 31 Μαρτίου 2019 η ζωή των Ελλήνων αλλά και των κατοίκων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην θερινή ώρα περάσαμε λοιπόν από τα ξημερώματα της Κυριακής, 31-03-2019. Έτσι, από τις 03:00 το πρωί οι δείκτες των ρολογιών πρέπει να γυρίσουν μία ώρα μπροστά και να δείχνουν 04:00, καθώς λήγει η εφαρμογή του μέτρου της χειμερινής ώρας. Εάν δεν αλλάξει κάτι, η θερινή θα διαρκέσει μέχρι την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου και ειδικότερα έως τις 27-10-2019 οπότε επανέρχεται η χειμερινή ώρα. Το μέτρο αυτό εφαρμόζεται σε όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε σύμφωνα με την οδηγία 2000/84/ΕΚ (άρθρο 4) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 19ης Ιανουαρίου 2001.

Ο θεσμός της θερινής ώρας καθιερώθηκε στην Ελλάδα στις αρχές της δεκαετίας του 1970 για λόγους εξοικονόμησης ενέργειας. Έτσι, την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου προστίθεται μία πλασματική ώρα στις κανονικές ώρες κάθε ωριαίας ατράκτου, η οποία αφαιρείται και πάλι την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου.

Με αυτό τον τρόπο, όταν υπάρχει θερινή ώρα, ο Ήλιος δύει μία ώρα αργότερα (σύμφωνα με τα διορθωμένα ρολόγια), οπότε ελαττώνεται και ο χρόνος που περνάει ανάμεσα στη δύση του Ήλιου και στην ώρα που πάμε για ύπνο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι άνθρωποι καταναλώνουν λιγότερο ηλεκτρικό ρεύμα για τις διάφορες δραστηριότητές τους.

Την ιδέα της θερινής ώρας για πρώτη φορά εισηγήθηκε ο Βενιαμίν Φραγκλίνος το 1784, ενώ η θερινή ώρα εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στην Αγγλία το 1916.

Κάπως έτσι, λοιπόν, την Κυριακή, η ημέρα δεν θα έχει διάρκεια 24 ωρών, αλλά 23, και η ώρα που θα «χαθεί», θα προστεθεί την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου, η οποία θα έχει διάρκεια 25 ωρών.

Διαβάστε επίσης: Οι επιπτώσεις στην υγεία από τη θερινή ώρα

Να σημειωθεί ότι στις 26 Μαρτίου 2019, οι ευρωβουλευτές τάχθηκαν υπέρ της κατάργησης το 2021 της αλλαγής της ώρας την άνοιξη και το φθινόπωρο. Το νομοσχέδιο, που εγκρίθηκε με 410 ψήφους υπέρ (192 κατά) από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, αφήνει σε κάθε χώρα την επιλογή να παραμείνει στη χειμερινή ή στη θερινή ώρα.

Η αλλαγή της ώρας, που είχε υιοθετηθεί αρχικά για λόγους εξοικονόμησης ενέργειας και ισχύει επίσης και σε χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες (στη Γαλλία από το 1976), προκαλεί έντονες αντιδράσεις εδώ και χρόνια, με τους επικριτές της να επικαλούνται επιστημονικές έρευνες που συνδέουν την αλλαγή της ώρας με ασθένειες του καρδιαγγειακού ή ανοσοποιητικού συστήματος, λόγω της διακοπής του βιολογικού κύκλου, και να υποστηρίζουν ότι δεν παρατηρείται πλέον οποιαδήποτε εξοικονόμηση ενέργειας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προτείνει, τον Σεπτέμβριο του 2018, μια νέα οδηγία που θέτει τέρμα στις αμφιλεγόμενες αυτές αλλαγές των δεικτών του ρολογιού, μία ώρα μπροστά την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου και μία ώρα πίσω την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου, έπειτα από έρευνα της κοινής γνώμης που έδειξε ότι στη μεγάλη πλειονότητά της τασσόταν υπέρ της κατάργησής τους. Στην έρευνα συμμετείχαν 4,6 εκατ. πολίτες με το 84% από αυτούς να θέλουν τον τερματισμό της αλλαγής της ώρας. Επικριτές λένε πως στην έρευνα κυριάρχησαν οι Γερμανοί, που αποτελούσαν το 70% των συμμετεχόντων.

Σύμφωνα με την πρόταση της Κομισιόν, η κατάργηση της αλλαγής της ώρας θα μπορούσε να γίνει το 2019. Όμως τα κράτη μέλη αποφάσισαν να πάρουν χρόνο για να το σκεφθούν: στη σύνοδό τους τον Δεκέμβριο οι Ευρωπαίοι υπουργοί Μεταφορών, αποφάσισαν να συντονιστούν ώστε να αποφευχθεί ένα «πάτσγουορκ» ζωνών ώρας.

Αν αυτό το σχέδιο νόμου, που θα πρέπει τώρα να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγματεύσεων ανάμεσα στο Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο που εκπροσωπεί τα κράτη μέλη, εγκριθεί οριστικά, οι χώρες που θα επιλέξουν τη θερινή ώρα θα αλλάξουν για τελευταία φορά τα ρολόγια τους τον Μάρτιο του 2021 και εκείνες που θα επιλέξουν τη χειμερινή ώρα, τον Οκτώβριο του 2021.

Όμως οι ευρωβουλευτές εξέφρασαν την ελπίδα «οι χώρες της ΕΕ και η Επιτροπή να συντονιστούν προκειμένου να διασφαλίσουν ότι η εφαρμογή της θερινής ώρας σε ορισμένες χώρες και της χειμερινής ώρας σε άλλες δεν θα διαταράξει τη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς».