Έντονη αντίδραση της Τουρκίας για το οικόπεδο «7» της κυπριακής ΑΟΖ – Δεν σχολιάζει η Λευκωσία

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, δήλωσε ότι «δεν χρειάζεται κανένα σχόλιο» για την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών σε σχέση με τις έρευνες για υδρογονάνθρακες και την αδειοδότηση του οικοπέδου 7 της κυπριακής ΑΟΖ.

Μιλώντας στο ΡΙΚ ο κ. Προδρόμου ανέφερε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία προχωράει κανονικά με το ενεργειακό της πρόγραμμα, με βάση το διεθνές δίκαιο και σε συνεργασία με τις εταιρείες, με τις οποίες έχει συμβληθεί».

Νωρίτερα, την έντονη αντίδραση της Τουρκίας προκάλεσε η απόφαση του κυπριακού υπουργικού συμβουλίου να καλέσει τις εταιρίες να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για αδειοδότηση του τεμαχίου 7.

«Μας ανησυχεί ιδιαίτερα ότι η “ελληνοκυπριακή” κυβέρνηση αποφάσισε να προσκαλέσει διεθνείς εταιρίες για το αποκαλούμενο οικόπεδο 7, αναφέρει ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.

«Η απόφαση αυτή της ελληνοκυπριακής κυβέρνησης είναι απόδειξη ότι τα ίσα δικαιώματα και τα συμφέροντα της τουρκοκυπριακής πλευράς στις πλουτοπαραγωγικές πηγές του νησιού εξακολουθούν αγνοούνται», αναφέρει η Τουρκία.

«Η χώρα μας δεν θα επιτρέψει σε κανένα ξένο κράτος, εταιρία, ή πλοίο να διεξαγάγει ερευνητικές δραστηριότητες για την αξιοποίηση υδρογονανθράκων, χωρίς άδεια» και ότι «η Τουρκία θα συνεχίζει να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για να προστατέψει τα δικαιώματά της, καταλήγει η ανακοίνωση.