Αμετάβλητη η πολιτική της η ΕΚΤ στη σημερινή συνεδρίαση

Αμετάβλητη αναμένεται να διατηρήσει την πολιτική της στη σημερινή της συνεδρίαση η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), μετριάζοντας τις ανησυχίες για την πρόσφατη επιβράδυνση στην οικονομία της ευρωζώνης και αφήνοντας ανοικτή την πόρτα για τον τερματισμό του προγράμματος αγορών ομολόγων έως τα τέλη του έτους.

Η ΕΚΤ είναι πιθανόν θα υποστηρίξει ότι η οικονομία συνεχίζει να κινείται με σταθερό ρυθμό και οι ασυνήθιστα υψηλές επιδόσεις που σημειώθηκαν στην αρχή της νέας χρονιάς δεν αναμένεται να διατηρηθούν, σύμφωνα με οικονομολόγους.

Με την οικονομία της ευρωζώνης να καταγράφει ρυθμούς ανάπτυξης για 20 συνεχή τρίμηνα, το βασικό θέμα συζήτησης μεταξύ των αξιωματούχων της είναι πόσο γρήγορα θα προχωρήσει η τράπεζα σε περιστολή των μέτρων στήριξης της οικονομίας. Συγκεκριμένα, οι αξιωματούχοι της τράπεζας χρειάζεται να συμφωνήσουν πότε θα τερματιστεί το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ ύψους 2,55 τρισεκ. ευρώ, το οποίο οδήγησε σε μείωση του κόστους δανεισμού και ενίσχυσε την ανάπτυξη, παρόλο που δεν κατάφερε να αυξήσει τον πληθωρισμό στα επίπεδα που αποτελούν τον στόχο της τράπεζας.

«Όταν τα πράγματα δυσκολεύουν, οι κεντρικές τράπεζες, τουλάχιστον αρχικά, προτιμούν να εμφανίζονται πιο βέβαιες απ’ ό,τι είναι στην πραγματικότητα», ανέφερε η Bank of America Merrill Lynch σε σημείωμα προς τους πελάτες της.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι πιθανόν να υποστηρίξει ότι η ανάπτυξη συνεχίζει να είναι ισχυρή και θα μπορούσε να αναφερθεί στις υψηλότερες τιμές πετρελαίου και σε κάποια αύξηση του δομικού πληθωρισμού. Ωστόσο, δεν αναμένεται να κάνει σχόλια για τις μελλοντικές κινήσεις της πολιτικής, κρατώντας ανοικτές τις εναλλακτικές της τράπεζας σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) και την αύξηση επιτοκίων – που θα είναι η πρώτη από το 2011 – στην περίπτωση που συνεχίσουν να εξασθενούν οι προοπτικές.

Η απόφαση της ΕΚΤ για τα επιτόκια αναμένεται στις 14:45 ώρα Ελλάδας, ενώ στις 15:30 θα ακολουθήσει η συνέντευξη Τύπου του Ντράγκι.