Αμανατίδης, Αυγενάκης για οικονομία και Σκοπιανό

Για την οικονομία, αλλά και για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, τοποθετήθηκαν στον χαιρετισμό τους, το βράδυ του Σαββάτου 13-1-2018, στην κοπή πίτας του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης και ο γραμματέας της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης.

«Η Θεσσαλονίκη είναι στο επίκεντρο της κυβερνητικής πολιτικής» τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Αμανατίδης, σημειώνοντας ότι προσπάθεια της κυβέρνησης και του υπουργείου Εξωτερικών είναι να δίνεται προστιθέμενη αξία σε όλες τις κινήσεις που γίνονται από τους επαγγελματίες και από τους πολίτες που δραστηριοποιούνται στη χώρα «έτσι ώστε να βγούμε από την κρίση». Ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας πρέπει να συνεργαστούν και να έχουν αποτελέσματα. Ούτε μόνος του ο δημόσιος, ούτε μόνος του ο ιδιωτικός μπορούν. Είμαστε όλοι στο ίδιο καράβι και πρέπει να έχουμε ένα στόχο: το καράβι να συνεχίσει να πλέει σε ήσυχα νερά, προς ευημερία όλων των πολιτών».

Ο κ. Αμανατίδης, αναφερόμενος στο ζήτημα της ονομασίας της FYROM ανέφερε ότι «οι θετικές συνθήκες και σε ένα περιβάλλον το οποίο στην ευρύτερη περιοχή που δεν είναι σταθερό και οφείλουμε να το σταθεροποιήσουμε» μπορεί να βοηθήσουν στην κατεύθυνση επίλυσης του ζητήματος που θα έχει και θετικές επιδράσεις και στην ανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή, ενώ σημείωσε ότι και οι πολιτικές εξελίξεις στη γειτονική χώρα, σε επίπεδο ρητορικής, μετά την κυβερνητική στα Σκόπια, βοηθούν και αυτές προς την κατεύθυνση και πρόσθεσε:

«Εφόσον δε βρεθεί λύση για την ονομασία, προφανώς, η γειτονική χώρα δε θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ» τόνισε ο κ. Αμανατίδης. «Ψυχραιμία, εμπιστοσύνη στην ελληνική κυβέρνηση» συνέστησε ο υφυπουργός Εξωτερικών.

«Παρά τα κυβερνητικά ευχολόγια, η οικονομία παραμένει εγκλωβισμένη στην παγίδα της χαμηλής ανάπτυξης και της δυσβάσταχτης φορολόγησης» υποστήριξε ο γραμματέας της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης, υποστηρίζοντας ότι «η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει ένα «εχθρικό» περιβάλλον για την ίδρυση και ανάπτυξη της υγιούς επιχειρηματικής δραστηριότητας». «Η αδιέξοδη αυτή πολιτική συνεχίζεται. Το 2018 έχει δύο δισ. επιπλέον μέτρα, 900 εκ. νέους φόρους» πρόσθεσε ο κ. Αυγενάκης. «Η ΝΔ έχει πρόταση ρεαλιστική και συνάμα οραματική» συνέχισε ο γραμματέας της ΝΔ.

Για το θέμα της ονομασίας της FYROM παρέπεμψε στην πρόσφατη τοποθέτηση για το θέμα αυτό του προέδρου της ΝΔ , Κ. Μητσοτάκης. «Το 2008 στο Βουκουρέστι αναδείξαμε την εθνική μας γραμμή και προσδιορίσαμε τα όρια αποδοχής της λύσης που μπορούμε να δεχθούμε. Η ίδια εθνική γραμμή ισχύει στο ακέραιο και σήμερα» είπε ο γραμματέας της ΝΔ.

Χαιρέτισαν, επίσης, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ, Λάζαρος Κυρίζογλου.

Τη στήριξη των επαγγελματιών και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και «να εργαστούν, μεθοδικά, ώστε να κλείσει ο κύκλος της ύφεσης στην πατρίδα μας» ζήτησε από την πολιτεία, τους πολιτικούς, αλλά και από την κοινωνία, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης της κοπής της βασιλόπιτας του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, ο πρόεδρος του Μιχάλης Ζοpπίδης.

Ο πρόεδρος του ΕΕΘ Μιχάλης Ζορπίδης, αφού ευχαρίστησε τους επαγγελματίες που του εμπιστεύθηκαν μια νέα θητεία στο τιμόνι του ΕΕΘ, αναφέρθηκε στη χρονιά που πέρασε, σε όσα πέτυχε το ΕΕΘ, αλλά και στα οικονομικά «βάρη» προστέθηκαν στους επαγγελματίες, μέλη του, λόγω της υψηλής φορολογίας, των εισφορών, του ΕΝΦΙΑ, της μείωσης της κατανάλωσης, κ.α. Ανέφερε, ότι «την προηγούμενη χρονιά οι διαγραφές των επιχειρήσεων όλων των νομικών μορφών ήταν αυξημένες κατά 15% από τις διαγραφές του προηγούμενου χρόνου και ότι «για όγδοη συνεχή χρονιά το ισοζύγιο εγγραφών διαγραφών είναι αρνητικό» .

«Το 2018 θα είναι μία χρονιά πιο σκληρή και δύσκολη από το 2017» εκτίμησε ο κ. Ζορπίδης, και αναφέρθηκε στις νομικές προβλέψεις και στα μέτρα αφορούν τους επαγγελματίες, τους εργαζόμενους, τους μισθωτούς, κ.α. Σημείωσε, επίσης, την αποτυχία του πολιτικού συστήματος «να προστατεύσει τους ανθρώπους που προσφέρουν στην πραγματική οικονομία». Είπε, ότι «οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν τα τελευταία χρόνια δημιουργούν ένα τεράστιο ρήγμα ανάμεσα στον Ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα» και ισχυρίστηκε, ότι «ο ιδιωτικός τομέας της πατρίδας μας πλήρωσε και πληρώνει σχεδόν μόνος του την κρίση», ενώ «οι κυβερνήσεις διαχρονικά, αλλά και η σημερινή» δεν έχουν εισακούσει τις εκκλήσεις και «δείχνουν να μην θέλουν την συνεργασία των Επιμελητηρίων».