Ξεκίνησε η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων

Έπειτα από αναβολή 3,5 μηνών λόγω των έκτακτων συνθηκών του κορονοϊού, άρχισε σήμερα και ολοκληρώνεται στις 31 Δεκεμβρίου 2020 η διαδικασία αξιολόγησης των υπαλλήλων του δημοσίου τομέα για την αξιολογική περίοδο του έτους 2019.

Με εγκύκλιο του υπουργού Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου ορίζονται τα επιμέρους χρονικά διαστήματα για τις αντίστοιχες ενέργειες των Διευθύνσεων Διοικητικού, των αξιολογούμενων και των αξιολογητών, δίνονται διευκρινήσεις για συγκεκριμένες περιπτώσεις αξιολόγησης και παρέχονται οδηγίες για τη συμπλήρωση της σχετικής ηλεκτρονικής φόρμας.

Η αξιολόγηση αφορά, μεταξύ άλλων, τους μόνιμους υπαλλήλους και τους υπαλλήλους με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου του Δημοσίου, των ΟΤΑ, των ΝΠΔΔ, το προσωπικό των Ανεξάρτητων Αρχών και τους εκπαιδευτικούς που το 2019 ασκούσαν διοικητικά καθήκοντα.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που καθορίζει η εγκύκλιος, από σήμερα έως τις 18 Σεπτεμβρίου οι Διευθύνσεις Διοικητικού/ Προσωπικού καλούνται να καταχωρίσουν στην ηλεκτρονική εφαρμογή τα απαραίτητα στοιχεία μέσω διενέργειας έλεγχου των προσυμπληρωμένων εγγραφών των αξιολογούμενων υπαλλήλων όπως αυτές καταχωρήθηκαν για την αξιολογική περίοδο 2018.

Από 21 Σεπτεμβρίου έως 2 Οκτωβρίου, ο αξιολογούμενος ολοκληρώνει τη συμπλήρωση της έκθεσης αξιολόγησης κατά το σκέλος που τον αφορά. Ακολούθως, από 5 Οκτωβρίου έως 20 Νοεμβρίου ο αξιολογητής Α ́ ολοκληρώνει τη συμπλήρωση της έκθεσης αξιολόγησης κατά το σκέλος που τον αφορά, ενώ από 23 Νοεμβρίου τη «σκυτάλη» παίρνει ο αξιολογητής Β ́, ο οποίος έως τις 31 Δεκεμβρίου ολοκληρώνει τη συμπλήρωση της έκθεσης αξιολόγησης κατά το σκέλος που τον αφορά και την υποβάλλει αρμοδίως.

Κάθε αξιολογητής υποχρεούται να συντάσσει εκθέσεις αξιολόγησης για όλους τους υπαλλήλους αρμοδιότητάς του, εφόσον προΐστατο αυτών κατά το προηγούμενο έτος για τουλάχιστον έξι μήνες.

Στην περίπτωση υπαλλήλων που δεν συμπλήρωσαν το απαραίτητο χρονικό διάστημα υπηρεσίας (6μηνο) εντός της αξιολογικής περιόδου ή όσοι δεν εργάστηκαν καθόλου μέσα στο έτος αξιολόγησης (π.χ. μακροχρόνια αναρρωτική άδεια, άδεια ανατροφής κ.λπ.) καταχωρούνται στο σύστημα ως «κώλυμα» και δεν αξιολογούνται.

Στις περιπτώσεις υπαλλήλων που υπηρετούσαν σε γραφεία βουλευτών αρμόδιες για την καταχώριση των στοιχείων αξιολογούμενων-αξιολογητών είναι οι Διευθύνσεις Διοικητικού/Προσωπικού των Υπηρεσιών στις οποίες ανήκουν οργανικά. Στις περιπτώσεις υπαλλήλων που υπηρετούσαν με απόσπαση κατά την αξιολογική περίοδο του έτους 2019 συντάσσονται εκθέσεις αξιολόγησης από τους προϊσταμένους των υπηρεσιών, στις οποίες ήταν αποσπασμένοι.

Οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν με απόσπαση σε υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής ή σε άλλες υπηρεσίες και φορείς και ασκούν διοικητικά καθήκοντα, αξιολογούνται για το χρόνο της απόσπασής τους όπως οι υπάλληλοι των υπηρεσιών και φορέων αυτών.

