Το αντιγριπικό εμβόλιο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού

Το ετήσιο αντιγριπικό εμβόλιο μπορεί να σχετίζεται με μικρότερο κίνδυνο εγκεφαλικού, συμπέρανε μια νέα ισπανική επιστημονική μελέτη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρ Φρανσίσκο ντε Αμπάχο του Πανεπιστημίου της Αλκαλά, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Neurology» της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, ανέλυσαν στοιχεία για 14.322 ανθρώπους άνω των 40 ετών που είχαν πάθει ισχαιμικό εγκεφαλικό (προκαλείται από μπλοκάρισμα της ροής του αίματος στον εγκέφαλο) και 71.610 που δεν είχαν πάθει.

Αφού ελήφθησαν υπόψη διάφοροι παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό (ηλικία, υπέρταση, υψηλή χοληστερίνη κ.α.), η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όσοι είχαν κάνει εμβόλιο κατά της γρίπης, είχαν 12% μικρότερη πιθανότητα να πάθουν εγκεφαλικό. Αντίθετα, το εμβόλιο κατά της πνευμονίας δεν βρέθηκε να έχει ανάλογη θετική επίπτωση στον κίνδυνο εγκεφαλικού.

«Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι η λοίμωξη της γρίπης αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού, όμως υπό διερεύνηση βρίσκεται κατά πόσο ο αντιγριπικός εμβολιασμός μπορεί να βοηθήσει στην προστασία έναντι ενός εγκεφαλικού. Η νέα μελέτη μας δείχνει ότι όσοι έκαναν αντιγριπικό εμβόλιο, έχουν μικρότερο κίνδυνο εγκεφαλικού. Για να προσδιοριστεί πάντως κατά πόσο αυτό όντως οφείλεται στην προστατευτική επίπτωση του ίδιου του εμβολίου ή σε άλλους παράγοντες, χρειάζεται περισσότερη έρευνα», δήλωσε ο δρ Αμπάχο.

«Σε κάθε περίπτωση, αυτά τα αποτελέσματα είναι άλλος ένας λόγος για τους ανθρώπους να κάνουν κάθε χρόνο το εμβόλιο κατά της γρίπης, ιδίως αν έχουν αυξημένο κίνδυνο για εγκεφαλικό», ανέφερε. Πρόσθεσε ότι πρόκειται για μια μελέτη παρατήρησης που δεν αποδεικνύει ότι το ίδιο το αντιγριπικό εμβόλιο μειώνει τον κίνδυνο του εγκεφαλικού, αλλά δείχνει ότι υπάρχει μια συσχέτιση μεταξύ τους.