Άνοδος στα χρηματιστήρια

Ανοδικά κινούνται σήμερα Πέμπτη 15-2-2018 οι τιμές των μετοχών και των εμπορευμάτων καθώς και οι αποδόσεις των ομολόγων ενώ το δολάριο υποχωρεί, καθώς οι επενδυτές φαίνεται ξαφνικά να ξεχνούν τους φόβους για τον πληθωρισμό που θεωρήθηκαν η αιτία για τις μαζικές πωλήσεις των τελευταίων εβδομάδων.

Οικονομολόγοι πασχίζουν να εξηγήσουν την αλλαγή αυτή, έχοντας μόνο το επιχείρημα ότι ιστορικά δεν είναι απίθανο οι μετοχές και το κόστος δανεισμού στην αγορά ομολόγων να αυξάνονται παράλληλα σε μια ταχέως αναπτυσσόμενη οικονομία.

Κάποιοι απλά απέδωσαν το φαινόμενο στον καιρό ή τη χρονική συγκυρία. Διατύπωσαν εικασίες ότι τα χθεσινά ισχυρά στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ που πολλοί είχαν προβλέψει ότι θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν μια νέα βουτιά πιθανόν να είχαν διαστρεβλωθεί. Δήλωσαν επίσης ότι η επικείμενη Κινεζική Πρωτοχρονιά ίσως οδήγησε κάποιους Ασιάτες χρηματιστές στο να κλείσουν τις θέσεις τους.

Όποιος κι αν είναι ο λόγος, το κλίμα στην αγορά είναι θετικό. Η μεγάλη άνοδος στη Wall Street και την Ασία οδήγησε και πάλι τον παγκόσμιο δείκτη μετοχών MSCI σε θετικό έδαφος για φέτος, με τις βασικές χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης να ακολουθούν με κέρδη 0,6-1%.

«Για εμένα είναι μια σαφής ένδειξη ότι ο πληθωρισμός δεν είναι τόσο μεγάλη απειλή όσο την εμφάνισε ο κόσμος τις τελευταίες εβδομάδες», δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος της Robeco στο Ρότερνταμ. «Η τάση πίσω από την αγορά συνεχίζει να είναι σταθερά στραμμένη προς τα επάνω», πρόσθεσε.