Άλμα στα Ιταλικά ομόλογα μετά από πληροφορίες για τη συνεργασία Λέγκας με Πέντε Αστέρια

Άλμα σημείωσε σήμερα το κόστος δανεισμού της Ιταλίας, με τις τιμές των ομολόγων να κινούνται υψηλότερα το απόγευμα της Τετάρτης 16-5-2018 ενώ υποχώρησαν οι μετοχές στο Χρηματιστήριο, ύστερα από προσχέδιο προγράμματος για πιθανή κυβέρνηση συνεργασίας που αποκάλυψε σχέδια για αίτημα περί διαγραφής χρέους 250 δισ. ευρώ και τη θέσπιση διαδικασιών που θα επιτρέπουν στις χώρες να αποχωρούν από το ευρώ.

Το αντισυστημικό Κίνημα των 5 Αστέρων και το ακροδεξιό κόμμα της Λέγκας σχεδιάζουν να ζητήσουν τη διαγραφή χρέους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με το προσχέδιο το οποίο επεξεργάζονται τα κόμματα, σύμφωνα με δημοσίευμα αργά χθες στην ιστοσελίδα Huffington Post Italia.

Μια άλλη πρόταση που προκάλεσε συναγερμό στις χρηματοπιστωτικές αγορές είναι η δημιουργία «οικονομικών και νομικών διαδικασιών που θα επιτρέπουν στα κράτη-μέλη να αποχωρούν από τη νομισματική ένωση».

Τις 150 μονάδες άγγιξε το ιταλικό σπρεντ, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων μηνών. Το χρηματιστήριο του Μιλάνου, στην φάση αυτή, παρουσιάζει απώλειες 2,8%.

Πρόκειται για μια αρνητική επίδοση που, σύμφωνα με τον Τύπο, οφείλεται στις διαπραγματεύσεις για συγκρότηση κυβέρνησης από τα κόμματα της Λέγκα και των Πέντε Αστέρων.

Πτώση σημείωσαν οι ιταλικές μετοχές σήμερα ύστερα από δημοσιεύματα ότι τα δύο κόμματα που βρίσκονται σε συνομιλίες για να σχηματίσουν την επόμενη κυβέρνηση της Ιταλίας θα μπορούσαν να ζητήσουν διαγραφή χρέους, αν και οι ευρύτερες αγορές ήταν ανεπηρέαστες και επικεντρώνονταν αντ’ αυτού στην παύση της ανοδικής πορείας των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων.

Το αυξανόμενο κόστος δανεισμού στις ΗΠΑ έχει δημιουργήσει αναταραχή στις παγκόσμιες αγορές λόγω των ανησυχιών ότι θα πλήξει την παγκόσμια ζήτηση, αλλά με το δολάριο να κινείται στα ίδια επίπεδα και τις αμερικανικές αποδόσεις να υποχωρούν από τα πρόσφατα υψηλά επίπεδά τους, οι περισσότερες ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές άνοιξαν με άνοδο.

Ένα «προσχέδιο κυβερνητικής συνεργασίας Λέγκας και Πέντε Αστέρων», αποκάλυψε χθες χράδυ η ιταλική έκδοση της διαδικτυακής πύλης Huffington Post.

Στα κύρια σημεία του γίνεται αναφορά σε κανόνες για ενδεχόμενη έξοδο της χώρας από το ευρώ, στην άρση των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας και σε αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, να «σβήσει» 250 δισεκατομμύρια ευρώ από το δημόσιο χρέος της Ιταλίας.

Λέγκα και Πέντε Αστέρια απάντησαν ότι πρόκειται για σχέδιο το οποίο πρέπει να θεωρείται, πλέον, ξεπερασμένο, διότι έχει αλλάξει με ουσιαστικό τρόπο. Πρόσθεσαν, δε, ότι δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση η παραμονή της χώρας στο ευρώ. Η Ρωσία στο συγκεκριμένο προσχέδιο χαρακτηρίζεται «οικονομικός και εμπορικός εταίρος», αν και οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν «κύριος σύμμαχος της Ιταλίας».

Σχολιαστές, τέλος, εκφράζουν τον φόβο ότι οι συγκεκριμένες διαρροές θα μπορούσαν να δημιουργήσουν προβλήματα στην ιταλική οικονομία, με ενδεχόμενη αύξηση του spread.