Τελευταίο αντίο στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη

Στον Ιερό Ναό της Αγίας Μαγδαληνής, στη Χαλέπα Χανίων, μεταφέρθηκε το βράδυ της Τετάρτης 31/5/2017 η σορός του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, η κηδεία του οποίου θα τελεστεί σήμερα. Μεικτό άγημα των Ενόπλων Δυνάμεων απέδιδε τιμές, ενώ το φέρετρο του μεγάλου Έλληνα πολιτικού, τυλιγμένο με τη γαλανόλευκη σημαία, κρατούσαν μέλη του Ομίλου Βρακοφόρων Κρήτης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης με τις αδερφές του Ντόρα, Κατερίνα και Αλεξάνδρα, τα εγγόνια του εκλιπόντος, όλοι οι κοντινοί συγγενείς, οι στενοί συνεργάτες, φίλοι και γείτονες του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη τον συνόδευσαν μέχρι το εσωτερικό του ναού.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, χιλιάδες άνθρωποι προσήλθαν να αποχαιρετήσουν τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, καθώς η σορός του τέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα, που θα συνεχιστεί έως τις 13:00 όποτε και θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση πριν την ταφή στο νεκροταφείο του Αργουλιδέ.

«Εργάστηκε για μια δημοκρατική, περήφανη Ελλάδα. Ήταν ηγέτης στον οποίο υποκλίθηκαν πολιτικοί συνοδοιπόροι, αλλά και αντίπαλοι. Δεν έγραψε απλώς τη δίκη του ιστορία. Άφησε το αποτύπωμά του στη νεότερη ιστορία του ελληνικού έθνους. Δεν φτωχαίνει μόνο ο τόπος μας, αλλά όλη η πατρίδα. Αιωνία του η μνήμη. Ευχή μας είναι ο τόπος να αναδεικνύει τέτοια αναστήματα» είπε στη σύντομη ομιλία του ο μητροπολίτης Κισσάμου και Σελίνου Αμφιλόχιος.

Τι έγινε χθες

Δέκα λεπτά μετά τις 3 το μεσημέρι της Τετάρτης 31/5/2017 ξεκίνησε στην Ιερά Μητρόπολη Αθηνών η εξόδιος ακολουθία του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Το λαϊκό προσκύνημα της σορού του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη άρχισε από τις 7.30 το πρωί και συνεχίστηκε έως τις 3 το μεσημέρι. Τις πρώτες τιμές στον πρώην πρωθυπουργό απέδωσαν η οικογένειά του, καθώς και τιμητικό άγημα.

Λίγο νωρίτερα είχαν προσέλθει στη Μητρόπολη κατά σειρά άφιξης μέλη της κυβέρνησης, πρώην υπουργοί, οι πρώην πρωθυπουργοί Αντώνης Σαμαράς, Κώστας Καραμανλής και Γιώργος Παπανδρέου, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

Η εξόδιος ακολουθία ξεκίνησε υπό τους ήχους των διαταγμάτων στα τιμητικά αγήματα που έχουν παραταχθεί έξω από το ναό και της στρατιωτικής μπάντας της φρουράς των Αθηνών.

Επικήδειοι

Πρ. Παυλόπουλος: Ίσως, ο τελευταίος κορυφαίος κοινοβουλευτικός άνθρωπος

Ως «κορυφαίο ηγέτη που άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του στην πολιτική, για πάνω από 50 χρόνια», χαρακτήρισε τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Στη συνέχεια του επικήδειου, ο Πρ. Παυλόπουλος υπογράμμισε τις τέσσερις παρακαταθήκες που άφησε πίσω του ο εκλιπών:
-Η υπεράσπιση της Δημοκρατίας. Αντίθετος σε κάθε είδους δυνάστη, ο Κων. Μητσοτάκης πίστευε ότι η στήριξή της είναι στάση ζωής, σημείωσε εμφατικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

-Η αφοσίωση που ο πρώην πρωθυπουργός επέδειξε στην Κοινοβουλευτική Δημοκρατία. «Ίσως, ο τελευταίος κορυφαίος κοινοβουλευτικός άνθρωπος», είπε για τον Κων. Μητσοτάκη ο Πρ. Παυλόπουλος. Και θυμήθηκε τότε που αγόρευε στο Κοινοβούλιο, πάντα χωρίς στόμφο, συμπλήρωσε.

-Η πίστη στο ευρωπαϊκό ιδεώδες. Ιδίως μετά τη Μεταπολίτευση, ο πρώην πρωθυπουργός δραστηριοποιήθηκε ώστε η πορεία της Ελλάδας μέσα στην Ευρώπη να είναι νομοτελειακή, και για το σκοπό αυτό συνεργάσθηκε με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.

-Τέταρτη παρακαταθήκη, πιο σημαντική και κρίσιμη σήμερα, σύμφωνα με την αξιολόγηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, η ενότητα και η ομόνοια. «Ήξερε, καλύτερα από τον καθένα, το τίμημα του διχασμού», είπε ο Πρόεδρος, για να καταλήξει:

«Ο δρόμος της Ελλάδας είναι μέσα στην Ευρώπη. Σε αυτήν την Ευρώπη ανήκουμε και αγωνιζόμαστε για να ξαναβρεί τις ρίζες της. Τα μεγάλα και τα σημαντικά πρέπει να τα κάνουμε ενωμένοι. Άλλωστε, εκείνα που μας χωρίζουν είναι πολύ λιγότερα από όσα μας ενώνουν».

Νίκος Αναστασιάδης: Ο ελληνισμός σήμερα αποχαιρετά έναν σπουδαίο Έλληνα

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε ότι οι Έλληνες σήμερα πενθούν γιατί αποχαιρετούν έναν σπουδαίο πολιτικό που σφράγισε την ιστορία της Ελλάδας και γι’ αυτό σωστά πράττουσα η ελληνική κυβέρνηση απέδωσε τις δέουσες τιμές.
Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης υπήρξε εκπρόσωπος μίας γενιάς που αντιμετώπισε τις καταστροφές και συνέβαλε στην ανοικοδόμηση της Ελλάδας. Το στοιχείο που τον χαρακτήριζε ήταν η γενναιότητα και το χαμόγελο. Με γενναιότητα στάθηκε όρθιος απέναντι στον λαϊκισμό και πρωταγωνίστηκε στην εμπέδωση της συμφιλίωσης. Αναγνωρίζεται ως ο άνδρας που υπηρετούσε πολιτικές που αγνοούσαν το πολιτικό κόστος και πήρε αποφάσεις με μοναδικό κριτήριο το εθνικό καλό.
Αναφέρθηκε στην αγάπη και στην προσπάθεια του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη για την Κύπρο λέγοντας ότι μοίρα της Κύπρου δεν είναι η μοίρα της κατοχής, «έχω αφιερώσει την προσπάθειά μου σε αυτό που ήταν το δικό του όραμα, να παραδώσω μία πατρίδα ελεύθερη».

Κυρ. Μητσοτάκης: Ο τελευταίος μιας γενιάς που πέρασε μέσα από Συμπληγάδες

Με ιδιαίτερη συγκίνηση και σπασμένη φωνή μίλησε για τον πατέρα του ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης:

«Αν θέλει κανείς να σκεφτεί τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, ας αναλογιστεί τον τόπο που επέλεξε για τελευταία κατοικία του: ούτε μνήμα μαρμάρινο ούτε πολυτέλεια, ένα μικρό νεκροταφείο στον Αγουλιδέ, όποιος περάσει τυχαία δεν θα μπορεί να φανταστεί ότι εκεί θα βρίσκεται ένας σπουδαίος πολιτικός. Η ζωή σε γέμισε εμπειρίες και δεν περίμενες των σοφιστών τον έπαινο για να κάνεις τον δικό σου απολογισμό. Επιστρέφεις στην αγαπημένη σου Κρήτη, εκεί που περπάτησες αγέρωχος με την κατσούνα σου και έκανες τα πρώτα σου πολιτικά βήματα με σωφροσύνη και γενναιότητα. Ήσουν ο τελευταίος μίας γενιάς που πέρασε από συμπληγάδες, αλλά ένιωθε και βαθιά τις δυνατότητες της πατρίδας μας και πίστευες σ’ αυτές. Σήμερα που η Ελλάδα μοιάζει αποσβολωμένη μπροστά στους Λαιστρυγόνες και τους Κύκλωπες δεν μας θυμίζεις τι θα γινόταν αν, γιατί ήξερες ότι η ιστορία δεν γράφεται με «αν». Η πολιτική σου παρακαταθήκη υπήρξε αειθαλής, να σεβόμαστε την αλήθεια να επιδιώκουμε την ενότητητα, να μην ξεχνάμε ότι το μέλλον της Ελλάδας είναι στο κέντρο της Ευρώπης. Σε ικανοποιούσε και σε στεναχωρούσε ότι ήσουν μπροστά από την εποχή σου, και δικαιώθηκες εν ζωή».

Τώρα», συνέχισε ο πρόεδρος της ΝΔ, «στη δική μας γενιά περνά η ευθύνη να αντιμετωπίσουμε τον λαϊκισμό, τον φθόνο και τον διχασμό. Η συμβουλή σου σε μας ήταν ‘να αγαπάτε τους συνανθρώπους σας και να ξεκινάτε με πρόθεση να τους βοηθήσετε’. Πίσω από τα πρωτόκολα και τις τιμές που σου αποδίδει η πατρίδα, χιλιάδες συμπολίτες μας θα χύσουν σήμερα ένα δάκρυ βουβό.

Σε θυμάμαι μικρό παιδάκι όταν είμασταν εξόριστοι να πηγαίνουμε βόλτα με το μετρό στο Παρίσι. Καθώς τα χρόνια πέρναγαν, βρήκαμε τις ισορροπίες μας, εσύ κόντυνες ενώ εγώ ψήλωνα για να μην είναι βαρύς ο ίσκιος σου. Περνώντας τα χρόνια, εγώ σου είπα αυτά που ήθελα και εσύ με είδες εκεί που ήθελες. Αφήνεις πίσω σου μία μεγάλη και ενωμένη οικογένεια. Τέσσερα παιδιά, 13 εγγόνια, 13 δισέγγονα και δύο ακόμη που δεν θα προλάβεις να γνωρίσεις. Μας έμαθες ότι ζωή είναι ένα βιβλίο γεμάτο εκπλήξεις και το σημαντικό είναι σηκωνόμαστε όταν πέφτουμε. Σήμερα ολόκληρη η Ελλάδα και ιδιαίτερα η Κρήτη στέκεται σιωπηλή και βουρκωμένη απέναντι σε έναν άντρα που ξεκινά το τελευταίο του ταξίδι», κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μετά την εξόδιο ακολουθία ξεκίνησε η μεταφορά της σορού στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας από όπου θα μεταφερθεί με C-130 στη Κρήτη.

Από νωρίς το πρωί της Τετάρτης συνέρρευσε πλήθος κόσμου στην εκκλησία για το ύστατο χαίρε στον εκλιπόντα, ο οποίος κηδεύεται με τιμές εν ενεργεία πρωθυπουργού.

Το λαϊκό προσκύνημα στο οποίο εξετέθη η σορός του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ολοκληρώθηκε περίπου μετά τη μία το μεσημέρι, ενώ πολλοί πολίτες παραμένουν στον περίβολο της εκκλησίας. Το δικό τους χαιρετισμό έδωσαν πολλοί εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου, ενώ τον εκλιπόντα πρωθυπουργό αποχαιρέτησε και ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ.

Η εξόδιος ακολουθία ξεκίνησε υπό τους ήχους των διαταγμάτων στα τιμητικά αγήματα που έχουν παραταχθεί έξω από το ναό και της στρατιωτικής μπάντας της φρουράς των Αθηνών.

Εμφανώς συγκινημένη και καταβεβλημένη έφτασε, πριν από τις 7 το πρωί, η Ντόρα Μπακογιάννη συνοδευόμενη από τον σύζυγό της Ισίδωρο Κούβελo. Μαζί της ήταν και η αδελφή της Αικατερίνη Μητσοτάκη. Λίγα λεπτά αργότερα έφτασαν τα παιδιά της Ντόρας Μπακογιάννη, Αλεξία και Κώστας Μπακογιάννης, και στη συνέχεια ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης με τη σύζυγό του Μαρέβα.

Η σορός του πρώην πρωθυπουργού και επίτιμου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Μητσοτάκη τυλιγμένη με την ελληνική σημαία μεταφέρθηκε στη Μητρόπολη Αθηνών, στις 7 το πρωί ακριβώς. Πέριξ της σορού θα βρίσκονται βρακοφόροι με την παραδοσιακή πένθιμη ενδυμασία, λεπτομέρεια της οποίας αποτελεί και το «μαυρομάνικο» μαχαίρι (φτιαγμένο από μαύρο κέρας). Ακόμη πιο έντονο θα είναι το τοπικό στοιχείο στην Κρήτη, όπου τη σορό θα υποδεχθούν τέσσερις μαυροφορεμένες γυναίκες και άνδρες με την πένθιμη ενδυμασία των Σφακίων (τόπος τον οποίο αγαπούσε ιδιαιτέρως ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης).

Κοσμοσυρροή αναμένεται κατά τη διάρκεια της αγρυπνίας στη μνήμη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στον Ιερό Ναό Αγίας Μαγδαληνής στη Χαλέπα.

«Δεν υπήρχε περίπτωση να μην έρθω. Ξύπνησα από νωρίς και ξεκίνησα από την Ελευσίνα. Τον θεωρούσα χαρισματικό πολιτικό και ηγέτη» αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η 60χρονη Μαρία από την Ελευσίνα. «Ήρθα να τον αποχαιρετίσω γιατί τον γνώριζα. Είχαμε συνεργαστεί μια περίοδο κατά την θητεία του ως υπουργού. Ήταν έντιμος άνθρωπος και εξαιρετικός επιστήμων. Είναι τεράστια η απώλεια ενός τόσο μεγάλου πολιτικού» λέει στο Πρακτορείο ο 70 χρονος Κώστας.

Από τη Δευτέρα 29 Μαΐου, έχει ανοίξει βιβλίο συλλυπητηρίων στα κεντρικά γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στο Μοσχάτο.

Η κηδεία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη θα γίνει την Πέμπτη 1η Ιουνίου, στη γενέτειρά του, στα Χανιά, στο νεκροταφείο του Αργουλιδέ, αφού προηγηθεί επιμνημόσυνη δέηση στην Αγία Μαγδαληνή Χαλέπας, στις 15:00.

Σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Εσωτερικών, Εθνικής Άμυνας και Οικονομικών, θα τηρηθεί τετραήμερο δημόσιο πένθος από την ημέρα του θανάτου του, ενώ έως και την ημέρα της κηδείας του θα αναρτηθούν μεσίστιες οι σημαίες των δημοσίων καταστημάτων, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και των καταστημάτων των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και των τραπεζών.