Ανοιξιάτικες εκπτώσεις από σήμερα 2 Μαΐου 2019

Από σήμερα Πέμπτη 2 Μαΐου 2019 ξεκινούν οι ανοιξιάτικες ενδιάμεσες εκπτώσεις στα εμπορικά καταστήματα και θα διαρκέσουν (ανάλογα με την περιοχή) έως και την Τετάρτη 15 Μαΐου 2019.

Ανοιξιάτικες εκπτώσεις 2019

Επειδή η 1η Μαΐου, έχει καθοριστεί ως ημέρα υποχρεωτικής αργίας με βάση το άρθρο 14 του Ν.4468/2017, η πρώτη μέρα έναρξης των εκπτώσεων θα είναι η Πέμπτη 2 Μαΐου.

Κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων, πέραν της αναγραφής της παλαιάς και της νέας τιμής των αγαθών και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και η εμπορική επικοινωνία ποσοστών έκπτωσης. Στο διάστημα αυτό και σύμφωνα με το νόμο, τα καταστήματα θα παραμείνουν ανοικτά την Κυριακή 5 Μαΐου με προτεινόμενο ωράριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη από 11.00 – 18.00.

Σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο του ν. 4177/2013, ως ενδιάμεσες εκπτωτικές περίοδοι ορίζονται καταρχήν το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου και το πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου, ωστόσο μπορούν να μεταβάλλονται σε κάθε περιφέρεια με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη, η οποία εκδίδεται μετά από γνώμη του τοπικού εμπορικού συλλόγου. Στις περιφερειακές ενότητες για τις οποίες δεν έχει εκδοθεί απόφαση που να ανατρέπει όσα ισχύουν από το γενικό πλαίσιο, τότε η φετινή ενδιάμεση «εαρινή» εκπτωτική περίοδος, θα είναι το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου.

Οι 15 ημέρες είναι ημερολογιακές και όχι εργάσιμες.

Ως ημέρα έναρξης του δεκαπενθημέρου είναι η Πέμπτη, 2 Μαΐου (καθώς η πρωτομαγιά όπως κάθε χρόνο θα κηρυχτεί ως υποχρεωτική αργία) και αντίστοιχα, τελευταία ημέρα των εκπτώσεων θα είναι η Τετάρτη, 15 Μαΐου, με προαιρετική λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή, 5 Μαΐου. Κατά τις ισχύουσες διατάξεις, τα καταστήματα μπορούν να λειτουργήσουν την συγκεκριμένη Κυριακή, από ώρα 11.00 έως ώρα 20.00 (παρ. 1 άρθρου 23 ν. 2224/1994).

Θεσσαλονίκη

Εξάλλου, σύμφωνα με ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, από 2 έως 10 Μαΐου 2019 θα ισχύσει η εφαρμογή του θεσμού των ενδιάμεσων εκπτωτικών περιόδων. Οι εμπορικές επιχειρήσεις μπορούν (προαιρετικά) να λειτουργήσουν την Κυριακή 6 Μαΐου (πρώτη Κυριακή της ενδιάμεσης εκπτωτικής περιόδου του Μαΐου).