Τ. Θεοδωρικάκος στους υπηρεσιακούς γραμματείς: Στρατηγική επιλογή μας η αποκομματικοποίηση του κράτους

Τον ρόλο των υπηρεσιακών γραμματέων στο επιτελικό κράτος, ανέδειξε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος σε ομιλία του στην εκπαιδευτική δράση «Υπηρεσιακοί Γραμματείς στο επιτελικό κράτος: Μετασχηματίζοντας γνώσεις και εμπειρίες», που πραγματοποιείται στο υπουργείο Εσωτερικών.

Ο κ. Θεοδωρικάκος σημείωσε ότι «η θέση του υπηρεσιακού γραμματέα είναι η πεμπτουσία της διαρκούς αξιολόγησης και αξιοκρατίας στον κρατικό μηχανισμό», δίνοντας, ταυτόχρονα, έμφαση στο γεγονός ότι μέσω του νέου θεσμού γίνεται πράξη η αποκομματικοποίηση του κράτους.

Μάλιστα τους κάλεσε να υπηρετούν σωστά την εκάστοτε δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση επισημαίνοντας ότι «οι ράγες που κινείται πλέον το ‘‘τρένο” Ελλάδα, δεν πρόκειται να μεταβληθούν, όποιος και να κυβερνά τον τόπο».

Αναφερόμενος στο ρόλο του δημοσίου τομέα, ο υπουργός Εσωτερικών είπε ότι έχει διπλή αποστολή: Να εξυπηρετεί την υγιή επιχειρηματικότητα και ταυτόχρονα όλους τους πολίτες χωρίς διακρίσεις και εξαιρέσεις σε όλους τους τομείς.

«Πρέπει να εμπνεύσουμε στους πολίτες μια σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης, όπως κάναμε την περίοδο της πανδημίας και αυτό αποτελεί βασικό στόχο μας από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε το υπουργείο», είπε. Και πρόσθεσε: «Δεν πρόκειται ως κράτος να έχουμε βιώσιμη προοπτική αν δεν ισχυροποιήσουμε την οικονομία μας. Και όταν μιλάμε για οικονομία, μιλάμε για τον ιδιωτικό τομέα. Αυτό είναι ένα μάθημα που πήραμε όλοι τα προηγούμενα δύσκολα χρόνια των μνημονίων και της κρίσης. Το κράτος δεν μπορεί να παίξει το ρόλο του επιχειρηματία. Επιχειρηματίες μπορούν να είναι οι ιδιώτες. Και το κράτος ευνοεί την ιδιωτική, υγιή, επιχειρηματικότητα».

Συνεχίζοντας ενημέρωσε για τρεις βασικές προτεραιότητες που προωθούνται από το υπουργείο Εσωτερικών και πρέπει να γνωρίζουν βάση της θέσης και του θεσμικού τους ρόλου.

Πρώτον για το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» αξίας 2,5 δισ. ευρώ, ένα πρόγραμμα που η χρηματοδότησή του είναι διασφαλισμένη και στο οποίο μπορούν να μετάσχουν και οι 332 δήμοι της χώρας.

Δεύτερον, η παρέμβαση στην πολυεπίπεδη διακυβέρνηση με το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων μεταξύ Δήμων, Περιφερειών και κεντρικού κράτους, με τη μεταφορά αρμοδιοτήτων, πόρων και ανθρωπίνου δυναμικού στην Αυτοδιοίκηση.

Και τρίτον, ο εκσυγχρονισμός της λειτουργίας του ΑΣΕΠ και του συστήματος προσλήψεων, καθώς μέχρι σήμερα έχει επιτευχθεί η αντικειμενικότητα, αλλά πρέπει να επιτευχθεί και η ταχύτητα κάλυψης κενών θέσεων, μέσω ενός νέου νόμου. Όπως είπε ο κ. Θεοδωρικάκος ο νόμος ετοιμάζεται και με τη συμβολή στελεχών του ΑΣΕΠ.

Η δράση στην οποία μίλησε ο υπουργός Εσωτερικών σχεδιάστηκε από το υπουργείο Εσωτερικών σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης & Αυτοδιοίκησης και απευθύνεται στους μόνιμους υπηρεσιακούς γραμματείς των υπουργείων, οι οποίοι έχουν επιλεγεί με αξιοκρατικά κριτήρια σύμφωνα με τις προβλέψεις του νόμου 4622/2019 για το επιτελικό κράτος.

Το πρόγραμμα θα διαρκέσει έξι ημέρες (14 – 16 Ιουλίου και 21 – 23 Ιουλίου), ενώ προγραμματίζονται ανάλογες δράσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα.