ΕΦΚΑ: Σε λειτουργία η πλατφόρμα για αναδρομικά κληρονόμων, 14.600 συνταξιούχων

Σε λειτουργία τίθεται από σήμερα, Παρασκευή 1η Οκτωβρίου 2021, ειδική πλατφόρμα στον ιστότοπο του e-ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr), προκειμένου, με την υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης, οι κληρονόμοι 14.600 συνταξιούχων με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης που απεβίωσαν, προτού εισπράξουν τα αναδρομικά, που δικαιούνται, να λάβουν αυτοί τα ποσά που τους αναλογούν.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του e-ΕΦΚΑ, η διαδικασία αφορά στα αναδρομικά που προκύπτουν από τον επανυπολογισμό των συντάξεων, κατ’ εφαρμογή του ν. 4670/2020, των συνταξιούχων με πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης που απεβίωσαν, μετά την 1η Οκτωβρίου 2019.

Υπενθυμίζεται πως τα αναδρομικά για τους νέους συνταξιούχους, (μετά τον Μάιο του 2016), πληρώθηκαν τον Ιούλιο και των παλαιών, (πριν από τον Μάιο του 2016), στις 29 Σεπτεμβρίου.

Για την πρόσβαση στην ηλεκτρονική υπηρεσία από τον ιστότοπο του e-ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr) οι κληρονόμοι ακολουθούν τη διαδρομή: Επιστροφή ποσών σε κληρονόμους-> Επιστροφή αναδρομικών σε κληρονόμους που προκύπτουν από τον επανυπολογισμό, κατ΄ εφαρμογή του νόμου 4670/2020.

Εναλλακτικά, πρόσβαση στην ανωτέρω υπηρεσία παρέχεται και μέσω της ενιαίας ψηφιακής πύλης του δημοσίου (gov.gr) στη θεματική ενότητα: Οικογένεια-> Απώλεια (https://www.gov.gr/ipiresies/oikogeneia/apoleia).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η διαδικασία υποβολής της αίτησης από τους κληρονόμους δεν διαφοροποιείται από αυτήν που τηρήθηκε για την προηγούμενη καταβολή των αναδρομικών ποσών 11μήνου, κατ΄ εφαρμογή των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Ο κάθε δικαιούχος κληρονόμος επιλέγει το είδος της αίτησης που θα υποβάλει ανάλογα με το εάν έχει δημοσιευθεί διαθήκη ή όχι.

Επισημαίνεται ότι οι δικαιούχοι/κληρονόμοι έχουν πλέον τη δυνατότητα να αντλήσουν ηλεκτρονικά, χωρίς καμία καθυστέρηση, τα εν λόγω δικαιολογητικά, που ζητούνται, με βάση το κληρονομικό δίκαιο από την ενιαία ψηφιακή πύλη του δημοσίου www.gov.gr, μέσω της διαλειτουργικότητας μεταξύ των φορέων που καταργεί τις γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Ειδικότερα, ζητούνται από τους κληρονόμους να επισυνάψουν τα ακόλουθα πιστοποιητικά:

1. Πιστοποιητικό περί μη αποποίησης κληρονομιάς.

2. Πιστοποιητικό περί μη δημοσίευσης διαθήκης.

3. Πιστοποιητικό εγγυτέρων συγγενών.